tiistai 24. maaliskuuta 2020

Etärentoutus ja oodi keväälle

Ohjeet tämän postauksen lukemiseen.

1) Ota mukava istumapaikka itsellesi.

2) Lue tämä postaus hitaasti itsellesi joko ääneen tai mielessäsi, kuvittele sopivan rauhallinen ja ehkä jopa unettava ääni

3) Pysähdy jo nyt hetkeksi ja huomioi pulssisi, hengityksesi ja olotilasi.


Koska tämä on luettava postaus, niin pidä silmäsi kuitenkin auki.

Aloitetaan.

On erittäin hienoa ja voimaannuttavaa huomata, että kevätpäiväntasaus on jo ohi. Mikä ihana uutinen puutarhaharrastajalle. Kasvit nauttivat ja niillä paikoin maata, jossa ei ole enää (tai ikinä ollutkaan) lunta, pääsevät kasvit jo heräilemään ja tuomaan lintujen laulun ja pölyn leijailun kanssa sopivaa kevättunnelmaa. Voit kuvitella, mitä aistimuksia havaitset keväällä.

Keskity hetki näköaistiin. Huomaa, mikä valossa sinua viehättää, mikä taas luonnon muissa ilmiössä. Onko pullistuvien silmujen katselu sinusta viehättävää vai aikaisten kukkien lehtien etsiminen maasta. Pidätkö lintujen näkemisestä vai katseletko jotain muuta. Keskity hetkeksi miettimään näköaistin kautta niitä asioita, joista pidät keväästä.

Keskity seuraavaksi kuuloaistiin. Pidätkö kevään äänistä. Mitkä äänistä ovat sinulle tärkeimpiä. Lintujen laulu, soliseva puro, räystäältä tuleva vesi vai haravan ääni. Keskity hetkeksi ja mieti äänimaailmaa, josta pidät keväällä.

Keskity seuraavaksi tuntoaistiin. Miltä multa tuntuu, tai sipaisu lumikelloa, kun kurkkaat sen sisään. Vai pidätkö siitä, että saat pitää ja tuntea käsissä taas puutarhatyökalut. Mieti myös miltä tuntuu kasvoissa, kun on ollut koko keväisen päivän puutarhatöissä.

Keskity hajuaistiin. Poimi muististasi mukavia keväisiä tuoksuja. Tuoksuuko kevät mullalta tai tuokuvilta kasveilta. Vai tuleeko kevät tuoksuna leikatun ruohon myötä. Muistele ja haistele hetki kevään tuoksua.

Keskity seuraavaksi makuaistiin. Miltä maistuu ensimmäiset maistelut tuoreita kasveja. Ovatko ne kenties sisällä kasvatettuja yrittejä vai löytyykö kevään maut ulkoa varhaisista mauista. Miltä maistuu kevät? Onko se sinulle ruohosipuli, joka aloittaa kasvun vai ensimmäiset nokkosletut? Muistele makuja hetki. Niitä makuja, jotka yhdistät kevääseen.

Kun olet nyt päässyt viiden eri aistin kautta mukaan kevääseen, niin tule mukaan pienelle kevätkierrokselle. Sillä tänään ovat meillä sinivuokot avanneet kukkansa lämpimän seinän suojassa. Tänään lämpimän lempeässä ilmassa, tuulen tuiskutellessa pölyä on ollut todellakin kevät.


Lumikelloja putkahtelee eri paikoista. Osa ovat vanhempia.


Osa tuoreempia ja heikosti tarkentuineita. Mutta mitäs pienestä. Tarkennuksesta ei nyt niin kannata murehtia.


Osa ehkä muistuttelee, että voisi vähän viime kauden kasvustoakin jo leikata. Mutta se muistutus on sellainen ystävällinen kutsu. Kutsu nauttimaan kaikilla aisteillä ja lihaksilla puutarhasta.


Vaikka jänikset nauttivatkin kovasti jouluruusujen lehdistä, on ihana huomata, että ne kummallisen näköiset pylpyrät ovatkin nousevia kukkanuppuja. Tässä vaiheessa voi arvostaa näiden aikaisten kukkijoiden viisasta kasvua. Vaalea jouluruusu on ihana.


