sunnuntai 15. maaliskuuta 2020

Tunnelmia

Otin viikko sitten kuvia oman puutarhan kasveista. Lumeton maa, vesisateet, lämpöaallot saivat koko talven ajan päivittelemään talven tilaa. Olihan viime talvi ollut valtavan luminen.

Kuva maaliskuun ensimmäiseltä päivältä. Tämä on esimerkki meidän suurimmistä lumimääristä.
Viikko sitten oli selvää, että maailmalla tapahtuu jo vaikka mitä, korona ei päästä helpolla. Olinkin sen takia toisaalta ihan helpottunut, että minulla ei ollutkaan taloudellisesti mahdollista tehdä huhtikuussa puutarhareissua, jota aiemmin olin jo suunnitellut. (Tai en halunnut laittaa kaikkia rahoja kiinni reissuun, onneksi.)

Lumikellot ja talventähdet 8.3.
Tällä viikolla kalenterimme iltamenot ovat koko perheeltä muuttuneet. Ehdin viimeisen kuukauden aikana pitkästä aikaa käydä useassa kulttuuritapahtumassa, joista olen nyt kovin kiitollinen. Elämyksistä jäi paljon iloa mieleeni.

Vaalea jouluruusu 8.3. Vain yksi kukkavarsi syötynä.
Sain myös pitkän täydennyskoulutusurakan päätökseen juuri, kun Suomeenkin alkoi rantautua rajoituksia. Tämä sekä ajallisesti, taloudellisesti että henkisesti iso ponnistus tuli sittenkin maaliin viimeisillä hetkillä. Ei tarvitse enää myöhemmin täydennellä opiskeluja. Olen tästä hyvin kiitollinen.

Sama jouluruusu tänään. Jo useampi kukkavarsi poikki purtuna. Kukka kuitenkin tuossa maassa retkottaa.
Olen myös erittäin kiitollinen omasta puutarhasta. Minulla on jokin oma harrastus, joka on lähellä ja jossa voi olla myös ilman ulkopuolisia kontakteja.

Jopa minä näen, että nämä kaikki lumikellot eivät ole samaa lajiketta ja nämä ovat laitettu viime syksynä ihan samasta lumikellopussista maahan. 
Olin tehnyt päätöksen talven aikana, että tulevana kesänä en laita tomaatteja kasvamaan (turhauttavaa hommaa avomaalla), ja mietin, laitanko muutenkin viljelylaatikoihin vain kukkia vai jaksanko esikasvatusrumbaa. Nyt parin päivän sisällä ajatukset ovat muuttuneet. Kylvän kohta sittenkin tomaatteja ja yrttejä ja nappasin kaupasta myös pari siemenpussia (entisiäkin on). Ei ole tietoa, kuinka kauaksi aikaa meidän iltamenot loppuvat, joten nythän tässä on aikaa näperrellä. Tomaateissa on jotain lohdullista, vaikka sato-odotukset pyrinkin pitämään vain unelmina.

Sentään 2018 avomaallakin kypsyi tomaatteja.
Ja kieltämättä minulla on huolta tämän hetkisestä tilanteesta (yksi vanhemmistani asuu ulkomailla ja toinen yrittää päästä parhaillaan ulkomaan lomareissulta takaisin kotiin). Ja tätä huolta tekee kummasti vähemmäksi se, että on jotain tekemistä.

Takapiha 1.3., satunnainen lumisade.
Vaikka omissa viljelylaatikoissa ei omavaraisuutta voi tavoitella, tuo minulle lohtua, että voin kasvattaa jotain itse. Uskon, että meiltä suomalaisilta ei ruoka lopu (eikä vessapaperi). Ruoka vain voi joiltain osin yksinkertaistua, koska niin monessa maassa on erilaisia rajoituksia. Onneksi myös meillä on myös paljon kotimaista ruokatuotantoa.

Takapiha tänään, tämän talven norminäkymä.
Kun lapsilta yhtäkkiä loppuu lähes kaikki aktiviteetti, meidän aikuisten seura kelpaa taas eri tavalla. Tästä poikkeustilanteesta toivon, että on myös hyötyä tartuttaa jotain kasvikiinnostusta meidän junioriinkin, joka sai juuri koulusta läksyksi tarkkailla herneeversojen kasvua. Vihdoin hänelle tuli koulusta kasveihin liittyvä kasvattamistehtävä.

