perjantai 10. maaliskuuta 2017

Neuvoja kaivataan paprikan kasvatukseen

Maaliskuu on jo pitkällä. Mutta jonain vuosina on tuntunut, että kevätkin on jo saapunut tähän aikaan vuodesta. Nimittäin vuonna 2015 olin pihalta jo bongannut lumikelloja tähän aikaan sellaisesta paikasta, jossa nyt on lunta ja jäätä. Tosin koko vuoden 2015 kevät jatkuikin ikuisuuden ja kesä ei alkanut sitten millään. Lunta taisi paikoin sataa vielä kesäkuussakin.

Olen siirtänyt mielessäni lumikellotoiveet suosiolla huhtikuuhun, jotta odottaminen olisi helpompaa. Huijaan hieman itseäni, jotta voisin sitten yllättyä iloisesti, jos ei tarvitse lumien sulamista odottaa vappuun saakka. Haluan myös, että huhtikuussa tuntuu keväältä kunnolla, toukokuussa on jo lämpimiä ilmoja ja kesäkuussa ei tarvitse pelätä lumisateita.

Huonevilliviini

Nyt lohtua on vähän tuonut uusi viherkasvi-innostus, joka valtasi mielen ja ostoskorin viime kuussa. Olen nimittäin saanut kaikki ostetut viherkasvit pysymään hengissä (melkein kuukauden). Näiden lisäksi minulla on hengissä jouluruusu, jonka sain joulukuussa. Viime vuodelta minulla on muitekin kasveja hengissä: Paprika, joka teki muutaman (pikku) paprikan viime kesänä. Sekä pari tuoksupelargonia. Pelargonit eivät ole kovin kauniin näköisiä, mutta hengissä ovat silti.

Paprika on yrittänyt aloittaa kukintansa tänä vuonna muutamia kertoja. Olen kerran nyppinyt jo kaikki kukat pois. Nyt se leväytti auki muutaman kukan ja pohdin, että kannattaako antaa sen nyt kukkia (ja yritänkö kukat pölyttää) vai nypinkö nämäkin kukat pois ja annan kukkia myöhemmin. Paprika joutuu olemaan vielä sisällä ilman lisävaloa. On suurehkossa ruukussa, eikä sille ole vielä vaihdettu multia. Pientä  merilevälannoitusta olen antanut jo paprikalle.


Paprika joutuu kesällä kuitenkin ulos. Suurempaa ruukkua en taida sille vaihtaa, sillä sitten alkaa olla jo sen liikuttaminen multineen hankalampaa. Onko teillä hyviä neuvoja ruukkupaprikan suhteen?

14 kommenttia:

 1. Ei ole neuvoja. Kylvän joka vuosi uudet paprikat..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuon kasvin kanssa pelottaa multien vaihto. Jos olen saanut tähän asti sen pysymään hengissä, niin mahdollinen mullanvaihto on taas paprikan hengissä säilymiselle pikkuinen riski.

   Poista
 2. Hieno paprika. Toivottavasti selviät mullan vaihdon kanssa, neuvoja ei minulla ole valitettavasti antaa. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin mukavaa viikonloppua! Voi olla, että kokeilen kantapään kautta pysyykö paprika hengissä hoitotoimenpiteistäni.

   Poista
 3. Eipä ole neuvoja minullakaan. :D Tulin vain toteamaan, että viherkasvi-innostus on ihanaa ja helpottaa hiukan kevään odotusta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helpottaa nuo viherkasvit. Ja toisaalta tänään paistaa aurinko ja se sulattaa jo katoltakin lumia. Sekin helpottaa.

   Poista
 4. Minäkään en ole paprikanviljelijä, mutta jos jätät kukat niin toki ne piää pölyttää. Paprikalla hedelmien teko kestää ja kohtahan valoakin alkaa olla tarpeeksi. Multaa en vaihtaisi tässä vaiheessa, korkeintaan hieman uutta multaa pinnalle ja lannoitusta hedelmien valmistukseen. Mutta tämä kaikki on ihan mutua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullan kanssa juuri mietinkin, että voimakasta uutta multaa voisi laittaa ruukkuun pinnalle ja lannoittaa toki voisi jo sitä olemassa olevaa multaa muilla keinoin. Kun kerran paprika on yhä hengissä, voisi se vähän tehdä hedelmääkin.

   Poista
 5. Eipä ole neuvoja, kaipaan niitä itsekin :) Joka vuosi kasvatan paprikaa ja aina epäonnistun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo samainen paprika teki pari pientä paprikaa viime vuonna. Nyt kasvina se on sen verran muhkeampi, että ehkä jaksaisi kasvattaa pikkasen suuremmat paprikat. Tai sitten se vielä kupsahtaa ennen kesää.

   Poista
 6. Huhtikuu on jo melkein täällä, tai näin ajattelemalla ainakin yritän huijata itseäni. Paprikan kasvatukseen ei minullakaan valitettavasti ole vinkkejä. Tänä keväänä kylvin paprikaa ensimmäistä kertaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy mennä Mutulla. Oppii ainakin kantapään kautta. Kyllä minäkin yritän vain ajatella, että kohta on huhtikuu. Ja sen jälkeen aika saisi alkaa hidastumaan. :)

   Poista
 7. Viherkasvi innostus tarttuu täällä blogien välityksellä 😊 en osaa auttaa paprikan kanssa, löytyisiköhän chilifoorumista tai seuralta neuvoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Chilit voisivat olla tarpeeksi lähellä. Ainahan nämä ovat kokeiluja.

   Poista