lauantai 7. lokakuuta 2017

Syksyn kasveja

Tänä syksynä olen istuttanut tämän tarhamyrkkylilja Waterlilyn. Se kukkii melkein liian piilossa. Olen joskus aikaisemminkin istuttanut yhden vastaavan, mutta sille on jotain käynyt. En nimittäin löydä sitä mistään.


Tänä vuonna syyskimikki kukkii kuitenkin. Nyt täytyy jo laskea kukinnaksi se, että yksi nuppu on auki. Viime vuonna tähän aikaan tässä samaisessa kasvissa oli useampia nuppuja auki, mutta ei kaikki.


Muuten puutarhassa on märkä syksy. Sade on tiputtanut lehtiä jo melko paljon, mutta osa lehdistä on tiukasti vielä puissa kiinni. Hevoskastanja tiputtaa lehdet aina aika myöhään. 


Osa puista alkaa olla paljaana ja osa ruskan väreissä. Tietää useammalle kerralla haravointia. Vaikka en suinkaan kaikki lehtiä edes syksyisin haravoi. Pitäähän madoille jättää töitä. Suuret lehdet vain on mukava haravoida jo syksyllä. Keväällä niissä on muuten vähemmän raikas tuoksahdus.


Vielä paikoin kukkii. Kärhöt ovat sitkeitä. Myös Jackmanii.


Ruskan värit ovat joka paikassa läsnä. Pallohortensia kukkii samalla, kun alkaa rapistua.


Syksyn värit ovat kuitenkin aika hienot. Pitäisin niistä enemmän, jos pimeys ja harmaus ei olisi se seuraava vuodenaika. Matalat maksaruohot lehtien seassa ovat suloisia.


Nämä (en muista nimeä) saniaiset eivät vielä edes lakastu. Erottuvat nyt joukosta paremmin kuin kesällä.


Oletteko muuten huomanneet, että elokuvateattereihin on pian tulossa elokuva Tulppaanikuume, joka sijoittuu Hollannin tulppaanikeinotteluihin 1600-luvulla. Sen arvostelut eivät taida olla ihan parhaimmasta päästä, mutta itseäni se kuitenkin kiehtoisi.

30 kommenttia:

  1. Kiitos elokuvavinkistä, täytyypä katsella josko se tulis myös tänne meidänkin elokuvateatteriin:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiinnostava aihe, mutta en tiedä, miten leffa on toteutettu.

      Poista
  2. Oi, kiitos vinkistä täältäkin, tuo leffa on käytävä katsomassa!
    Aivan ihanat saniaiset, ja tuo kärhön kukan väri on ihan huippu syksyn keltaisten lehtien kaverina. Yhdessä kuvassa teidän puutarha näyttää ihan puistolta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuvissa tulee aina niin tarkka rajaus, mutta suuret puut etupihalla saavat vähän puistomaisuuden tuntua. Tosin pikkaisen ahtaan puiston tuntua.

      Luulin, että nuo saniaiset olisivat jo menneet ruskeiksi, ne heräävät keväällä hitaasti ja porskuttavat kauan syksyllä.

      Poista
  3. Ihana myrkkylilja ja minulle muistutus, että sitä pitää hankkia myös omaan puutarhaan niin kaunis se on.
    Mukavaa viikonloppua sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos samoin, mukavaa viikonloppua. Myrkkyliljat piristävät tätä syksyä. Niitäkin pitäisi olla vähän muutakin värejä ja laatuja olemassa.

      Poista
  4. Tulppaanikuume-kirjan olen lukenut, se oli hyvä. Elokuvat ovat monesti latteampia kuin kirja jossa voi antaa oman mielikuvituksen lentää. Mutta luulen silti että on katsomisen arvoinen elokuva.
    Minun puutarhasta puuttuu kokonaan syysmyrkkyliljat, vakava puute, sanoisin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tiennytkään, että tulppaanikuumeesta on olemassa romaani. Hyvä tietää.
      Syysmyrkkyliljoja sitten seuraavaksi puutarhaan?

      Poista
  5. Kaunista ruskaa on teilläkin vielä, vaikka paljon lehtiä on tippunutkin. Yhden kerran olen myrkkyliljoja istuttanut, mutta ne hävisivät kokonaan seuraavana vuonna. Kiitos elokuvavinkistä, kiinnostava!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullakin on joskus syysmyrkkylilja hävinnyt. Osa vanhoista taas nousee joka vuosi.
      Ruskaa riittää vielä, puut ovat niin eri aikaa ruskan vaiheissa.

