sunnuntai 11. kesäkuuta 2017

Realismia

Tänään on ollut kuvailujen kannalta realismipäivä. Olen tänään hyörinyt puutarhassa mielellään, ilman eilisiä tuskia. Paljon on kaikkea tekemättä, mutta paljon taas kaikkea ehti ja muisti. Mutta nyt on realismia se, että en ollenkaan muista tämän oranssin kasvin nimeä. Osaisiko joku auttaa?


Näiden tulppaanien juurella kasvava angervo oli napannut sisäänsä varsin suureksi kasvaneen niittyleinikin. Eipä ne niittyleinikit puskiksi niityillä kasva. Kukkapenkissä kylläkin. Piti kaivaa ylös koko kasa, ei sitä leinikkiä muuten olisi saanut kitkettyä.


Tänään on jatkettu kitkentää.


Leikattu nurmikkoa myös niistä paikoin, joihin odotan jotain inspiraatiota. On nimittäin pikkaisen hankalaa jatkaa näin. Lapsi ajaa kaikki helpommat paikat.


Sametti Hortensia joskus pyysi esittelemään kivimuuria. Esittelen nyt realismia. Unohdin kyllä kuvata portaat. Tämän pätkän yläpuolella kasvaa valtava tuija. Siis valtava. Ja tämä puoli on siis pohjoiseen päin. Se ei kyllä haittaa juolavehnää, eikä voikukkaa. Joskus aina kitken tuosta pikkasen, mutta luonto on minua nopeampi.


Tämäkin puoli on pohjoiseen, mutta saa ehkä vähän enemmän aurinkoa silti, koska talon varjo ei tule ihan yhtä jyrkästi. Sivussa olevat koivut tulevat kaatumaan ajan kanssa. Niiden oli määrä kaatua jo talvella, mutta tarina on pidempi, miksi ne eivät kaatuneet. Kun koivut lähtevät, lähtevät myös nuo kotiloita keräävät herttavuorenkilvet. Ne peittävät muurin nyt kokonaan. Kasvavat siis lähinnä ilmassa osittain. Koivujen juurella kasvaa ryteikköä. Siellä tulee sitten olemaan projektia tulevaisuudessa.


Tuon muurin palautan joskus vielä näkyville. Mutta annan sen vielä olla odottamassa koivujen lähtöä. Mielessä olisi pari muutakin projektia, jotka taitavat vaivata mieltä enemmän. Ja aika monta muuta pikkujuttua ensin hoidettavaksi. Onneksi on koko kesä aikaa. Joka kesä sitä kuitenkin saa uusia asioita aikaiseksi, vaikka jossain vaiheessa tuntuukin siltä, että mielessä oleva lista on pidempi kesän jälkeen kuin alussa.

18 kommenttia:

 1. Onko tulikellukkaa tuo kukka vai jotain ihan muuta. En hahmota, minkä kokoiset kukat. Täällä korkeudella (5 vyöhyke) ensimmäiset tulppaanit availevat nuppujaan ja päärynäpuu nyt kukkii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulikellukkahan se on. Kiitos.
   Teillä on tulppaanikausi edessä. Meillä alkaa jo osittain hyytyä.

   Poista
 2. Tulikellukalta näyttää. Nurmikon leikkuu on hankalaa istutusten välistä. Meillä tuo nurmi onkin siksi minimissä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se tulikellukka. Marjapuskien välissä ruohonleikkuu on kyllä tuskaista. Harkitsen itsekin nurmikon vähentämistä.

   Poista
 3. Niittyleinikillä on viheliäiset juuret. Kasvin pois saadakseen saa tehdä töitä. Fiskarsin rikkaruohovempain on siihen oiva väline. Ei tarvitse kaivaa puolta penkkiä ylös.
  Olen kantannut ja laittanut marjapensaiden alustat mullokselle, jotta ruohonleikkuu ja rikkaruohojen kitkentä helpottuu. Suosittelen.
  Kiva, että laitoit kuvia paikoista, joille suunnittelet muutosta. Yleensä tulee kuvattua ja esiteltyä pihan parhaimmistoa, jolloin luo samalla mielikuvaa, että kaikki on täydellistä. Jokaisella on taatusti rytöpaikkansa. Niistä harvoin vaan puhutaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi rytökasojen näkeminen on joskus piristävää. Meillä on useampia rytökasoja. Osalle on jopa mielessä muutosajatuksia. Osa taas vaatisi aika suurta ajallista ja taloudellista panostusta, että niiden aika ei tunnu olevan ikinä. Ehkä pienistä rytökasoista on hyvä aina aloittaa. Minä luulen, että tyylini ei tule ikinä olemaan sellainen, että tästä pihasta tulisi täydellinen.

