tiistai 6. kesäkuuta 2017

Vielä tulppaaneja

Oikeastaan haluaisin tällä hetkellä puhua vain tulppaaneista. En siis muista vuotta, jolloin kesäkuussa kukkisi korkeista tulppaaneista lähes kaikki yhtä aikaa: aikaiset, keskiaikaiset ja myöhäiset. Kun sanon lähes kaikki, on pari kaikkein lämpimimmältä seinustalta jo kuukahtanut pari  ja taitaa yksi tai kaksi yksilöä olla vielä nupussa.


Yläkuvan etualan tulppaanit ovat omenapuun kanssa samassa penkissä. Siinä penkissä nuo kirkkaimmat punaiset luulin menetetyiksi, joten värit eivät nyt ihan menneet kuin suunnitelmissa. Mutta en raaski näitä poimia poiskaan. Ehkä siirtelen hieman näitä muualle.


Seuraavia kulahtajia on kyllä jo jonossa.


Nyt alkaa olla kiire merkata osa siirrettävistä tulppaaneista. Kohta noiden ohikukkineita varsia ei enää erota toisistaan.

Suklaakirsikka on jäniksistä hyvää, suojatkaa siis omanne. Tällä kertaa voin sanoa, että taustalla loistava voikukka ei kasva meidän pihalla. Kerrankin näin. Viime vuonna yhdistin kaksi eri istutusaluetta ja nämä tulppaanit kasvavat sillä uudella alueella. Näettekö kuvassa myös narsissit? Luulin näiden kukkivat hieman eri aikaan tulppaanien kanssa. Tai ainakin jotenkin samassa kokoluokassa. Aluksi tuo kokoero vähän ärsytti. Nyt en tiedä, että siirränkö sittenkään mitään pois. Eihän taas ensi vuoden kevään etenemisestä ole mitään varmuutta.


Kirsikkapuun juurella on Brown Sugar tulppaaneita. Näitä oli viime vuonna enemmän, joten kato on käynyt. Viime syksynä en löytänyt näitä lisää. Näiden taustalla on toisessa penkissä se tulppaanitulitus, joka meillä juuri nyt näkyy.


Tässä esillä hänen korkeutensa ruskea sokerisuus.


Vaikea saada kuvaan kaikkia tulppuja, pian muhkeat SunLoverit ovat entisiä.


Joskus pitää taas tehdä tarkoituksella toisenlaista tunnelmaa. Kohta tätä tumman ja vaalean draamaa pehmentää unelmatädykkeiden ja morsiusleinikin kukinta. Molemmissa on nuput.


Näiden kuvaamisen lisäksi olen uskaltautunut istuttamaan tomaattini ulos (kuvassa on hommat vielä vähän vaiheessa). Toivottavasti ne tomaatit pärjäävät. Varatomaatteja on vähän, jos nyt sääennusteet eivät pidäkään paikkaansa. Pikkasen koen, että mennään suurella riskillä, mutta enää en voinut odottaa. Jos halla ei iske, alkavat tomaatit säilyä paremmin hengissä kunnon mullassa, kuin pikkuisissa purkeissa minun hoidossani.


Olen aika huono ostamaan ja hankkimaan kesäkukkia. Nyt olen saanut jonkinlaisen kumman kesäkukkainnon. Padassa kasvimaan reunalla kasvaa jo mullan alla ja siemenistä jotain. Oli jo pakko istuttaa yhteen reunaan tummempi neilikka (vaikka nyppiminen ei ole intohimoni), muita kasveja en ole vielä ehtinyt hommata, kun nämä suunnitelmat eivät oikein pysy nyt kurissa. Käytännössä tuonkin padan täyte tulee varmasti yllättämään minutkin. Sinne on upotettu miekkaliljoja ja pari kuolleen näköistä daaliaa. Näiden lisäksi jotain siemenkylvöjä. Visio minulla on värisävyistä, mutta katsotaan mitä lopulta käy. (Taustalla kukkii valkotäpläimikkä ja suuremmat lehdet kuuluvat sinikämmenelle, jonka kukinta on nyt ohi.)


Näiden kaikkien tulppaanien lisäksi olen tutkinut nupputilannetta. Sinivaleunikoista ainakin yhdessä on nuppu. Huh. Onneksi se kasvaa melko kaukana meidän pihan jalkapalloareenasta, joten kukinnan näkeminen on suhteellisen todennäköistä.


