keskiviikko 28. kesäkuuta 2017

Erilaiset yllättäjät

Olin keväällä ihan varma, että olen viime vuonna ostanut Himalajan jalkalehden. En vain löytänyt siitä mitään muistiinpanoja. Kasviakaan en löytänyt. Löysin sen tässä viikko tai kaksi sitten. Mitäs istutin penkkiin, jossa on maanpeitekasveja (metsämansikka ja hopeatäpläpeippi)


Nyt pitänee päättää, että mitä siirrän. En ole nimittäin varma, että pitääkö Himalajan jalkalehti noin läheisistä kavereista.

Olen myös ihmetellyt, miten ihmiset kertovat akileijojen kasvattamisen olevan niin helppoa. Niiden siemeniä olen heitellyt penkkeihin, eikä mitään näy. Paitsi nyt näin ensimmäisen tämän puutarhan Nora Barlowin. Näin ainakin päättelen. En muista enää, milloin olen sen siemeniä heitellyt penkkiin. Ehkä kaksi vuotta sitten. Tämäkin pääsi salassa kukkimaan liljanvarsien takana.


Tämän vuoden tulppaanikisan voittaja meni todella pitkälle. Voittaja eli tämän puutarhan viimeinen terälehtensä säilyttänyt tulppaani oli tulppaani Paul Scherer. Todellinen yllätys, tänään on siis kuitenkin 28.06.2017 ja puutarhamme on vyöhykkeellä II. Tosin paikoin mikroilmasto on lähellä III-vyöhykettä. Tämä saisi olla ennätys seuraavat 50 vuotta. Vähän rupsahtanut tapaus, mutta ei ihme.


Toiseksi viimeinen tulppaani kahdella terälehdellä oli tulppaani Ronaldo, toisessa penkissä. (Katson toiselle silmällä samalla Portugali-Chile-peliä, jossa yksi Ronaldo on vähän liikkuvampi tapaus.)


Vielä kolme päivää sitten (25.06) se tulppaani Ronaldo oli vielä kasassa, kun kuvasin pionin (Do Tell) nuppua. Muilta päiviltä ei ole kuvatodisteita.


Hajulaukat ovat elossa jo toista vuotta. Ensimmäisessä yrityksessä näin yhtenä vuonna yhden vai kaksi hajulaukkaa ja seuraavana vuonna ne katosivat. Uusi yritys ja nyt näen pari laukkaa vielä seuraavana vuonna.


Punapäivänkakkarakin säväyttää kohta itsensä auki. Aika monta vuotta tämän kukintaa olen odottanut. Onneksi en kuitenkaan kiskonut istutettua taimea pois, vaikka se pari vuotta vain juroi.


Tämän päivän suurin yllättäjä on kuitenkin ollut sää. Ei satanut pisaran pisaraa. Lämpötila nousi 18 asteeseen. Viime viikolla on meidän sademittariin yhteensä ropissut 40 milliä vettä, kuten edelliselläkin viikolla.  Jatkuvan sateen takia meinaan unohtaa kastella sateensuojassa olevia kasveja.

16 kommenttia:

  1. Onpa teillä ollut sateista! Täällä taitaa edellisen kuukauden sademäärä olla 40 mm. Viimeiset pari kertaa on kyllä tullut kiitettävästi vettä.
    Ihana jalkalehti! Ties vaikka kuule viihtyisikin juuri noin. Liljatkin tykkäävät, kun niiden tyvellä on kasvillisuutta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt tuli kai toukokuunkin sateet. Savipiha alkaa olla jostain kohtaa samalla tavalla kostea kuin usein keväällä.
      Jalkalehti varmaan joutuu olemaan noin jonkin aikaa, toivottavasti ei pahastu kavereista.

      Poista
  2. Täällä (IV-vyöhykkeellä) on vielä muutamakin tulppaani täydessä terässä. Pikkuhiljaa kuitenkin laukat korvaavat ne kukkapalloillaan.
    Punapäivänkakkara olisi hauska, vähän niittymäinen kasvi omaankin puutarhaan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Punapäivänkakkara on melko korkea kasvi. Korkeus vähän yllätti. Saa nähdä, kukkiiko teillä heinäkuussa tulppaanit.

      Poista
  3. Meillä satoi ja paistoi vuorotellen, ehkä tunnin välein. Huoks. Sulla tulput jaksavat pitkään. No, on itse asiassa pari vielä mullakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä tulput olivat ihan vihon viimeiset. Meillä on ollut riittämiin tuota sateen ja paisteen vuorottelua viimeiset päivät.

      Poista
  4. Miullakin jalkalehti kasvaa jotta juurella on muuta kasvii, ja hyvin viihtyy, kukkikin tänä kevväänä. Viileät ilimat on antanu kukinta aikoo kaikille kevätpuolen kukkijille. Meilläkin on ollu hyvin satteista ja haittovaa rehun tekuu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan teille jo parempia rehunteko ilmoja. En siis ihan heti tee mitään Himalajan jalkalehden aluskasveille.

      Poista
  5. Mulla on samanlainen kokemus akileijoista, eivät täällä päin hevillä leviä ja sellaisista tuuheita akeleijapuskia ei ole näkynyt. Ehkä parempi niin? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä tässä on hyvät puolensa. Onhan tälläkin tontilla jo pari tehokasta siementäjää, jotka eivät kuitenkaan ole rikkaruohoja.

      Poista
  6. ihan uusi tuttavuus minulle tuo jalkalehti

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olin viime kevääseen mennessä kuullut siitä, pitäisi olla varjopaikan kasvi.

      Poista
  7. Akileijan kasvattaminen siemenestä on tuskallisen hidasta, menee se pari vuotta aina ennen kukintaa. Jalkalehti ainakin näyttää hyvinvoivalta, voi olla että tykkää kun juurella on varjoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo jalkalehti kasvaa varjossa, ei ehkä ole haitannut nuo muut kasvit.

      Akileijan kasvattaminen tosiaan vaatii kärsivällisyyttä. Ehkä en enää ripottele lisää siemeniä penkkeihin, kun nyt näkyy siementaimiakin jo kasvamassa.

      Poista
  8. Tämä vuosi on kyllä ollut tulppaanien juhlaa, meillä niitä kukkii vieläkin, useitakin! Toki ollaan aika tavalla pohjoisemmassakin...

    VastaaPoista
  9. Meidän pihalla oli nyt ennätyspitkä kukinta. Tänään katkaisin loputkin tulppaanien varret. Vyöhykkeiden ja säiden vaikutuksen näkee kyllä tulppaaneissa.

    VastaaPoista