   Poista
 4. Saitkin jo oikean vastauksen kysymykseesi.
  Tulikellukka näyttää tosi kivalta saman sävyisten tulppaanien kanssa.
  Kitkemistä puutarhassa aina riittää ja rikkojen siemenpankki näyttää olevan ehtymätön.
  Mukavaa alkanutta viikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja mukavaa uutta viikkoa sinullekin. Tulikellukka kukkii värikkäiden tulppaanien seurana hyvinkin valaisevana.

   Rikat ehtivät olla todella nopeita.

   Poista
 5. Kauniin kirkkaat kukat tulikellukassasi. Se voisi olla hankkimisen arvoinen omaankin puutarhaani. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulikellukka on oikein pirteä. Näkyy kauas ja kukkii näin alkukesällä.

   Poista
 6. Nurmikonleikuussa minulla taitaisi mennä hermo. Onneksi mies hoitaa sen enkä minä saa osallistua lainkaan. Sotken vain kuulemma :D
  Muurisi on ehdottomasti esiin kaivamisen arvoinen, hieno paikka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi mukavaa, kun minä en saisi osallistua joihinkin pihahommiin.. Tai oikeastaan en juuri osallistu esim. polttopuuasioihin.
   Muuri kyllä tulee vielä jossain vaiheessa esiin.

   Poista
 7. Muurihan on oikein ihana noinkin. Kiitos kun esittelit! Kasveja vaan siihen ympärille istuttelemaan :) Koivujen kaato on varmasti hyvä idea, sitten joskus. Eihän tässä nyt mikään hengenhätä ole, loppuelämä vielä aikaa puutarhuroida, toivottavasti. Tulikellukka on minusta hieno perenna, like like. Minua on myös alkanut häiritsemään vuorenkilpien etanahoukutus, ne on toooosi suosittuja etskujen parissa. Mahtava uusi kukkapenkkipaikka sinulla tulevaisuudessa siis tiedossa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muuri olisi osittain ihan hyvä noinkin, jos pitäisi herttavuorenkilvestä. Koivujen (joiden rungot näkyvät oikeassa reunassa) piti jo lähteä talven aikana, ovat aivan vaarallisesti kallellaan sekä meidän pihalle että naapurin talon päälle. Syystä tai toisesta puiden kaadosta pitää vielä soitella useamman kerran. Kun kaatumisvaara on ohi, voimme ehkä aloittaa takapihalle pienen pergolankin tekemistä. Ja koivujen tilalle haluan jonkin vähän kompaktimman kokoisen puun jonkin istutusalueen siihen seuraksi. :) Suunnitelmia siis tulee aina.

   Poista
 8. Leinikit ovat hirveitä kitkettäviä!!!! Siksi nikottelen vielä morsiusleinikin hankintaa. Lämpö ja kosteus, puutarha tykkää, mutta rikkaruohot rakastaa ja meillä puutarhureilla alkaa julmettu kiire.

  Upea kukinta tulikellukoissasi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiire on sekä luonnolla että itsellä. Morsiusleinikkini on, kumma kyllä, ollut leviämättä. Se tulee pienenä, laajenee kauniiksi ja häviää ja ilmestyy samasta paikasta ensi vuonna. Tosin se taitaa olla vasta kolmatta vuotta minulla.

   Poista
 9. Olen huomannut saman että syksyllä työlista on pidentynyt kesän aikana. On se hyvä että puuhaa riittää! Kivimuuri on kaunis, kannattaa kaivaa esiin loputkin. Kaunista tulikellukoiden kukintaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei työ tekemällä lopu, kun keksii uusia idoita. Ja vanhojen hoitamiseenkin menee aikaa.

   Poista