keskiviikko 17. heinäkuuta 2019

Joskus on ahdasta

Olen aika kaksijakoisissa tunnelmissa. Odotin kauan, että jotkin alueet puutarhassa runsastuisivat. Nyt sitä runsastumista on tapahtunut. Joitakin kasveja pääsen jakamaan. Ja joitakin kasveja joudun siis siirtämään kokonaan paikoiltaan pois. Uutta istutusaluetta on tullut, joten olisi myös jaettavaa tai siirrettävää. Olisi myös uutta istutusaluetta. Jota en kuitenkaan halua täyttää vanhoilla, jo puutarhasta löytyvillä kasveilla. Haluaisin lisää uusia kasveja, joita minulla ei vielä ole. Tämä päivänlilja kasvaa jo parissakin kukkapenkissä. Muut ostamani päivänliljat eivät ole kukkineet, enkä ole varma, ovatko ne hävinneet, vai onko tuolla penkissä nuppujen seassa muutakin päivänliljaa kuin tätä oranssia.


Minun täytynee rakentaa jokin kukkapenkki, johon laittaa kasvit, jotka eivät mahdu muualle. Punainen tähtiputki ja Orionkaan eivät saa enää yhtään lisää tilaa tältä tontilta, vaikka niistä pidänkin. Vievät tilaa kahdestaan jo useita neliöitä.


Näyttää siltä, että ruskeasävyinen (kuvassa alhaalla ) keijunkukka myös tulee tarvitsemaan tilaa ympärilleen. Se toki käy minulle. Myös osa komeamaksaruohoista tarvitsee enemmän tilaa. Ovat näköjään tehokkaasti lisääntyviä. Suuremmaksi kasvavat jaloangervot löytävät helposti paikkansa, koska menestyvät niin monessa paikassa. Osa punatähkistä löysikin jo uuden kodin, sillä eivät enää millään mahtuneet penkkiin. Kuitenkin tässä penkissä on paljon kivoja kasveja. Niistä en halua luopua, mutta tarvitsevat tilaa hieman enemmän.


Ahdasta on..


Ja vielä muutama vuosi sitten tuskailin liian suuren multatilan kanssa. Minulla on myös todella paljon keltavaleunikkoa. Jos joku haluaa sen siemeniä, niin voin postittaa. Se ehtii joka vuosi kuitenkin kuivattaa muutaman siemenkodan. Keltavaleunikko on valeunikoista se helpoin. Minulla kasvaa istutettuna kohopenkkiin. Minulla on siis lisääntynyt siemenistä aika lailla.

Keltavaleunikko kukkii eniten kesäkuussa. Yksi kukka ei kovin kauan kuki.
Mustialan ruusua olen jo tänä vuonna kurittanut. Sen verran, että yksi pensas on pienentynyt. Vielä toista pitäisi kurittaa. Myös olisi kolmessa eri paikassa Valamonruusua, joka on täysin riehaantunut juurivesojen kanssa. Voi olla, että piikkien takia ryhdyn ruusutaistoon vasta syksyllä, kun voi pitää päällä kunnon hihoja.
.

18 kommenttia:

  1. Istutukset vaativat työtä, jotta ne näyttävät hyviltä. Se on näköjään vain myönnettävä. On kasveja, jotka eivät runsastu ja toisia, jotka runsastuvat liikaakin. Toisia pitää pelastaa niiden alta ja kolmansia suorastaan etsiä. Tarhapäivänliljat ovat paljon vaikeampia kuin tuo vanha rusopäivänlilja, ne ovat niin paljon matalampiakin. Minulla on niitä vaikka kuinka monta, sillä pitäisin päivänliljoista, mutta kun ne tekevät vain muutaman lehden, niin hyvä kun niitä heinänkorsista erottaa. Pitäisi järjestää niille johonkin muualle oikein suotuisat kasvuolot. Eli siis uuteen eri penkkiin, ihan kuin sinullakin. Tämä on loputonta :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä luulen, että tarhapäiväliljojen hentoiset lehdet ovat joko kitketty tai sitten ne kituvat muiden alla. Pitäisi tosiaan olla oma penkki kasveille, joita ei saa hukuttaa muiden alle.
      Puutarha ei pysy muuttumattomana, hommia siis on.

      Poista
  2. Kasvivalssi on loputon. Itse siirsin tänään yhden ruusun ja kartoitin omia penkkejä mitä kasveja sieltä löytyy uusille alueille. Ja miten se aina onkaan niin että osa ei kasva sitten millään ja osa villiintyy ihan liikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aina joskus on hyvin hämmästynyt eri kasvien viihtymisestä tai siitä, etteivät viihdy.
      Kasvuvalssi tosiaan. Sitä saa tehdä.

      Poista
  3. Aina parempi vaihtoehto, jos kasvit hyvin viihtyvät, mutta säätämistähän se aina on. Kiva jos löytää jonkun, jonka kanssa voisi vaihtaa kasveja. Pistin blogisi seurantaan. Käypä sinä minun blogissani Viherrin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvivaihtoja tuleekin tehtyä. Esim tähtiputki on niin nopea siementämään, sen alkuja siirtyy paljon myös kompostoriin.
      Käyn katsomassa blogasi. Kiva, kun kävit!

