maanantai 24. heinäkuuta 2017

Tuoksujen lisäämistä

Viime vuonna ostin kauppareissulla ihan raaskun laventelin kaupasta eurolla tai vastaavalla. Ajattelin kokeilla, miten se selviää loppuvuodesta ja talvesta. No, sehän selvisi. Leikkaisin sitä keväällä vähän ja tuossa se nyt kukkii (ja samalla harmittelen, että miksi en ostanut samalla useampaa). Sen seurana tuossa kohdassa on valkoinen kurjenpolvi. Koska vieressä on paljon muita kasveja, ei tämä nyt suoranaisesti erotu kovin kaukaa. Nyt kuitenkin minulla on kolme talvehtinutta laventelia vähän eri paikoissa ja saatan ne siirtää kaikki samaan kasaan. Loppukesällä voi taas olla tarkkana poisheittokuntoisten kasvien kanssa.


Siellä se kukkii oikeassa alakulmassa. Eipä juuri erotu. Tuoksuu onneksi, kun koskee. Valkoiset ovat harjaneilikoita, joita pitäisi oikeastaan lisätä vähän joka paikkaan niiden ihanan tuoksun takia. Niitä en nyt edes raaski leikata sisälle, koska niitä on liian vähän.


Pioni "Duchesse de Nemours" kukkii nyt kahdella kukalla. Ostin sen viime vuonna, koska niin moni on kehunut sen tuoksua. Onhan se pioni kaunis ja ihanalta tuoksuva. Nyt vain totesin tämän yksilön kasvavan turhan kaukana tuoksutteluetäisyydestä. Uusien alueiden perustamisessa teen yhä virhearviointeja kasvien koon suhteen.


Vihdoin sain myös kaivettua ruusu Tove Janssonin paikoilleen. Meille menee pihatie, jonka toinen sivu on yhtä rytökasaa. Suurimman rytökasan taltuttamiseen tullaan tarvitsemaan vielä järeitä aseita, mutta pienen osan matkasta saan ehkä taltutettua pieni ruusu kerrallaan. Taustalla hilluu villiintynyt Valamon ruusu, jonka kurittamisen olen aloittanut ottamalla siitä talteen juurivesoja uusien pihojen ongelmaksi (sarkasmia). Tuo uuden näköinen märkä läntti on Tove Janssonin istutuskohta ja sen edessä kukkii viime vuonna istutettu kirjoapteekkariruusu Rosa Mundi.


Ja suloinen Rosa Mundi, jossa oli kuitenkin yli 20 nuppua. Tätä vielä joutuu tuoksuttelemaan kumarrellen, sillä ulottuu polveeni asti.


Minähän vannoin noin 10 vuotta sitten vihaavani ruusuja ja niiden piikkejä ja hävittäväni kaikki ruusut tältä tontilta. Ja nyt lisäilen niitä ihan tuosta noin vain. Tai ainakin lapion ja mullan ja kanankakan ja veden voimalla. En kyllä kamalasti niitä vieläkään muuten hoida. Mikä itse asiassa saattaa vielä johtaa jonkin uuden ruusun kohtaloon nimeltä komposti. Rosa Mundin ja Tove Jansson välissä on suuri kuusen kanto. Tässä kasvanut siis pitkään kuusi ja maa voi olla aika hapanta. Laitoin kyllä aimo kasat kalkkia tuohon, sillä tarkoituksena on, että tähän ei nyt uutta kuusimetsää kasvateta. Mikä tarkoittaa muutamien lähellä olevien kuusien kaatamista omalta puolelta. Täytyy myös neuvotella naapurin kanssa hänen puolella ihan rajalla kasvavien koivujen muuntamista polttopuumuotoon (meidän raja on kamalaa ryteikköä, kun kummaltakaan puolelta ei ole luonnon omaa tuotantoa hillitty). Muuten tuossa ei kymmenen vuoden päästä ole välttämättä millekään kasville kovin paljon energiaa, vaikka ruusut vähän koholla kasvavatkin naapurin maahan verrattuna.

Liljat ovat aloitelleen kukintansa. Lollypopit ovat minusta suloisia. Pionit sitkeilevät kauan tänä viileänä heinäkuuna. Taustalla suloinen ja tuoksuva pioni, joka on todennäköisesti pioni Sarah Bernhardt.


Vielä mm. Pioni "Do Tell" kukkii. Kuvassa kaksi saman pionin kukkaa. Näilläkin on ruusuista tuoksua, joka erottuu hyvin varsinkin sisätiloissa.


