maanantai 15. elokuuta 2016

Kaivataan kasvivinkkejä ruusujen seuraksi

Olen varovaisesti alkanut innostua ruusuista. Vaikka niillä on niitä piikkejä, joiden pureutuminen nahkaan on vahvasti mielessä.

Tällä pihalla kasvoi jo muuttohetkellä vaaleanpunaista kerrottua ruusua kahdessa paikassa, jota ei haittaa kasvaa vaikka koivujen lähellä.
Valamonruusua kasvaa kolmessa eri paikassa, joissa missään en ole hoitanut niitä mitenkään (ei lannoitusta, kastelua, eikä edes alustan kitkemistä). Se ruusu vasta on sitkeä. Tämä kuvassa oleva on saanut olla ryteikön seassa ihan rauhassa. Valoa sentään saa jossain vaiheessa päivää. Ainakin hetken.


Tuossa menee meidän takapihan tie. Tie rajautuu ryteikköön, joka on meidän ja naapurin rajalla ja kasvaa vaikka mitä vesakkoa. (Sen uudistaminen ja ryhdistäminen on to-do-listalla kyllä, mutta tarvitsee aikaa ja sopivaa mielenhallintaa. Ja ehkä kaivuria ja sen vuoksi sitä mielenhallintaa ja rahaa.)

Ja nämä molemmathan leviäisivät aika mukavasti. En tiedä, mitä edellinen omistaja on kasvattanut näiden seurana, olen joskus kitkenyt vain noiden vaaleanpunaisten ruusujen alustoja. Niitäkin laiskasti.

Tässä puutarhassa kasvaa myös kerrottu juhannusruusu, jonka tarina on pitkä. Sitä yritin tappaa vuonna 2011, kun aloitin raivaamaan ryteikköä pihalta, jossa kasvoi sekaisin juhannusruusua, irrallisia puiksi kasvanutta orapihlajaa ja vadelmaa ja maitohorsmaa. Silloin sen juhannusruusun alkuperäinen paikka oli risuttunut kuolleita oksia täynnä oleva paikka ja ruusu kasvoi sen ympärillä kehämäisesti noin metrin päässä tätä alkuperäistä paikkaa. En päässyt kaikesta kitkemisestä huolimatta eroon juhannusruususta ja nyt olen päättänyt, että se saa jäädä tänne pihalle, kunhan keksin paikan, jossa pääsen estämään ylläkerrotun tapahtumasarjan toistumista.

Ja olen viime vuonna ostanut yhden ruusun. John Cabotin. Se pääsi ehkä huonoon paikkaan, ei kasvanut vielä kovin suureksi. On liian juurakkoinen paikka. Saatan sitä siirrellä vielä syksyllä.


Sen lisäksi ostin tänä vuonna Lappeenrannasta blogitapaamisessa Kanadan ruusu Mundin. Tässä ainoa ja yksi kuva siitä ruukussa, osa kukista jo lakastumassa. Vasta tänään sain tämän yksilön istutettua.


Yritän nyt välttää ruusupuskien alustojen heinittymisen. Mundi on istutettu paikkaan, josta on kuusi kaadettu ja paikka on muuttunut valoisammaksi. Tämä paikka olisi pian heinittynyt, ellei siihen keksi jotain. Vaikka nykyisin myös jopa saatan kitkeä ihan mielelläni, ottaisin vastaan kasveja, joita muut kasvattavat ruusujen kavereina tai maanpeittokasveina ruusujen lähellä tai juurella.

Mitkä olisivat hyviä kasveja ja mitä kannattaa välttää? Olen nimittäin alkanut haaveilemaan myös muista ruusuista. Tänään googlailin jo kovasti britti Austinin Davidin jalostamia ruusuja. Jotka siis oikeasti tunnetaan David Austin - ruusuina.

18 kommenttia:

 1. Minulla ei kasva ruusujen alla mitään. Pensaat ovat kaikki vielä pieniä, rosariossa on pensaiden välissä akileijaa mutta tavoite on että pensaat kasvavat toisiinsa kiinni ja peittävät kaiken alan. Kuorikatetta olin ajatellut ruusujen alle myöhemmässä vaiheessa. Minulla oli ostoslistalla tänä vuonna kirjoapteekkarinruusu Rosa "Mundi". Ja tulihan se ostettua, kylläpä jännittää selviääkö talvesta. Kaunis ruusu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noiden vanhojen puskien alla on heinää vaikka millä mitalla, eivät varjosta tarpeeksi maata.
   Uusien kanssa täytyy nyt vähän miettiä, miten jatkaa.

   Poista
 2. Hmm. Mä istuttaisin maanpeittokasveja ruusujen alle, koska sieltä piikkien seasta ei erkkikään kaiva niitä heiniä pois. Yksi parhaista on keltalehtinen mäkimeirami, se on matalampi kuin tavallinen. Mutta tuli mieleen, että tavallinen mäkimeirami vois kans olla kiva noiden kovasti leviävien ruusujen alla, ei se ainakaan sen pahempi olisi kuin heinät ja nokkoset... Pärjäisi hyvin niille. Mutta ei voi istuttaa sitä kukkapenkkiin, kun se leviää, mutta eipä noita kovasti juurivesoja tekeviä ruusujakaan voi istuttaa kukkapenkkiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy pitää silmät auki tuon keltalehtisen mäkimeiramin suhteen. Juurivesoja tekee noi pari puskaa sen verran kiitettävästi, että osan yli ajelen ruohonleikkurilla. Sitä ei voisi oikein tehdä kukkapenkissä.

