lauantai 20. elokuuta 2016

Mitkä ehtii kypsäksi?

Tämä vaihe elokuusta alkaa olla kilpajuoksua ajan kanssa pihalla, joka alkaa muuttua viikko viikolta varjoisammaksi. Mitkä ehtivät vielä kypsyä ja ehtiikö kaikki kukkia.

Omena huvitukset ehtivät kyllä kypsyä hyvin. Kuvassa mukana sellainen kaveri, joka pikku ystävineen tekevät tuhoa tällä pihalla mm. papuja rouskuttamalla.


Olen istuttanut yhteen istutuslaatikkoon maissia, kesäkurpitsaa ja papuja. Papuja pitää laittaa ensi vuonna suunnaton määrä enemmän, jotta jotkut tekisivät satoa vähän reippaammin. Toisen laatikon kasvit vähän varjostavat liikaa ja on saattanut olla lannoituksessakin puutteita.


Tulos on kuitenkin se, että maissi kukkii. Mutta ehtiikö mitään kypsäksi saakka. Maissit ovat istutettu ryppäinä, jollaisena ne ostin torilta. Salkopapu kiertyy joissain paikoin maissien ympärille. Sujuisi varmasti paremmin ilman noita pikkukavereitani.


Maisin, kesäkurpitsan ja pavun yhteiskasvatuksesta olen lukenut kirjasta: Kervinen ja Paakkunainen: Puutarha pienellä palstalla.

Tomaatteja tulee aina silloin tällöin muutama. Kaikkien kypsyminen on vähän arvoitus, varsinkin Tigerella olisi oikeasti kyllä kasvihuonetomaatti. Yhden Tigerellan olen kyllä jo syönyt. En ole aamuisin noita ravistelut, enkä muutenkaan huolehtinut pölytyksestä. Näiden kypsyminen punaiseksi on vähän epävarmaa minun laatikkovirityksissäni.


Chilejä minulla on kaksi. Toinen kasvaa laatikossa ja ei edes punerra. Toinen ruukussa ja värin vaihtuminen on alkanut, kun oikein tarkasti katsoo. Ruukun voin tuoda vielä sisään. Avomaalta kasvin kaivaminen ei taida olla minun heiniäni. Tämä Arikanda saattaa kypsyä vielä tämän vuoden aikana.


Paprikan kypsyminen voi olla taas turha toive. No, jos on paprikalle allerginen, niin ei satotoiveetkaan olleet kovin korkealla.


Ensi vuodeksi olen jo miettinyt tuota hyötypuolta. Pitää skarpata muutamissa asioissa reippaasti. Sato ei tule olemaan kovin suuren suuri, mutta sen verran satoa tulee, että ensi vuodeksi teen joitakin asioita vähän huolellisemmin jo alusta asti. Tässä juuri mietin, että pitää alkaa etsiä kasvivaloa esikasvatusta ajatellen.

12 kommenttia:

  1. Ihanat sadon alut ainakin, ja voi hitsi kun kaverikin pääsi kuvaan :-D Ihanan näköiset omput muuten.
    Nyt kannattaa muuten tehdä joitain muistiinpanoja, nimittäin talvella on sellainen vaikutus ainakin tässä päässä, että se pyyhkii puutarhamuistin mennessään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan totta on. Kaikkea ei muista talven jälkeen. Jotain merkintöjä olen jo tehnyt. Pitää vain kasata niitä yhteen paikkaan.
      On vaikea välillä ottaa kuvia ilman lehtokotiloita tai niiden jättämiä merkkejä.

      Poista
  2. Kasvivalolle olisi meilläkin tarve. Minulla oli viime vuonna (tai edellisenä) Tigerella kokeilussa, minusta se oli aika mauton tomaatti joten tänä vuonna en enää laittanut. Väri oli kyllä hauska tiikeriraidallinen. Tämän vuoden hitti on ollut kirsikkatomaatti "Sweet Million" F1, satoisa ja ihan mielettömän herkullinen. Pysytisiköhän laatikon ympärille tekemään pienen kesäkasvihuoneen tomaatteja varten?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laatikon ympärillä on ikkunat kahdella sivulla. Kahdella sivulla harsoa, jota en ole ottanut pois koko kesänä. "Kattona" vanhat ikkunat. Tasaa vähän yölämpöjä.

      Kirsikkatomaatteja pitää kasvattaa lisää ehdottomasti. Kiitos lajivikistä!

      Poista
  3. Meillä tomaatit ovat edelleen ihan vihreitä, vaikka kasvavat kasvarissa. Vietävän kunnanmetsä varjostaa niin, ettei aurinko pääse riittävästi paistamaan. Ja noita kotiloilkiöitä on ihan liikaa. Tänään keräsin niitä korkealle kasvaneesta alppikärhöstä. Kaikki niille kelpaa. Murrrrr...
    Tykkään kovasti Huvituksesta. Maukas ja aikainen lajike.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on saatu pieniä määriä kerrallaan tomaatteja noin 3 viikkoa. Osa on avomaan lajikkeita, joten ne lähinnä ehtivät punastua aikaisemmin. Lehtiä olen karsinut ylimääräisiä jo heinäkuussa ja latvat katkonut. Vähemmän kastelin, kun oli pilvistä ja sateista. Loppukesällä kastelunkin hillitseminen on joskus nopeuttanut satoa. Mutta lisävalo olisi meilläkin tarpeen. Ehkä pari koivu poistuu ennen ensi vuotta. Se tarkoittaisi ehkä ainakin tunnin lisävaloa alkuillasta. Tomaatit ovat muuten aamupäivän ja keskipäivän valon varassa. Varjoisuus haittaa kyllä minua (ja ehkä myös hyötykasveja) aina ajoittain.
      Lehtokotilot kyllä kiipeävät sujuvasti vaikka mihin.

      Poista
  4. Meilläkin tomaatit ovat vielä vihreitä vaikka saavatkin aika kivasti valoa kasvihuoneessa. Omput ovat vielä myös raakoja joten katsotaan....?

    VastaaPoista
  5. Sama ongelma täälläkin, aurinko ei kohta enää jaksa kivuta korkealle ja osa kasvimaasta jää varjoon. Minulla on maisseissa pieniä tähkiä, toivottavasti ehtivät kasvaa kypsiksi. Tomaateista on kypsynyt muutama, ne kasvavat seinustalla, ilman mitään suojaa. Kasvimaalta on kuitenkin tullut hyvin satoa ja osa on jo säilöttykin. kasvuaikaa on vielä paljon jäljellä, toivottavasti halla ja pakkanen eivät tule aikaisin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä vaiheessa ei arvosta suuria puita ja kumpuilevaa maastoa. Sinulla on niin hyvä kokemus hyötyviljelystä, että varmasti satoa on paljon jo tallessa.
      Halla saisi tulla vasta marras/joulukuussa.

      Poista
  6. Minullakin hieman samanlaisia murheita. Kesä tuntuu vain loppuvan kesken ja sato jää kypsymättä. Mutta hyvältähän siellä kasvimaallasi näyttää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sadon määrä ei ole suuri: pari kesäkurpitsaa. Avomaankurkut epäonnistuivat. Punajuurista epävarma sato. Tomaatteja tulee pikkuhiljaa.

      Poista