Punainen jouluruusukin on ihana.Vaikka moni voisi maassa nähdä pupun papanoita tai vaikka rikkaruohojen esiin tulemista, puutarhaharrastaja näkeekin paljaassa maassa lupaavia kukkien alkuja. Se vasta tuntuukin hyvältä aivan siellä kehon keskipisteessä asti. Elämä jatkuu, kasvit tulevat omia aikojaan. Kasvit ovat kestäneet vaikka mitä, ja kestävät jatkossakin.


Joskus on pilvistä, mutta voi löytää pieniä aurinkoja. Kannattaa hidastaa vauhtia, pysähtyä hetkeen. Joskus vähän kumartuakin. Pienet auringot tuovat valoa, jonka voi aistien kautta seuraavalla sisäänhengityksellä kokea myös sisäisesti. Seuraavalla uloshengityksellä hengitä pois kehon kireyksiä. Ja seuraavalla sisäänhengityksellä ota sisääsi aurinkoa ja sen tuomaa voimaa. Tee näitä hengityksiä muutaman kerran omassa tahdissa.


Pidä hetken aikaa silmät kiinni ja samalla aisti, miltä kehossasi tuntuu nyt.. Huomaa pulssisi, lihaksisto, hengityksen rytmi. Voit myös palata taaksepäin ja huomioida, tapahtuiko muutoksia.Tämä on tietoa sinulle.  Jos haluat saa myös kommentoida kommenttiosioon.

Kiitos etärentoutukseen ja puutarhakierrokseen osallistumisesta.

Kevät.

18 kommenttia:

 1. Kiitos, olipas rentouttavaa ja hyvin, hyvin keväistä. Mainio kierros, taidankin mennä jo nukkumaan :) kun on niin rento olo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että toimi myös etänä. Myös tämäm kirjoittaminen rentoutti niin, että menin tuntia aikaisemmin nukkumaan kuin normaalisti.

   Poista
 2. Kiitos, etärentoutus toimi. Puutarha, luonto, kevään äänet, tuoksut ja värit ovat nyt näissä ajoissa etenkin todella tärkeitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt huomaa erityisesti luonnon ja puutarhan voiman. Hyvä, että toimi etänäkin.

   Poista
 3. Kiitos etärentoutuksesta <3 On hyvä pysähtyä ja aistia ympärillä olevaa. Vaikkapa juuri näin etänä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pysähtyminen mukavien asioiden äärelle unohtuu helposti. Vaikka se onkin tosi tärkeää.

   Poista
 4. Olipa rentouttavaa! Kiitos! Hyvä idea näin etäaikakautena :) Ehkä palaan tekemään tämän vielä uudelleen ennen nukkumaanmenoa. Nyt nimittäin rentoutuskokemus ei ollut aivan täydellinen, kiitos äänekkään jälkikasvuni iltavillin... Söpöjä kevään ensimmäisiä kukkijoita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä saa käyttää vaikka monta kertaa päivässä. Kevään ekat kukkijat ovat aina niin ihania.

   Poista
 5. Loistavaa rentoutusta kukkahullulle. Kaikki aistit tuli käytyä läpi ja näköaisti useampaan kertaan, jotta jokainen kuva tuli makusteltua kunnolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukkahulluille pitää olla omat rentoutukset. Nyt on ollut sopivat säät taas nauttia kaikkien aistien kautta. Ja jos säät eivät suosi, voi muistella rauhassa.

   Poista
 6. Olen jonkinmoista rentoutusta harjoitellutkin viime aikoina. Kevät on ihanaa aikaa, kun luonto herää. Mukava kokea kaikki nuo mainitsemasi asiat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen tarvinnut enemmän rentoutusharjoituksia näinä aikoina, onneksi rentoutuksen voi tehdä myös ulkona.

   Poista
 7. Kiitos tästä rentoutushetkestä! Aurinkoista viikonloppua!

  VastaaPoista
 8. Mukava rentoutumiskierros ja suloisia kevätkukkijoita. Aurinkoista kevättä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aurinkoista kevättä sinnekin. Tänään on ollut varsin talvine päivä, mutta silti se kevät on ihan nurkan takana.

   Poista
 9. Kiitos rentoutuksesta ja kevätkierroksesta. Mukavaa sunnuntai-iltaa!

  VastaaPoista