   Joidenkin puskien alle (pajuanegervo) on ajautunut itsekseen myös valkovuokkoa. Valkovuokko vaeltelee meidän pihalla.

   Poista
 3. Minulla on vasta pieniä ruusuja ja lähinnä kuorikatetta aion lisätä alle tai silputtuja perennoja. Pionien reunamilla minulla on nyt ketoneilikkaa ja kangasajuruohoa, jotka molemmat ovat matalia. Ajuruoho voisi sopia ruusunkin reunamille maan peittäjäksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajuruoho on muuten kyllä ihana, mutta ehtisiköhän levitä tarpeeksi nopeasti. Sitä kyllä voi kokeilla.

   Poista
  2. Ajuruohoa tai ainakin tavallista timjamia saa laitettua siemenestä, pohdin että saisiko niin vähän nopeammin peittoa ruusujen alle?

   Poista
  3. Totta, siemenillä saa nopeammin peittoa.

   Poista
 4. Ruusut ovat kyllä ihania, joten en ihmettele että haluaisit niitä lisääkin. Minullakin ruusut ovat vielä niin pieniä ettei ole tarvetta aluskasveille. Jokin maanpeittokasvi minullekin tuli mieleen, esim. maksaruohot käyvät moneen paikkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on tosiaan osa ihan villiintyneessä tilassa. Ja pihalla niin paljon ryteikköä, josta tulee helposti kaikenlaista rikkaa. Sinulla onkin niin huolella hoidettu puutarha, että ei ehkä ole tarvetta maanpeittokasveille.

   Poista
 5. Ihan samaa oon minäki pohtinu ja googlannu täällä viimesen viikon... ruusuja on tulossa pari uutta aluetta ja aluskasveihin päädyin minäkin. Hake tai kuorike on jotenki tylsä...ja rikkakasvit vielä huonompi vaihtoehto. Vaaleanpunaisten ja punaisten ruusujen pariksi sopii mun silmään ihan hirmu hyvin sininen, aattelin rantatädykettä siirtää sinne väleihin ja juurelle just Mäkimeiramia niinku Sailaki vinkkas. Matalaa Peittokurjenpolveakin mulla on taimia, niistä saa nopsaan peittävyyttä, eikä vie ruusulta voimia. Harmaa-ajuruoho peittää ainakin meillä maan niin tehokkaasti, että siitä ei tule kyllä mikään kunnolla läpi. Sammalleimut vois olla kans yks, ne kun on kalkinsuosijoita niin kävis ruusujen pariksi sen puolesta, tosin liikaa ei kärsi lannotella sitten. Ja jos sijoittaa lannotuksen rautakangella aina sinne syvälle ruusujen juurille niin ei haittais sammalleimujen kasvua. Tämmösiä ajatuksia mulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan peittokurjenpolveakin voisi käyttää. Sitä minulla on olemassa.
   Sammalleimut voisivat myös olla vaihtoehtona. Täytyy muitakin vaihtoehtoja miettiä. Kiitos näistä vinkeistä!

   Poista
 6. Kirjoapteekkarinruusu kuuluu omalle hankintalistalleni jossain vaiheessa, kunhan saan raivattua sille tilaa. En osaa suositella mitään maanpeitekasvia ruusun alle, mutta Rikkaruohoelämän Between varoitti minua pikkutalviosta, että se vie kaiken voiman pensailta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy miettiä muita kuin talvioita. Onneksi on vaihtoehtoja.
   Minusta vielä kaikkinruusuihin liittyvä on sellaista opettelua, että vääriä valintoja saattaa vielä tulla.

   Poista
 7. Heippa. Kiitos haasteesta jonka sain kauan aikaa sitten. Olen nyt vastannut siihen. Kiva haaste.

  VastaaPoista
 8. Ihania ruusuja sinulla. Meillä on ollut niin sateinen kesä ettei ruusutkaan kukoista pahemmin. Itse pohdin myös tuota ruusun kumppanuuskasviasiaa vuodesta toiseen ja olen kokeillutkin eri juttuja huonolla menestyksellä. Ajatuksen tasolla omat lempparini olisivat kellokukat, mirrinminttu ja neilikka. Nätti on myös joku kurjenpolvi sävy sävyyn. Jos on korkeita ruusuja niin ihania olisivat Irikset ja ritarinkannukset. Jos asuttaisiin lämpimämmässä niin laventeli olisi kyllä paras yhdistelmä ruusujen kanssa. Ruotsalaiset yhdistävät mieluusti ruusut ja pionit. Itse kokeilen nyt neilikkaa innoissani. Minä inhoan kaikenlaisia puunkuorikatteita, ovat vain niin rumia enkä usko, että toimivat hyvin talvehtimisen kannalta. Makuasioita :) Ihanaisia syyspäiviä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä vain ryhdyn kokeilemaan. Onpa sitä ennenkin kokeiltu ihan kantapään kautta. Olen ihan ymmälläni kaikkien ruusujen kanssa. En yhtään tajua, mikä ruusu kasvaa puskamaisesti, mikä taas ei. Vaikka olen yrittänyt niistä lukea. Ehkä parasta oppia on taas istuttaa väärä ruusu väärään paikkaan omalla pihalla. Sitten oppii. Neilikat ovat kyllä kokeilemisen arvoisia.

   Minä en halua kamalasti laittaa katteita, koska niiden siistinä pitäminen ei ole sekään minulle mikään helppo nakki. Pitää tehdä jotain sellaista, mistä jaksaa pitää huolenkin.

   Poista