perjantai 26. heinäkuuta 2019

Tunnelmia helteellä

Tunnelmat ovat viime hetkinä olleet melko hikiset, hitaat ja laiskat. Toisaalta viikon ajaksi ihan sopivat. Kuopuksen flunssa myös vähentänyt rannalla oleilua, joten on pitänyt vain olla kuumenematta itse. Pihan varjopaikat ovat olleet nyt suosiossa.

Puutarhan perällä on suureksi kasvanut Terijoen salava, joka kyllä kasvaa kovin kallellaan. Varjostaa osin kasvimaatakin.


Sen suojissa on ollut pitkään jo puumaja, mutta siellä on myös varjopaikka lukemiseen. Nurmikkohan tuolla ei juuri kasva, mutta maahumalaa ja kaikkea sellaista siellä kasvaa (ja sieltä leviää), joten alusta pysyy vihreänä.


Minä olen usein varjossa keinussa, jonka läheltä lähti tänä vuonna pajuangervo. Onneksi on ollut aikaa vain istua ja tuijottaa. Sillä vielä on piiloutunut pajuangervojen juuria (vaikka luulin myllänneeni koko alueen) ja olen pienistä uusista kasvustoista napannutkin kiinni ja nostanut mullasta hyvän kokoisia juurenpätkiä vielä esiin. Siinä ne ovatkin olleet kastelun lisäksi ne rajuimmat puutarhatyöt viime päivinä. Nurmikon leikkuut ja kanttaukset ja muut saavat odottaa.


Olen ollut iloinen meillä pyörivästä neitoperhosesta. Luulen, että olen tätä samaa perhosta nyt nähnyt kahtena tai kolmena päivänä. Jos vihdoin punahatuille löytyisi sopiva paikka tältä tontilta, niin olisin oikein iloinen. Onneksi myös kukkiva oregano on perhoselle mieleen.


Päivänliljat ovat tuoneet oranssia puutarhaan. Näiden taustalla lavakauluksen samettikukat.


Ostin alennuksesta nuppuisen hopeasyysvuokon pari viikkoa sitten. Minulla ei ole yksikään syysvuokko nähnyt seuraavaa vuotta, joten en tällekään laske suuria onnistumisprosentteja. Toivon, että uudesta kukkapenkistä tämäkin löytää sopivan paikan.


Samettihortensia kysyi edellisellä postauksessa taimien nimiä, joita hankin. Pitää nyt ihan muistiin kirjoittaa. Alennuksesta nappasin pioni Pecherin. Sen lisäksi olen ostanut Tähkäkimikki Pink (Actaea ramosa ´Pink Spike'. Lehdistö on todella samanlainen kuin syyskimikki Bruneten, mutta pitäisi olla vaaleanpunainen kukka. Tähän puolivarjoisaan pihaan sopivia paikkoja on monta. Oli viimeinen, joten en harkinnut kauan ostopäätöstä. Tummanpunainen jaloangervo 'Fanal' myös muutti meille. Samoin täällä huonosti viihtyvä jaloritarinkannus, tällä kertaa Black Knight. Myös ostin pari limenväristä (näyttää paljon salaatilta) keijunkukkaa. Näiden istuttamista joudun odottamaan ensi viikkoon. Sen verran kuumaa on.

Kun on ollut tarpeeksi laiskaa, olen lukenut paljon (tarkoittaa, että lomani on onnistunut). Samalla olen tähyillyt taivaalle. Ja nähnyt, että kierteleehän täälläkin pääskyset. Myös huomannut, että tuijaan voi rakentaa ampiaispesän.


Nyt on sitten varoiteltu lapsia kiipeämästä tuohon tuijaksi korkeaan puuhun.

Jatkamme vielä viikonlopun yli laiskasti toimimista. Ensi viikolle alkaa jo kerääntyä paljon puutarhasuunnitelmia.

22 kommenttia:

  1. Onpa hienoja kukkkia ja perhosia. Täällä on myös hyvin laiskaa oloa ollut, eikä ole edes pihaa missä vilvoitella. Pitää vaan koettaa selvitä kuumuudesta. Onneksi sisällä on viileämpi kuin ulkona.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt ei paljon parane rehkiä, ellei ole pakko. Laiska olo seuraa väistämättä. Vaikka välillä tekisikin jotain. Se on hyvä, että sisällä on viileämpää.

      Poista
  2. Kuulostaa hyvältä lomalta. Syysvuokko kasvaa meillä melko aurinkoisessa paikassa. On jo lähes pensaan kokoinen. Meillä on hiekkamaa, tosin kuivalla kaudella kastelen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vau syysvuokkoasi. Olen nähnyt muuallakin, että syysvuokolle on mahdollista saada hyvät oltavat. Meillä alla on savimaa ja se tekee haasteen syysvuokolle. Toki vielä puutarhassa on yksi paikka, jossa alla on hiekan sekaista soraa ennen savea, johon voin vielä syysvuokkoa kokeilla.

      Poista
  3. Nyt ei voi paljoa muuta kuin laiskotella, sen verran on lämmintä! Minulla noita punahattuja on. Nuput niisä jo on, mutta menee aina harmillisesti loppukesään kukinta. Kaikki hyönteiset niistä tykkäävät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä punahattu on ostettu tänä vuonna siten, että lehdet olivag jo kasvussa huhtikuun lopulla. Kaverinsa sai kotilohyökkäyksen, joten se on ihan mini ja muotopuoli.

