perjantai 14. heinäkuuta 2017

Omenapuupenkissä

Tähän aikaa ei näköjään onnistu postaus ilman pioneja. Omenapuupenkissä kukkii pioni Do Tell, hempeä vuokkokukkainen laji.


Tämä piiloutuu helposti toiselta puolta kukkapenkkiä kurkkiessa, sillä viereiset tähtiputket kasvavat tähän aikaan joka päivä.


Toisessa kohtaa samaa penkkiä on kohta kukassa Karl Rosenfield. Epäilen, että Karlia minulla on myös toisaalla aika varjoisessa kohdassa, vanhasta pihasta saatuna jakotaimena. Tämä yksilö on kukkinut yhdellä varrella jo pari kertaa, tuuheutuminen ei ole ollut kovin nopeaa.


Samaan omenapuupenkkiin tuli myös siirrettyä ryteiköstä löydetty kituvaa syreeniä. Ei mitään hajua, mitä lajia tämä mahtaa edustaa, kun tällä pihalla ei kasva yhtään syreeniä. Samassa ryppäässä oli kolme vartta ja ne varret letitin siirron yhteydessä.


Koreatörmäkukka on suloinen ja näissä on lähes aina joku pölyttäjä. Olen nyt löytänyt useampaa erilaista törmäkukkaa viime aikoina ja muutaman olen ostanutkin. Täytyy vain odottaa niiden kukintaa. Aina välillä iskee joku tällainen yhtäkkinen keräilyfiilis, vaikka alun perin en ole mitään kasvia tarkoituksella alkanutkaan keräillä. Tässä kuvassa koreatörmäkukka yhdessä kurjenpolven ja tädykkeen kanssa.


Silti huomaan usein ostavani helpommin saman lajin variaatioita kuin ihan samaa kasvia useammassa eri potissa. Toisaalta ihailen ihmisten penkeissä laajoja saman lajin kasvustoja. Minusta omat penkit tuntuvat sellaiseen liian pieniltä. Kokeilen ja testailen eri kasveja. Tänä vuonna on ollut henkiin heräämisiä. Luulin, että unikko Royal Wedding hävisi täysin. Nyt se ilmestyi takaisin yhden kukan voimin, maahan laonneena.


Joka kuitenkin taisi saada sateista pahasti tarpeekseen. Vai voiko unikoissa olla jokin tauti?  Katjalta sain vihjeen, että idänunikkoa voisi jakaa juurenpätkistä. Täytyy harkita, että kokeilisiko myös tämän tarhaidänunikon kanssa samaa keinoa. Olisiko syksy hyvä aika?


28 kommenttia:

 1. 'Do Tell' on todella kaunis. Harmittaa, kun juuri parhaimpaan pionien kukinta-aikaan on ollut sateista. Minä olen surutta poiminutkin kukkia maljakkoon ja hyvä niin. Nyt osa pioneista näet makaa lähes pitkin pituuttaan maassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin on kerrankin pioni sisällä. Kohta raaskin poimia toisenkin. Sinulla onkin paljon pioneita poimittavaksi. Sateet tulivat harmilliseen aikaan, taas.

   Poista
 2. Luulen että sateet ovat tehneet tehtävänsä unikon suhteen. Ilmankosteus on ollut ihan huipussaan. Jos minulle tulee "Royal Weddingin" siemeniä niin lupaan säästää niitä sinullekin.
  "Do Tell" on kaunis pioni, tuon voisin hankkia itsellekin. Eikä pionikuvia kyllästy katsomaan koskaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Do Tell" on herkkä. Se on hyvä pioni muiden joukossa.
   Kiitos jo etukäteen mahdollisista siemenistä. Sinulla ne unikot olivatkin lautasen kokoisia.

   Poista
 3. Kaunista! Do Tell on todella kaunis. Sateet vaihtelevat kovasti paikkakunnittain, meillä on ollut vain vähän sateita. Onneksi keskiviikkona saatiin kunnon sade. - Toivotaan kuitenkin aurinkoa viikonloppuna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sadealueet tosiaan vaihtelevat. Meillä on ollut kosteaa monena päivänä, vaikka kunnolla sadetta on tullut pikkuhiljaa.

   Aurinkoista viikonloppua sinulle!

   Poista
 4. Upea 'Do Tell'! Itsekin huomaan hankkivani yksittäisiä kasveja, mutta viime aikoina olen yrittänyt jakaa hyvin menestyviä yksilöitä, jotta saisin edes hieman massaa. Aina on kuitenkin kivempaa ostaa jokin uusi lajike kuin useampi yhtä ja samaa kasvia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi jakamalla ja siementaimista saa vähän massaa ja volyymia. Tosin siinä kestää aina aikansa.

   "Do Tell" on kaunis.

   Poista
 5. Upea 'Do Tell'!
  Minäkään en harrasta yhden kasvilajin massaistutuksia, vaikka muilla niitä ihailenkin. Ostan yleensä yhden tai kaksi tainta yhtä lajia/lajiketta. Jos jokin kasvi leviää hyvin, jaan sitä ja saan vähän laajemman kasvuston. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä menee aikansa, mutta ihan samaa teen minäkin. Ei se nopein tapa ole, mutta sillä on nyt menty.