Vaikka tulppaaniaika loppuukin ennemmin tai myöhemmin, jatkuu muu kukinta.

18 kommenttia:

 1. Todellista tulppaanien ilotulitusta. Sunlovereita minullakin kasvaa, niissä on mahtavan kokoiset kukat, kuin pioneja. Kyllä tomaatit varmaankin pärjäävät jo ulkona, jos on tiedossa kylmiä öitä voi ne harsottaa. Ihanaa kun kukinta lisääntyy joka puolella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tomaateille näyttää hyviä sääennustuksia. Onneksi. Muitakin arkoja pääsee istuttamaan. Kaikkea kukintaa on tulossa.

   Poista
 2. Ihania tulppaaneja. Minua ei haittaa, vaikka tulpuissa sävyt riitelisivät keskenään. Jotenkin se vain on sellainen kukka, joka saa kukkia kaikissa väreissä.

  Minä laitoin tomaatit kasvariin jo kolme viikkoa sitten. Kylmimpinä öinä olen laittanut valopetroolilämmittimen päälle, vaikka sen teho on aika vaatimaton. Illalla laitan harsot tomaattien päälle ja hyvin ovat pärjänneet kylmänkin jakson. Olisivat kuolleet ikkunalaudoilla, joten otin riskin, joka näyttää kannattaneet. Tomaatit ovat kasvattaneet ja vankistaneet varsiaan ihan kunnolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helpotti kovasti, kun sai tomaatit multiin. Kastelukin on helpompaa, kun pääsee ulkona sen tekemään. Nyt alkaa kaikki sisäkasvien kastelut olla vaaravyöhykkeessä. Pian laitan muutkin kesäkukat paikoilleen, kaikkea ei vain ehdi kerralla.

   Poista
 3. Upea värisekoitus tulppaaneja, minusta kyllä nuo värit sopivat hyvin yhteenkin, vaikka ovat eri vuosilta. Minulla kukkii kirkkaanpunainen ja kylmä lila samaan aikaan -eri vuosilta nekin- ei näytä kovin kivalle :) Ihana tuo kesäkukkainnostus, minä kärsin tänä vuonna samasta. Narsissit näyttävät kauniilta tulppaanien kanssa ainakin minusta ja on mukava kun on kerroksellista tunnelmaa eri tasoissa. Vaivaako se sinua kovasti? Jospa tämä kylmyys olisi taas hetkeksi ohitse...iloisia kesäpäiviä toivotellen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aluksi vaivasi jättisuuri tulpaani hennon narsissin vieressä. Silmä kuitenkin tottui nopeasti.

   Nyt sääennusteet näyttävät oikein hyviltä ja uskon, että kesä ihan oikeasti pysyy lumettomana.

   Jotkut tulppaanisekoitukset menevät välillä vähän eri tavoin kun on ajatellut. Nyt ei tosin kamalasti haittaa. Tulppaaniloisto on vain niin kaunista.

   Poista
 4. Tulppaaneista saa nyt nauttia pitkään. Jos tomaateille käy huonosti niin minulla on vielä muutama ylimääräinen varataimi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun osaisi ihan varmuudella luottaa kesäsäihin, niin voisi luopua varataimistakin. Tulppaanikausi on kyllä yllättänyt tänä vuonna monin eri tavoin.

   Poista
 5. Vuosi vuodelta tykkään enemmän ja enemmän tulppaaneista, tulppaani-ilotulitusta saa niin hyvälle mielelle. Tämä kevät on ollut uskomaton kevätkukkijoiden suhteen, en vuodesta ei taas ole mitään tietoa... Ihania kuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulppaaneita on niin paljon erilaisia, että kaikkea ei aina ehdi kokeilla. Tässä vaiheessa vuotta perennat eivät vielä ehdi kovin korkeiksi.

   Poista
 6. Paljon ihania tulppuja sulla! Tykkään!

  VastaaPoista
 7. Nyt niitä on ollut paljon kukassa yhtä aikaa.

  VastaaPoista
 8. Upeita tulppaaneja ja hienoja kuvia! Aurinkoista viikonloppua!

  VastaaPoista