      Poista
  4. Nyt kun joudun tämän kesän katsomaan vierestä kun puutarhani villiintyy, on to do - listani ensi keväälle ja kesälle jo aivan loputon. Sitä, tätä ja tuota pitää toppuutella, joitakin siirtää kokonaan muualle ja toisia taas jakaa täydentämään penkkejä tyhjistä kohdista. Loputon, mutta niin ihana työmaa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti listaus on pitkä, jos näkee, mutta ei pysty tekemään. Työmaa puutarhassa on tosiaan ainaista.

      Poista
  5. Upealta näyttää vaikka itse katselitkin kriittisin silmin. Ihanaa, kun saa täyteainetta omiin tai vaikka ystävän puutarhoihin. Olet kyllä ollut ahkerana kun olet niitä ruusuja pilkkonut, olethan vielä ehjänä kaikkien raapaleiden jälkeen? On tämä sairaan hullu harrastus, just kun saa ehkä jotakuinkin jonkun paikan reilaan niin seuraava rehahtaa selän takana kasvamaan yli. Onneksi sinulla on suuuuri puutarha, jonne voit aina perustaa uusia kukkapenkkejä! Minäkään en saa niitä päivänliljoja kukkimaan vaikka tekisin mitä. Harmi, kun olisivat niin nättejä. Ihastuttava tuo rusopäivänlilja ja muutkin väriyhdistelmät näissä kuvissa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kösien naarmut alkavat nyt parantua, joten voisi varmaan hieman repiä seuraavaa ruusua. :)
      Minulla on vielä paljon tilaa puutarhassa. Osa on vain pakko olla nurmella muiden perheenjäsenten takia. Ehkä saan osan nurmikosta vallattua pikkuhiljaa muulle käytölle.
      Päivänliljojen kukintaan pitäisi jossain vaiheessa perehtyä. Yhden tarhapäivänliljan kyllä löysin lehtien avulla. Kukkia siinä en ole.

      Poista
  6. Tuttuja tunnelmia. Ukkokulta sanoi joskus, että minä olen keksinyt edullisen taimisysteemin, kun kierrätän niitä ympäri taloa ja tonttia. Monta vuotta tuskailin penkkien avaruutta ja odotin kiivaasti päivää, jolloin kasvit rehottavat. No, nyt osa rehottaa ja osa on sanonut heipat. Valmista ei tule koskaan, mutta tuskin tarvitseekaan. Jatketaan siis kasvivalssia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvivalssi on kyllä edullinen tapa muuttaa puutarhan llmettä. Samoja kasveja voi aika paljonkin raahailla ympäriinsä.
      Valmista ei varmaan puutarhassa ikinä voi olla. Aina on jotain. Kuviin ja tauluihin voi pysäyttää sen hetkisiä "valmiita" alueita. Ja kohta samalla alueella on liian ahdasta tai kasvimenetyksiä tai rikkaruoho-ongelma.

      Poista
  7. Ei naisella voi olla koskaan liikaa kukkapenkkejä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta!! Kengistä ja laukuista voi olla pulaa, mutta kukkapenkkejä ei saa olla liian vähän.

      Poista
  8. Minulla on vielä niin nuori puutarha, ettei ole ehtinyt tulla ahdasta. Tilanpuute on kyllä tuttu tilanne äitini puutarhasta ja kauhulla odotan sitä päivää, että itseltäni loppuu kukkapenkkitila. Useita vuosia pitää olla vielä paljon nurmitilaa lasten leikkejä ja juoksemista varten, joten ei voi vain laajentaa kukkapenkkejä ihan joka paikkaan. Tähtiputki on vähän turhan innokas siemenistä leviäjä. Kuihtuneita kukkiakin on hankala leikellä, kun samasta varresta pukkaa jatkuvasti uusia nuppuja. Pitäisi melkein yksitellen leikellä kukat pois tai sitten alistua seuraavana vuonna nyppimään miljoonia taimia kompostiin. Kookkaaksi kasvavana ja pitkäikäisenä kasvina ei vain voi jättää kaikkia taimia vapaasti kasvamaan tai muuten on puutarha täynnä tähtiputkea. On tämä puutarhanhoito välillä aikamoista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joka vuosi vietän muutaman hetken nyppien tähtiputken siementaimia. Se ahtaus kukkapenkkeihin tulee minulla salakavalasti. Usein istutan alussa vähän liian tiheään. Onneksi meillä voi raivata aina rytökasoja kukkapenkkialueiksi.

      Poista
  9. Kasvit ovat niin eläviä, ettei niitä henno millään heittää kompostiin, kun jakovaiheessa lakaa tulla liikatarjontaa. Sitten ei auta muu kuin lisätä penkkejä, jotta saa kaikille uuden paikan. Näin ne vaan pikkuhiljaa täyttävät pihan! Minulla komeamaksaruohot, keltaiset päivänliljat, kuunliljat ja jaloangervot alkavat olla tällaisia kasveja -liikaa ja liian monessa paikassa. Muta tätähän tämä puutarhaelämä tosiaan on; ei koskaan valmista! Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muutamia kasveja joudun kompostoriin kuskaamaan, muuten pihalla ei kasvaisi kuin tähtiputkea. Mutta lisää penkkejä tosiaan täytyy tehdä. Ei valmista taida tosiaan tulla. Hyvää viikonloppua myös.

      Poista