sunnuntai 11. elokuuta 2019

Kaivattu sade

Kaivattu sade tuli tänään. Vaikka niin monta kertaa sääennuste on sadetta luvannut turhaan, että on ollut vaikea jo luottaa sääennusteisiin. Onneksi sadetta tuli tällä kertaa ensin ripotelle, hitaasti. Pientä taukoa pitäen. Vasta aamupäivän kolmas sade tuli ensin hiljaa ja sen jälkeen sellaisella voimalla, mitä ei voi olla peltikattoisessa talossa kuulematta.


Sadeaamun ensimmäisen työ on varmistaa, että sadevesiastiat ovat oikeilla paikoillaan. Ja ettei pitkän kuivan kauden jälkeen ole jättänyt pihalle kamalasti tavaraa. Tosin osa tavaroista jätin niille sijoilleen. Saatan nimittäin vielä laittaa puutarhavaihteen päälle. Olisi vielä pari istutettavaa odottamassa.


Pihaan rajautuvan metsän koivut ovat alkaneet kellastua. Naapureidenkin pihoissa koivujen lehtien väristä voi päätellä kuivuuden iskevän eri kohtiin pihoissa eri tavoin. Vaikka meidän tontilla kallio ei ole näkyvissä, on monen naapurin pihalla kalliota näkyvissä. On vaikea tietää, onko meidän puutarhan alla kallio kaukana vai lähellä saven alla. Ohuessa savessa tai mullassa ei paljon koivuille ole ollut kosteutta saatavilla.


Tälle päivälle on luvattu sadetta koko päivälle. Käytännössä sadetutka näyttää sadealueiden välille aina parin tunnin taukoja. Harvoin ilahdun sadepäivistä näin paljon kuin nyt. Nyt olen ollut ikkunan äärellä ja ulkona lipan alla aistimassa sadetta. Olen myös tihkusateella käynyt kuvaamassa pihalla. Ihanan raikas ilma.

Vesipisarat peruukkipensaassa

Olen myös alkanut miettiä kasvien siirtoja. Osa maksaruohoista lisääntyy sen verran hyvin, että uudet taimet taitavat saada siirtoa kuiville alueille. Ja kuivilla alueilla kärsivät kasvit toisaalle.


Maksaruohoissa käy näin loppukesästä vielä ihana kuhina.

Kuva poutasäältä
Osa kärhöistä on myös laitettu oikeaan paikkaan kasvamaan, joten ne viihtyvät. Osa kituu liian kuivassa. Toisaalta kärhöille ei ole kamalasti vielä hyviä uusia paikkoja, joten kituvien kärhöjen siirto ei ole vielä ajankohtainen. Näköjään Jackmanii viihtyy erittäin hyvin ja on elinvoimainen kummassakin kärhötuessa. Toisen jacmaniin tilalle haluaisin ehkä jonkin toisen kärhön, mutta tuosta sekasotkusta on enää vaikea erottaa, mistä mikäkin kärhö lähtee. Aikoinaan nimittäin suuremman kärhötuen juureen istutin monta pientä kärhöä. Sellaisia marketin alennusmyynnin euron raaskuja. Jotkit ovat kuolleet, jotkin eivät.


Olen jo istunut muutaman hetken lukemassa ja tutustumassa sipulikukkien tarjontaan. Lista olisi pitkä kaikesta, mitä haluaisin. Täytyy ehkä ensin pohtia budjetti ja alkaa sen jälkeen tehdä armottomampaa raakkausta tunteen ja järjen välillä. Onneksi kaikkia sipuleja ei tarvitse tänä syksynä saada. Harvoin ne tuntuvat maailmasta loppuvan kesken.

18 kommenttia:

  1. Todella mukavaa, että saitte vihdoin vettä.
    Sipuliluetteloita on putkahtanut sähköpostiin. Vaikea pitää maltti mielessä, muutrn budjetti paukkuu. Totta, ei ne sipulit maailmasta lopu, eikä niitä tarvitse juuri tällä sekunnilla tilata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tästä sateesta olen iloinnut. Voin kuvitella, miten kasvit saavat tukaluuteen helpotusta. Jokainen pisara on tarpeen.

      Budjetti tosiaan pitää miettiä, ennen kuin ajattelee tilaavansa mitään.

      Poista
  2. Kaivattu sade, toden totta! Noita siirreltäviä kasveja täälläkin tuntuu olevan runsaasti, kasvuolosuhteet ovat muutamana viime vuonna muuttuneet niin paljon, ettivät vanhat paikat enää kaikille sovi. Jos saisi maan nyt märäksi, voisi alkaa kunnolla siirtelypuuhiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy kaivaa illalla maata ja tarkastaa, kuinka syvältä maa on kastunut. Luulen, että jotkin paikat tarvitsevat lisäkastelua ennen siirtoja. Puutarha on tosiaan jatkuvasti muutoksessa.