      Poista
  6. Ihunat pienet ilonaiheet vielä puutarhassasi. Ihana, ihana heppakastanja, fanitan sitä :) Muutoinkin kaunista on vielä. Huomasin tuon tulppaanileffan mainoksen, oiskohan jännä? Vähän tuo talven lähestyminen kauhistuttaa joka päivä, nyt alkaa olla jo niin pimeääkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paikoin pakkat ovat aika räjähtäneessä ja ruskeassa kunnossa, paikoin taas kauniissa väreissä. Hevoskastanja on kaunis puu, tekee lehdet myöhään ja pitää lehdet myöhään.
      Leffaa taidan mennä katsomaan, eniten pelkään pettymystä, jos siinä ei näytetäkään yhtään kukkivaa tulppaania.
      Talvi ei nyt paljon kiinnostaisi..

      Poista
  7. Myrkkyliljat ovat kauniita, tässä ihan innostun niistä, pitää varmaankin hankkia niitä omaankin puutarhaan. Pikkuiset kukkijat tulevat nyt esiin kun muut ympärillä lakastuvat. Tuo syrikkä on ollut myös haaveissani, miten talvetat sen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on vain syyskimikki. Joka on ilman kummempia hoitoja kukkapenkissä. Aina ei ehdin kukkia. Syyssyrikkää en ole ostanut, sen talvisäilytysten vuoksi.

      Poista
  8. Hittade hit via Marias blogg så det är mitt första besök här. Jag vet inte i vilken del av Finland trädgården finns men det ser ungefär likadant ut här. Mycket regn har vi fått i höst och löven faller från träden. Ingen nattfrost ännu men snart är det nog dags att stänga trädgården för detta år.

    Hälsningar

    /Gunilla

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Välkommen. Vi har också haft gott om mycket regn i höst. Vinter närmar sig hela tiden. Vi är i zon II i Finland.

      Poista
  9. Kiitos elokuvavinkistä, en ole sellaista huomannutkaan. Kiva kun sinulla on vielä kukintaa puutarhassasi vaikka on jo lokakuu. - Mukavaa sunnuntaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja mukavaa sunnuntaita! Meillä tosiaan on vielä kukintaa. Syysastereissa on nuppuja ja kesäkukista kosmoskukissa on myös vasta nuppuja.
      Toivotaan, että elokuva on hyvä.

      Poista
  10. Syksyiseltähän tuo luonto jo näyttää, mutta viimeiset sitkeät kukkijat täplittävät kivasti maisemaa. Hyvin kukkii kärhösi! Minullakin on noita herkän kauniita saniaisia puutarhassani:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saniaiset ovat hyvä lisä. Kovin on syksyistä. Sateen ropina lisää syksyn tuntua.

      Poista
  11. Kaunista. Meilläkin vielä jotain kukkii ja eilen varmisteltiin kevään kukintaa. Meidän kotkansiivet on jo alasleikattu. Kauniit saniaiset.

    VastaaPoista
  12. Ei meillä nuo peruskotkansiivet enää ole kaunottaria. Alkaa mustua jo. Kevään kukinnasta on mukava haaveilla. Tekeminen vaan vie aikaa.

    VastaaPoista
  13. Kaunis on väriltään tuo myrkkylilja, ja joka syksy oon sitä meinannu istuttoo, on vuan jiäny! Meilläkin Jackmanii kukkii vielä kun ei pakkasii oo ollu. Kauniit saniaiset!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Syysmyrkkyliljojen istutusaika on myös niin kapea. Pitää olla skarppina istuttelemassa.
      Jacmanii pitää pintansa, kun pääsee alkuun.

      Poista
  14. Tulppaanielokuvan voisi hyvinkin käydä katsomassa. Leffassa ei ole tullut aikoihin käytyä ja isolta kankaalta katsottuna huonoin leffa tuntuu hyvältä.
    Jatkuvasti sataa kaatamalla, joten yhtään en tiedä, onko omat syysmyrkkyliljat maan pinnalla vai kenties jo mädänneitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on kyllä jo mädäntymisvaaraa. Eilen kaivoin sipuleita maahan, ja onneksi monessa penkissä oli kuitenkin vain kosteaa eikä vedenpaisumusta.

      Poista
    2. Meillä on hiekkamaa, joka imee suuria määriä vettä. Nyt on vain satanut niin paljon, että kaikki näyttää niin märältä.
      Blogissani on sinulle haaste. Käy kurkkaamassa, jos kiinnostaa.

      Poista
    3. Kiitos. Palaan vielä haasteeseen.

      Poista
  15. Hei! Blogissani on sinulle haaste, käyhän kurkkaamassa.

    VastaaPoista