tiistai 13. elokuuta 2019

Sohva vs puutarha

Ensimmäinen kokonainen työviikko kuukauden loman jälkeen (aloitan työt loman jälkeen usein vajaalla viikolla.) On tiistai ja töiden jälkeen rytmin vaihdos tuntuu silmissä.


Olen ihan valmis ottamaan pienet unet.  Mutta se sekottaisi unirytmini liian pahoin. Kun puoliso lähtee viemään lasta treeneihin, alan uhkaavasti valua löhöasentoon.  Tunnin tai parin rankkasade ukkosineen on laantunut. Enää jyrinää kuuluu kaukaa. Löhöasennossa tulee jo mieleen, että sataakohan ulkona enää.


Pakko lähteä katsomaan, miltä ulkona näyttää, koska kaukaa kuuluu vielä ukkosen jyrinää. Ihan kuin jossain paukkuisi uuden vuoden raketteja, vaikka tiedän niiden olevan kaukaa kuuluvan ukkosen jylyä. Ajattelen, että palaan sitten vielä sohvalle. Jostain kuuluu myös hälytysajoneuvojen ääniä. Toivon, että henkilövahinkoja ei ole tullut.


Maa on märkää. On satanut sunnuntaina pitkästä aikaa siten, että useita sadealueita lipui ohi joko tuoden sadetta hissukseen, rankasti tai jotain siltä väliltä. Eilen saimme pari pienempää yllätyssadetta, joiden kastelemaksi ainakin yksi perheenjäsenemme joutui.

Tänään sadetta tuli reippaasti. Oli hyvä nähdä märkä maa. Harmittelen, että sademittari on rikki, enkä tiedä ollenkaan paljon on oikeasti satanut vettä. Löydän käsistäni vain vähän rikkanäiset puutarhahanskat, heitän neuleen päältäni märälle ulkotuolille. Ei haittaa, vaikka se kastuu, mutta se ei saisi multaantua. Pakko hakea sisältä puhelin taskuun, etten unohda ajan kulua ja laittaa hiukset kiinni. Puutarha alkaa viedä. Ajatus sohvasta unohtuu. Vedän syvään henkeen sateen jälkeistä tuoksua ja huomaan kimalaisten lähteneen etsimään mettä likomäristä laventeleista.


Ehdin tehdä pari istutusta ja pari pientä kasvien siirtoa. Puun alla maa ei ole kuitenkaan kovin syvältä märkää, toisin kuin taivasalla. Piti tuumailla välillä ja alkaa kiskoa toisaalta rikkaruohoja tulevan kukkapenkin tieltä ja löytää niiden seasta pari perennan siementaimea. Oli helppo istuttaa yllätys siementaimet märkään maahan. Tuli puhelu ja piti hakea lasta treeneistä ja muistin autossa, että unohdin kastella uudet istutukset.


Kotiin tullessa satoi uudestaan. Niiden juuri istuttamieni kasvienkin päälle. Onpa tämä puutarhan hoito joskus helppoa. Enkä jäänyt sohvalle makaamaan ja nuokkumaan.

Kuvassa on mukana myös muurahainen.
Ihanat päivät! Lämmintä ja kosteaa.

20 kommenttia:

  1. Sohvat ovat kamalan houkuttelevia!
    Minäkin olen parina iltana ottanut nokoset siinä puoli kuuden maissa ja se vasta huono ajankohta onkin.
    Eilen tsemppasin ja aloin vaihtamaan lakanoita, kun ulkona satoi ja onneksi siinä sitten virkistyi sopivasti.
    Rytmiin pääseminen vie aikansa, mutta kyllä se tästä. Vähän sama kuin ulkomaan aikaerojen kanssa, yleensä se kestää aina viikon verran tottua taas oikeaan rytmiin.
    Ja puutarha on ihmeellinen virkistäjä, kun saa vaa itsestään aikaseksi kammeta ulos.
    Tsemppiä arkeen ja ihania puutarhahetkiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sohva vetää puoleensa. Päiväunet toimivat joillakin, minulla ne toimivat hyvin vain erityiskertoina. Arkeen palaaminen vie minulla aina hetken. Ulkoilu ja puutarha virkistävät usein. Tai tuovat kaivattua normaalia väsymystä.

