maanantai 23. heinäkuuta 2018

Kartano myynnissä

Kävimme perheen kanssa Hollolan Pyhäniemen kartanossa katsomassa Bonk-näyttelyä (ei auki maanantaisin). Pyhäniemen kartanolla on pitkät juuret ja satuin lukemaan heidän sivuiltaan, että kartano on myynnissä. Jos olisin voittanut sen Eurojackpotin 90 miljoona euroa, ei tarvitsisi ostamista edes harkita. Nyt voi jo heti päättää, että ei pysty ostamaan. Koska kartano on myynnissä, ei ole takeita, mitä siellä ensi vuonna tapahtuu.

Kartanon pääovi.




Kartano puutarhasta päin.


Kartanon alakertaan sopii loistavasti Bonk-teokset. Arvokas kartano ja sitten hölynpöly-teokset. Välillä en tiennyt, kumpaa katselen mielummin, näyttelyä vai kartanon kalusteita ja huoneita. Bonkista voi lukea enemmän täältä.




Ja sitten silmät osuvat kartanon kattoon. Ei meillä vain tuollaisia kattolistoja ole.


Kieltämättä kauniille työpöydälle sopi ihan hyvin tämä Bonk-puhelin, vaikka vallan hyödytön kapistushan tuo näyttäisi olevan.



Flyygeli-huoneessakin on menneiden aikojen fiilistä.


Luulin aluksi, että yhteen nurkkapöytään on laitettu oikeat kahvikupit esille.


Kurkistus kahvikupin sisään, huh.


Pari kimppua liljoja riitti täyttämään koko huoneen tuoksulla, jota poikani ei arvostanut ollenkaan.




Muissa kartanon tiloissa oli muiden taitelijoiden töitä. Alakuvassa Satu-Minna Suorajärven teos.


Jostain syystä minua puhutteli näin helteessä tämä Ninni Luhtasaaren teos Hikinen tyyppi.


Näyttely jatkuu toisessa rakennuksessa, jossa on myös kahvila. Teoksia on näytteillä paljon, joten nämä esittelemäni olivat vain pikkuripaus.


Meillä on tapana käydä perheen kanssa vähintään yhdessä kesänäyttelyssä joka kesä. Joskus olemme käyneet useammassakin. Tästä näyttelystä pidin taas todella paljon, koska ei ollut liian yksipuolinen. Oli tarpeeksi hassutteluakin mukana. Ja onhan työ ympäristö aivan ainutlaatuinen. Vielä muutama vuosi sitten pari puutarhuria oli tuolla kesätöissä pistämässä vanhoja perennapenkkejä kuntoon. Nyt kaikesta näkee näin harrastelijakin, että enää siellä ei kyllä ole koko kesää töissä kahta puutarhuria.


Siinä olisi jollekin hyvä projekti. Jos ette ole kartanoa ostamassa, vielä sen saa nähdä näyttelypääsymaksun hinnalla.

18 kommenttia:

  1. Upea kartano, mutta aika ällö kahvitarjoilu... ;O)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kartano on upea. Ja onneksi oikea kahvila tarjoaa mukavampaa evästä.

      Poista
  2. Enpä tiennytkään, että kartano on myynnissä. Muistan parin vuoden takaisen uutisen, jossa kerrottiin puutarhan kunnostuksesta. Ilmeisesti sekin jäi sitten kesken. Sääli. Eipä tarvitse tuota(kaan) kartanoa ostaa - kun ei tullut sitä 90 miljoonan voittoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kesässä tai parissa ei vielä tehdä noin suurella alueella kovin monia alueita, vaikka eroa varmasti on 10 vuoden takaiseen aikaan. On useita metrejä käytäviä jne, joiden huolto myös vie aikaa.
      Silloin joskushan tuolla oli myös suuret kasvihuoneet. Kun oli paljon halpaa työvoimaa.

      Poista
  3. Viime kesänä olin Uudessakaupungissa Bonk museon opastetulla kierroksella. Se oli ihan hulvaton 😂. Hieno kartanomiljöö!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Opastus olisi ollut varmasti mainio lisäys. Kartano on upea.

      Poista
  4. Kartano taitaa olla saamassa uudet omistajat. Sanomalehti tiesi joku aika sitten kertoa että neuvottelut ostajan kanssa on käynnissä. Toivottavasti uusi omistaja jatkaa perinteitä näyttelyiden suhteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti perinteet jatkuvat. Näkee sitten varmasti ensi kesänä.

      Poista
  5. Pyhäniemen kartano on hyvä näyttelypaikka, ja jo itsessään näkemisen arvoinen. Olen vieraillut siellä parikin kertaa. Jos suunnittelet sinne reissua, kannattaa käväistä myös lähellä olevassa Urajärven kartanossa, jossa on eri aikakauden huoneita alkuperäisine esineineen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Urajärvellä kartanoon ei voikaan tutustua ilman opastuskierrosta. Se oli erilainen paikka ja opastus toi historian lähemmäksi.

      Poista
  6. Upea paikka! Toivottavasti saa arvoisensa omistajan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kartano on upea ja toivottavasti uudella omistajalla on mahdollisuus yllpitää kartanoa.

      Poista
  7. Pyhäniemen kartano on upea paikka! Harmi, kun sen toiminta ja omistajat ovat vaihtuneet niin usein. Ylläpitokulut ovat varmasti niin suuret, että oikein mikään toiminta ei ole kannattanut.
    Harmi on myös, ettei puutarhaa pidetä kunnossa. Muistan nuoruudestani, että
    silloisen poikaystäväni (nykyisen mieheni) ystävä oli joka kesä kesätöissä siellä puutarhurina. Kävimme joskus moikkaamassa häntä kartanolla.
    Toivotaan, että kartano löytäisi arvoisensa ostajan. Ostohinnan lisäksi pitäisi takataskussa olla vähän säästöjä myös ylläpitoon. Harmi, ettei täälläkään ole sen vertaa missään taskuissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puutarha on päällisin puolin ok, mutta huomaa sellaisia asioita, joita ei ehtisi syntyä, jos tuolla olisi mahdollisuus jonkun tai joidenkin keskittyä vain puutarhan hoitoon. Jo pelkän nurmikon ajaminen vie varmasti aika paljon aikaa. Myös ruukkuihin oli kuivunut kasveja. On ymmärrettävää, että palkkakuluja syntyy paljon jo pelkästään taidenäyttelyyn vaadittavien ihmisten palkkaamisesta. Euroja pitäisi olla ylläpitoon.

      Poista
  8. Ei oo tullu käytyy kartanossa. Upealta paikalta vaikuttaa. Ylläpitokustannukset on varmasti melekoset. Toivottavasti suap uuvvet omistajat.

    VastaaPoista
  9. Vau, mikä kartano! Kiva, että pääsitte käymään siellä. Toivottavasti kartano saa hyvän uuden omistajan. Mukavaa heinäkuun loppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kohta tämä heinäkuu loppuukin. Kartano on kaunis ja ihanaa, että alakerrassa on hieno sisustuskin.

      Poista