Talventähtikin melkein auki 8.3. 
Tämä poikkeustilanne tulee taas rauhoittumaan jossain vaiheessa. Tämä kuitenkin jättää jälkensä. Osa jäljistä tulevat olemaan todella ikäviä (terveys ja talous), eikä niitä kukaan halua. Olen itse samalla kuitenkin huomannut omien ajatusten liikkuvan monissa eri tasoissa. Aivoni tekevät omaa kriisityötään. Arvoni saavat selkeämpiä linjauksia. Toivon, että kiltteys, kunnioitus ja empatia toisia ihmisiä ja maapalloa kohtaan tulevat jatkossa olemaan vahvempia voimavaroja meille kaikille.

14 kommenttia:

  1. Hyviä ajatuksia, kyllä tämä tilanne vaikuttaa ihan varmasti moniin ikävillä tavoilla. Puutarhassa riittää tekemistä kevään myötä, se on hyvä. Varmasti tuo arvojen järjestäytyminen tulee monella meistä tarkasteltavaksi. Hyvää viikkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja hyvää viikkoa sinullekin!
      Puutarhassa on oma kulkunsa, ihmisten kriiseistä huolimatta.

      Poista
  2. Toiveikkaana vaan on pysyttävä! Kyllä tämä kevät muuttaa varmaan koko maailman tilannetta. Ihan tuntuu uskomattomalta!
    Kukat sieltä puhkeaa ja linnut laulaa, toivottavasti ihmisten kriisi menee pian ohi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällä keväällä on suuret vaikutukset.
      Kukat puhkeavat ja linnut käyvät ruokintapaikalla. Linnuilla on omat haasteensa joka talvi ja on ihanaa, että olen koko talven voinut tarjota linnuille ruokaa.

      Poista
  3. Yhdyn täysin viimeisen kappaleesi ajatuksiin. Tuskin maailma tällaista tilannetta tarvitsi, mutta toivotaan sen liikuttavan asioita terveempään suuntaan. Sitä odotellessa voimme ammentaa puutarhasta ja luonnosta energiaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen tyytyväinen hallituksen linjaukseen tänään. Olen myös tyytyväinen, että meillä on luonto lähellä ja kevät tulossa, jolloin luontoa näkee helposti.

      Poista
  4. Vaikka tilanne on vakava tämän uuden viruksen suhteen niin uskon että tästä seuraa jotain hyvääkin. Uskon ihmisten osaavan arvostavan enemmän lähimmäisiään ja yhdessäoloa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lähimmäiset ovat tärkeitä. Yhdessäoloakin on niin monenlaista. Nyt varmasti löytyy taas erilaisia tapoja olla yhdessä. Toisaalta osa ihmisistä joutuu nyt olemaan todella eristyksissä muista ihmisistä. Se voi olla myös todella rankkaa.

      Poista
  5. Hyviä ajatuksia sinulla. Kasvatellaan tomaatteja ja koitetaan pysyä terveinä.

    VastaaPoista
  6. Korona on nyt kaikkien huulilla ja herättää meissä kaikissa varmaan monia kysymyksiä. Ikävä juttu, joka vaikuttaa hyvin laaja-alaisesti niin ihmisiin, kuin talouteenkin. Eipä muuta voi, kuin pyrkiä noudattamaan asiantuntijoiden ohjeita ja toivoa parasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi saimme nyt kunnolliset ohjeet, joten ei tarvitse itsenäisesti pähkäillä. Paljon tämä varmasti herättää keskustelua. Oma ahdistukseni helpotti hallituksen linjausten selkeyden takia. Toki omassa työssäni tulee olemaan monta epäselvää kohtaa vielä.

      Poista
  7. Paljon hyviä ajatuksia! Monta noista on pyörinyt itsellänikin päässä, vaikka lähisuku onkin pysynyt turvallisesti kotimaassa eikä ilmeisesti kukaan ole vielä saanut tartuntaa. Toivottavasti tilanne pysyisikin samanlaisena ja epidemiakin laantuisi ennustettua nopeammin. Se on sentään hyvä puutarhaharrastajan kannalta, että tämä sattui juuri keväälle. Kun puutarhassa ja luonnossa tapahtuu kaikkea ihanaa, ei mieli ehdi pyörimään niin paljoa lamaannuttavissa uutisissa maailmalta. Aurinkoa kevätpäiviisi!

    VastaaPoista