      Poista
  4. Ihanat kuvat! Nyt ovatkin varjopaikat tarpeen ja lukeminen ulkona varjossa - mikäs sen mukavampaa:) Meillä varjopaikkoja on vielä ihan liian vähän. Syysvuokkoja en ole vielä kokeillut kasvattaa, mutta tekisi mieli kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt kuvaaminen taitaa olla raskainta, mitä pystyy tekemään puutarhassa kastelun jälkeen. Joillakin syysvuokot menestyvät tosi hyvin.
      Meillä on varjoa tällä tontilla, joskus sitä kaipaisi vähemmän.

      Poista
  5. Sama puuha tänään, kirjan lukemista, muuta ei ole jaksanut. Minulla on yksi syysvuokko joka on jaksanut kasvaa jo monta vuotta. Kukinta on juuri alkamassa. Hankala kasvi kun pitää kosteasta mutta ei yhtään talvimärkyydestä. Toinen vuokko pääsi uuteen paikkaan, vanhassa se pysyi elossa mutta ei kasvanut. Toivottavasti nyt tykkää ja sinunkin vuokkosi viihtyy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivon aina syysvuokoilleni pitkää ikää. Se vaan harvoin toteutuu. Ehkä vielä joskus.
      Ei kovin paljon jaksa ponnistella, aurinko on aika kuuma jo aamupäivällä.

      Poista
  6. Ihana neitoperhonen ja punahattu. Kivoja hankintoja olet tehnyt. Toivottavasti syysvuokko viihtyy paremmin kuin edeltäjänsä. Hellekeleillä onkin ihan sallittua etsiä mukavia, varjoisia löhöpaikkoja. Siinä ne puutarhaideatkin muhivat päässä valmiiksi odottamaan viileämpiä säitä. Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos samoin, hyvää viikonloppua. Viikonloppu menee yhä laiskasti. Toivon, että hankinnat ovat usean vuoden ilo.

      Poista
  7. Kiitos listasta, upeita kasvivalintoja jälleen! Erityisen ihana varmaan tuo roosa kimikki. Voi seuranasi on ollut kauniita perhosia. Onni on suuret puut näillä helteillä, vähän kuin salainen puutarha teillä tuon salavan alla :) Onnellista ja inspiroivaa lomaa Sinulle toivotellen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se roosa kimikki oli sellainen bonus "Ai onko tällainenkin olemassa". Kestää varmaan pari vuotta ennen kuin kukkii.
      Salainen paikka siellä salavan alla onkin. Vaikea on nähdä sieltä ketään.
      Perhoset ovat aina ihana yllätys. Niitä ei kai voi olla liikaa.

      Poista
  8. Varjopaikat ovat nyt tärkeitä ja kirjan lukeminen kuulostaa oivalliselta hellepäivän ohjelmalta. Suloinen neitoperhonen ja hurja ampiaispesä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varjopaikkoja nyt tarvitseekin.
      Toisinaan taas aurinkopaikkoja.
      Ampiaspesä oli kasvanut aika suureksi, rauhassa on saanut olla. Kohta voi piha olla taas täynnä hulluja ampiaisia, kun kesä tästä etenee.

      Poista
  9. Näillä helteillä riittää, että ajatus kulkee. Muu ehtii myöhemminkin. Olet käyttänyt lomasti hyvin. Mikäs sen mukavampaa, kuin istua hyvän kirjan kanssa varjossa.

    Kuinkahan monta syysvuokkoa olen talviin menettänyt. Nyt kahdessa paikassa kasvaa jo neljättä vuotta syysvuokko, joissa kummassakin on nuput. Toivon joskus näkeväni omalla pihallani samanlaisen syysvuokkopehkon, kuin Berliinin Gärten der Weltissä muutama kesä sitten.

    Hienoa, sinun puutarhaasi ovat jo perhoset saapuneet. Niitä katsellessa taitaa kirjakin laskeutua syliin odottamaan vuoroaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Syysvuokot eivät taida tykätä ihan mistä vain. Montaa perhosta ei täällä näy kerralla, mutta onneksi aina silloin tällöin piipahtaa joku. Ja joskus se sama useamman kerran.
      Loma on tuntunut ihan lomalta.

      Poista
  10. Nyt on ollu kuumoo, onneks viilenöö. Porottavassa auringossa ei mittään pitkään jaksa tehä ja varjo on tarpeen. Meilläkin liihotteloo perhosia. Amiraaliperhosta en vielä oo nähny, tullootko myöhemmällä elokuulla. Valakonen syysvuokko on miulla nyt kaks vuotta talavehtinu ison kiven kainalossa. On arka kasvi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa, että olet saanut syysvuokon talvehtimaan. Toivotaan perhosia, vaikka koleutta onkin.

      Poista
  11. Kauniit kuvat ja ihania perhosvieraita! Helteillä varjoisat paikat olivat kyllä tarpeen. Onneksi nyt viileni, niin jaksaa pihallakin taas touhuta paremmin. Mukavaa elokuun alkua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viileni todella reilusti. Pikkasen jopa heitti liiankin viileäksi, vaikka ulkona todella nyt pystyy tehdäkin asioita.

      Poista