   Poista
 6. Ihana tuo 'Do Tell', pioneista täytyy postata ja paljon nyt, kun on niiden kukkajuhlan aika! Mullakaan ei ole massaistutuksia paitsi, jos siksi mun pionipenkkini voisi laskea, no onhan siinä monta erilaista pionia ja vähän muutakin, ettei kukinnan loputtua olisi niin autiota. Ihana pikkuinen sireeni!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt tosiaan on pionien kukkajuhla. Sinun pionipenkkisi kuulostaa aivan mahtavalta. Sellainen voisi olla omassakin puutarhassa ihana, kun keksisi vain paikan.

   Poista
 7. Sateet ja pionit ovat aina yhtä aikaa. Poimin isot kimput pioneita sisälle, kun sade höykytti niitä. Hmm, missähän meikäläisen törmäkukka luuraa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sateet kyllä saa nuo kerrotut pionit kärsimään. Toivottavasti löydät törmäkukkasi.
   Isot kimput sisällä pioneja olisi ihanaa, minulla on vielä pienia puskia, joten en raaski ottaa suuria määriä sisälle.

   Poista
 8. Vastaukset
  1. Nyt alkaa säätilat olemaan sellaisia, että kukatkin uskaltavat avautua.

   Poista
 9. Do Tell on minustakin kaunis. Vai onko rumia pioneja olemassakaan?
  Ihailen joidenkin pihojen upeita saman lajin massaistutuksia, mutta itselleni ostan mieluummin kolme eri kasvia, kuin monta purkkia samaa. Siksi kai omat kukkapenkit ovatkin varsinaista sillisalaattia, mutta ei se minua haittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sillisalaattia minullakin. Tuntuu rahan haaskaukselta ostaa kolme samaa taimea. Mitä, jos kaikki kuoleekin talven aikana. Menee rahat hukkaan. Jos kolme eri kasvia kuolee talven aikana = laajempi kokeilu, ei harmita niin paljon.

   Poista
 10. Pioneihin ei kyllästy koskaan!!!!
  Minä ostan myöskin mieluummin monta eri lajiketta, kuin useamman samaa. Eilenkin ostin 3 erilaista punahattua... Vain kerran olen ostanut useamman samaa lajia, koska tarkoituksena on peittää kokonainen istutusalue kevätkaihonkukalla. Enemmänkin olisi pitänyt ostaa, koska vieläkään eivät ole levinneet tarpeeksi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse luotan monen kasvin kohdalla, että jakamalla saa sitten täytettä.

   Punahatuissakin on variaatioita. Meidän lähimyymälöissä tuntuu olevan myynnissä tasan kahta lajia.

   Poista
 11. Kaunis pioni 'Do Tell'. Mie istutin alakuun massaks virginiantädykettä, lapinnauhusta, purppurapunalatvoo, kuunliljoja ym. nyt ostan yksittäin.

  VastaaPoista
 12. Kun kärsivällisesti odottaa, voi yksittäisostoksista tulla massaa. Tosin mieli saattaisi muuttua, jos olisi kovin suuret alueet istutettava kerralla.

  VastaaPoista
 13. Sma homma minulla. Ostan aina vain yhden taimen kaikkea, kun on kiva kokeilla kaikkea ja pieneen pihaan ei hirveästi mahdu, mutta näin saa ainakin vähän enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pienessä tilassa keräilyn pitää olla hallitumpaa. Nostan hattua mahtavalle pelargonia-kokoelmallesi.

   Poista
 14. Törmäkukkaa ei ole vielä minun puutarhassani, olen kyllä katsellut sitä lähinnä kuvista. Minäkään en osta kuin yksi lajejaan. Mutta laitan kasvamaan kyllä suuria aloja samaa lajia.Minä jaan kasvit ja laitan reserviin kasvamaan ainakin yhdeksi vuodeksi. Nytkin ostin Türistä esikkoa jaoin ne heti. Laitan kasvin veteen niin saan eroteltua ne toisistaan paremmin. Nyt minulla on kasvamassa monta samaa esikkoa. Ensikeväänä laitan ne aikaisin omaan kasvupaikkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erilaisia törmäkukkia on yhä enemmän myynnissä. Minä jaan usein kasveja vasta seuraavina vuosina. Sinun tapasi on kätevä jakaa kasveja.

   Poista
 15. Voi siksi niin pidänkin istutuksistasi ja puutarhastasi, kun ei ole isoja yhden lajin istutuksia joka paikassa. On ihana katsella ja ihastella eri lajeja yhteensopivissa väreissä! Osaat niin hyvin yhdistellä niitä niin, että näyttävät hyviltä yhdessä. Miellän sellaiset massaistutukset julkisen paikan istutuksiksi. Mutta kukin tavallaan tietysti, mistä itse pitää. Ihanat pionit ja kiva tuo "syreenilöytö" omasta puutarhastasi :) Onko sielläkin sateista, jospa unikkosi on kärsinyt liiasta kosteudesta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on ollut monina päivinä pieniä sateita tai kuuroja vähän väliä. Se varmaan on saanut unikon kärsimään.

   Tällä pihalla kasvaa vielä ryteiköissä löytöjä. Osa joutaa pois, mutta osan vielä pelastan. Joitain istutuksia tällä tontilla on kai aiemmin mietitty, mutta sitten on joukko kaikkea muuta puuta kasvanut sekaan.

   Omasta mielestäni yhdistelyni ovat pikkasen sinne päin, mutta onneksi on lapiot, joita voi käyttää, kun hommat menee pieleen. :)

   Poista