      Jokainen sadealue on tänään ollut ilo.

      Poista
  3. Minun tekisi mieli tilata kukkasipuleita netistä mutta en ole vielä rohjennut. Valikoima on netissä suurempi kuin kaupoissa. Ja voisi tehdä valinnat kotona. Mies kävi juuri tarkistamassa sademittarin, tänään on tullut vettä 23mm, huikeaa. Ensi viikolla voi alkaa istuttaa uusia taimia sateen ansiosta. Tuosta uudesta istutusalueesta on tulossa kiva.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen nyt katsonut monia verkkokauppoja läpi. Sillä on muutamia sipuleita, joita haluaisin. Ne kaikki tietysti ovat vähän hajallaan eri verkkokaupoissa, jolloin tulisi useammat toimituskulut. Mutta täytyy nyt vielä vähän suunnitella ja harkita. Olen tilannut aiemmin, useampia vuosia sitten, verkkokaupoista sipuleita. Hyviä sipuleita sain.

      Onneksi olette vihdoin saaneet sadetta. Meillä on ollut koko päivä enemmän tai vähemmän kostea. Oikein kaivattua kosteutta.

      Uusi istutusalue vaatii vielä vähän työstöä. Mutta pikkuhiljaa valmistuu.

      Poista
  4. Kiva kun olette saaneet vettä. Meilläkin satoi viime yönä ihan kunnolla. Minäkin olen mietiskellyt kasvien siirtoja, mutta toistaiseksi asia on ajattelun asteella. Mukavaa sunnuntai-iltaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullakin moni siirto on vielä ollut ajattelun asteella. Uusia istutuksia tein, siirrot ovat vähän haastavampia. Sade tuli siis vihdoin, jonka ansioista ehkä alan uskaltaa kaivaa maata. Hyvää sunnuntai-iltaa sinullekin!

      Poista
  5. Meillä on satanut viime päivät ja välillä rankastikin, muutamat kukat ovat täysin veden lyömiä. Orvokit makoilivat pisin piruuttaan ja leikkasin ne pois kokonaan. Tänään ostin pihamarkkinoilta pehmoleluja tilalle. Pitää vaan odottaa, että tienoot kuivuu ja pääsee somistelemaan. Kukkasipuleita olen salaa alkanut pohtia...mitä uutta ostaisin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sadealueet eivät ole olleet ihan tasaisia. Meille sade oli tarpeen. Joillekin olisi riittänyt kohtuullisempi määrä. Kukkasipuliaika on ihan pian.

      Poista
  6. Ensimmäinen kappale olisi voinut olla minun kirjoittamani!

    VastaaPoista
  7. Sade tuli tosiaan enemmän kuin tarpeeseen!
    Nyt puutarha sekä puutarhurit iloitsevat.
    Meillä satoi yöllä jopa aika rankasti. Oli hyvä, että eilen sade alkoi lempeämmin. Luulen, että yöllinen sade imeytyi paremmin päivällä kostuneeseen maahan.
    Mukavaa uutta viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänäänkin meillä satoi vähän. Eilisen jälkeen se tuntui jo luksukselle. Yöllinen sade oli ihanan kuuloista.

      Poista
  8. Täällä on myös suuresti iloittu sateesta. Sateen ropinaa oli mukava kuunnella. Kiittelin itseäni useaan otteeseen, että jaksoin viime viikolla heitellä syyslannoitteen puutarhaan. Nyt siitä voi olla jotain hyötyäkin kun sade kostutti maan suhteellisen hyvin:) Mukavaa uutta viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, että syyslannoitteet saivat nyt luonnollisen kastelun. Ihana sade oli!

      Poista
  9. Kiva, että tällä kertaa sadealueet ovat selvästi olleet laajempia, niin vettä on riittänyt useampiin paikkoihin. Meillä sade alkoi viime yönä ja nyt päivän mittaan on tihkutellut hissukseen. Luulen, ettei maa ole vielä kastunut kovin syvältä, mutta eipähän täällä onneksi superkuivaa vielä ollutkaan. Pitää lähteä tyhjentelemään sadevesiastioita, jos vaikka sataisi vielä lisääkin. Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä en vielä ole tarkistanut, miten syvältä maa on täällä kastunut. Ainakin kastelua tullut nyt joka paikkaan puutarhaan. Ihanaa.
      Kannattaa varautua, että saattaa sataa lisääkin.

      Poista