      Tsemppiä sinullekin oman rytmisi löytämiseen.

      Poista
  2. Niin se vain puutarha voittaa sohvalla löhöilyn. Oikeastaan on mukava, kun pitkästä aikaa sataa kunnolla ja on leppeän lämpöistä ja kosteaa. Rikkaruohot kyllä varmasti villiintyvät mutta onneksi niin tekevät perennatkin. Onpahan sitten taas tekemistä. Tsemppiä arkirytmiin pääsemisessä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puutarha voittaa lähes aina, jos sinne asti pääsen. Aina en pääse.
      Puutarhahetket ovat niin tärkeitä ja onneksi siellä saa joskus edistettyä asioita vaikka vartin pätkissä. Sekin on meillä arkea, että ehdin välillä vain vartin pätkissä hommiin, vaikka välttelisin sohvaa. 😀 Usein parhain yhdistelmä on se, että ensin tekee ja sitten ehtii vähän tutustua sohvaankin.

      Poista
  3. Sadepäivinä sohvalla on vastustamaton kutsu. Eikä sitä töiden jälkeen kovin paljoa ehdi, etenkään jo ensin pitää laittaa ruoka ja tehdä kotihommia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika työpäivän jälkeen on aika kortilla. Joskus myös energia.

      Poista
  4. Viimeajan sateet alkavat vähitellen virkistämään kasveja, niitä onkin odotettu ainakin täällä päin!

    VastaaPoista
  5. Sohvan kutsuun on helppo vastata ja joskus se on tarpeenkin. Kiva, että puutarhan kutsu voitti ja sait istutukset valmiiksi vastaanottamaan sadetta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sohva on joskus kiva kaveri. Joskus vähän petollinen. Onneksi puutarhaa ehdin tehdä vähän viikollakin.

      Poista
  6. Töihin palaaminen tarkoittaa täälläkin zombi-viikkoa ja unirytmin kääntämistä. Ensimmäisen viikon jälkeen alkoi onneksi jo helpottamaan. Puutarha vie helposti mukanaan, kunhan jaksaa avata oven ja astua ulos - sen jälkeen se on menoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joskus on hyvä olla iltaisin aktiivinen, jotta oikeasti sitten saa käännettyä kellon. Joskus toki on pakko vähän ottaa iisimmin.

      Poista
  7. Vaikka sohva kuinka houkuttelisi, jos saan kammettua itseni pihalle, usenmiten huomaan siellä viihtyväni;)
    Mulla on huomenna ensimmäinen työpäivä loman jälkeen, pitää muistaa siis laittaa kello soimaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tsemppiä huomiseen! Nopeasti arjesta kyllä saa kiinni taas. Vaikka on välillä niitä haastavampiakin hetkiä.

      Poista
  8. Täälläkin on rytmi ollut ihan sekaisin loman loputtua, enkä ole pihalla saanut tehtyä oikein mitään. Toisaalta sadepäiviäkin on ollut, mutta sohva on ollut kyllä tosi houkutteleva. Ensi viikolla yritän taas ryhdistäytyä, harmittaa, kun kesä hupenee muuten käsiin. Mukavaa sunnuntaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei aina pysty, eikä jaksa. Onneksi tässä on vielä aikaa ennen kuin puutarhahommat menevät hankaliksi. Ja minulla jo viriää suunnitelmia ensi kevääksi.

      Poista
  9. Vauhilla on kesä vilahtanu jo loppupuolelle. Sohva kutsuu kyllä minnuukin, oon koukussa iltapäivällä esitettäviin kotimaisiin elokuvviin ja sohvalta käsin monesti sitä kahon. Ois siellä pihalla hommiakin rästissä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuohan kuulostaa mukavalta tavalta viettää iltapäivää! Ilman sohvaa olisi vaikea olla pitkiä aikoja.

      Poista