Silti tummalehtinen syyskimikki on tehnyt jo kukka-aiheen alkua, jonka kehittyminen ihanasti tuoksuvaan kukkaan kestää kyllä aika kauan. Tämä kasvi ihan oikeasti on varjon kasvi. Saa kyllä ikkunasta vähän heijastusvaloa ja varjosta huolimatta kasvaa ihan suorassa. Penkki on lämmin, joten tämä on kukkinut jo ainakin kahtena syksynä peräkkäin.


Lisää tuoksuja on suunnitteilla. Toivottavasti niitä saan lisättyä ympäri puutarhaa.

12 kommenttia:

 1. Ihana ajatus laittaa tuoksuvia kasveja. Suosittelen lämimästi metsämansikalta tuoksuvaa pikkujasmiketta, jos sinulla ei vielä ole sitä. Se kukkii nyt aivan ihanasti, tuoksu leviää muutaman metrin päähän ja mahtuu pienellekin pihalle.
  Ihanaa, että pionit vielä kukkivat, täällä ne ovat jo menneet ohi, ainoastaan joku varjopuolella oleva kukka on vielä voimissaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä pionit usein kukkivat vähän lämpimämmässä säässä ja sen takia ovat nopeasti ohi. Nyt on ollut sen verran viileitä säitä, että pioniaika venyi pitkäksi.

   Pikkujasmike olisi kyllä hyvä lisä. Sen tuoksu on aivan ihana.

   Poista
 2. Tuoksut kyllä kruunaavat puutarhan. Oma suosikkini on eräs Easy Elegance -ruusu Music box, joka ei valitettavasti tuoksu kauas, mutta jota on pakko aina kumartua nuuhkimaan. Keväällä tuoksui koko piha raikkaan makealta ja jäljitin tuoksun puistoatsalea Illusiaan. Hassua, etten aiempina vuosina edes huomannut sen tuoksua. Harjaneilikkaa pitäisi kyllä saada pihaan. En tiennyt, että se tuoksuukin hyvälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Atsaleoja myös mietin, joillakin on kai aika voimakas tuoksu.

   Harjaneilikka tosiaan tuoksuu. Onneksi sitäkin on eri väreissä. Tuo Music Box- ruusu kuulostaa kiehtovalta.

   Poista
 3. Kaunista kukintaa ja tuoksun voi ihan aistia. Puutarhassa on niin mukava käyskennellä kun siellä on tuoksuja. Meilläkin liljat avautuivat viikon vaihteessa. Mukavaa heinäkuun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä on valo ja lämpö kirinyt paljon kiinni kesää, sillä meillä osa liljoista on tiukasti kiinni. Tuoksut puutarhassa houkuttelevat pysähtymään ja nuuhkimaan.

   Poista
 4. Tuo kaiman suosittelema pikkujasmike on ihana tuoksultaan ja kaunis pieni pensas, upea kukkiessaan - sitä voi suositella ihan kaikille! Tuo ruusujuttu on aika hauska - meillä ei ole ruusuja paljoa, niitä ihailen ja hiljalleen niitä meille muuttaa, vaikka joskus päätin myös etten niihin millään tavalla hurahda! Ruusut ovat ihania, pionit ovat ihania, tuoksuva puutarha on ihana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotkut lämpenee ruusuille heti, jotkut vasta paljon myöhemmin. Hurahdus on jo vakavaa.

   Pionit ovat ihania, kukinta joskus varsin nopeaa. Pionien kukinta kestää kauemmin, kun on eri lajikkeita. Tänä vuonna viileys on pitänyt pioneja kukassa ennätyskauan meill. Helteet kiertää nyt jossain muualla.

   Tuoksut ovat tärkeitä. Joskus puutarhassa tuoksu paljastaa kukinnan alkaneen. Tuntee tuoksun ennen kuin näkee kasvin.

   Poista
 5. Puutarha ei olisi mitään ilman tuoksuja. Jasmikkeita suosittelen minäkin, niissä ON tuoksua. Valamonruusun paikkaa jo katselin, arboretumissa on hyvä nurkka jossa saa vallata tilaa ihan rauhassa.
  Omat ruusuni ovat lisääntyneet vähän vaivihkaa, ei pitänyt hankkia kuin juhannusruusua äidin syntymäkodista mutta sitten taisin hurahtaa. Ruusujen määrä ei ole ikinä riittävä hurahduksen jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunhan nähdään, saat juurivesan, joka on kukkinut tänä vuonna.

   Sinulla alkaa olla kunnioitettava määrä ruusuja.

   Pikkujasmike taitaa olla seuraava pensas, jolle voisi alkaa kaivaa kuoppaa ja parantaa maata.

   Poista
 6. olen samaa mieltä pikkujasmikkeen kanssa, sen tuoksu on mahtava. Just sopiva lisä puutarhaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvät suositukset tulevat. Nyt on taas pidettävä silmät auki taimistovierailuilla. Jos vaikka tänä vuonna jo löytyisi.

   Poista