lauantai 10. lokakuuta 2015

Kiitos haasteesta

Pitää heti tarttua blogihaasteisiin, jotka sain. Etteivät vain unohdu. Tänään kuvailin myös muutamia kärhöjä, jotka ovat pakkasesta huolimatta jotenkin iskussa.

Tuskin Jackmanii tästä enää paremmaksi muuttuu. Paitsi ehkä ensi vuonna.


Madame Julia Correvonkin vielä jotenkin sinnittelee.


Ne pari alppikärhön kukkaa, jotka syksyllä kukkivat, näyttävät parhaimmilta. Aljunuskha ei ole ihan yhtä hyvässä iskussa. En ihmettele.Kiitos Maaritille Garden of my Dreams-blogista ja Annelille Pihakuiskaajanpuutarha-blogista tästä huomiosta.

Palkinnon säännöt ovat seuraavat:
1. Kiitä palkinnon antajaa ja linkkaa hänen bloginsa postaukseesi
2. Laita palkinto esille blogiisi
3. Vastaa palkinnon antajan esittämään 11 kysymykseen
4. Nimeä 5-11 blogia, jotka mielestäsi ansaitsevat palkinnon ja joilla on alle 200 lukijaa
5. Laadi 11 kysymystä, joihin palkitsemasi bloggaajat puolestaan vastaavat
6. Lisää palkinnon säännöt postaukseen
7. Ilmoita palkitsemillesi bloggaajille palkinnosta ja linkkaa oma postauksesi heille, jotta he tietävät mistä on kyse.
Maaritin kysymykset:
1.     Itse tehden vai valmista ostaen?
Molemmat ovat käytössä. Ja vähän riippuu, mikä asia on kyseessä. On paljon asioita, joita en itse osaa. Vaikka osaan tehdä esim. ruokaa riittävän hyvin, ostan silti joskus valmista tai puolivalmista. Tai vähintään nautin päästessäni valmiiseen ruokapöytään.
2.     Oletko koira- vai kissaihminen, vai etkö kumpaakaan?
Olen kissoille allerginen, joten en sen takia oikein enää nauti kissojen seurasta. Koirista pidän, mutta lainakoiran kanssa ollessani viikon, huomasin kyllä, että meidän perheessä ei vielä ole koiran mentävää aukkoa (koska suurin hoitovastuu jäisi minulle).
 
 
3.     Talven harrastuksesi?
Ajoittaiset neulomiset, lukeminen (tosin ympäri vuoden), viltteihin kääriytyminen.
4.     Kierrätätkö ja jos kyllä niin mitä? Jaa vinkkisi meille.
Roskien kierrätys. Vaatteiden kierrätystä pitää vähien säilytystilojen vuoksi tehdä vähän väliä. Puuvillaiset likaiset tai rikkimenneet vaatteet menevät miehelle räteiksi, muut menevät joko kirpparille, kavereiden lapsille tai keräyksiin. Pian tuo 12-vuotias tyttäreni (176cm) lopettaa pituuskasvunsa, niin ei tarvitse sitten olla koko ajan tämän homman kimpussa. Kasvaahan tuo kuopuskin, mutta häneltä ei jääkään pitkiä housuja juuri ehjiksi. Muitakin tavaroita kierrätetään, vähintään kerran vuodessa kirppiksellä. Puolisoni kierrättää tavaroita luovemmalla tavalla
5.     Muokkaatko valokuviasi? Jos kyllä, niin mikä ohjelma on mieluisin.
Muokkaan aika vähän kuvia. Lähinnä pienennän tai rajailen. Ja olisi olemassa helpoimpiakin ohjelmia, mutta käytän tylsästi Photoshopia.
6.     Mieluisin matkakohteesi?
Niitä olisi liian paljon ja olen matkustellut kuitenkin aika vähän. Saisin tähän pitkä luettelon matkakohteista, joihin haluaisin, ja jotka vielä vaihtuvat vähän väliä. Jatkan aiheesta toisissa kysymyksissä.
7.     Teetkö käsitöitä? Jos kyllä, niin mitä?
Lähinnä neulon villasukkia perheelleni.
8.     Ostatko mieluummin edullista vai satsaako kalliimpaan?
Tämä riippuu tilanteesta. Joissain asioissa olen turhan pihi ja joskus taas laitan rahaa turhuuteen. Omissa vaatteissani yritän nykyisin muistaa, että edullinen ei välttämättä ole kestävää.
9.     Hauskin lapsuusmuistosi?
Ei varmaan ultrahauskaa lapsuusmuistoa ole, joka kiipeäisi ohi muiden. Mutta on paljon hauskoja hetkiä mm. serkkujen kanssa, pitkiä uintireissuja kesällä.
 
 

10. Juhlitko syntymäpäiviäsi?
 

Oman perheen kanssa juhlitaan myös aikuisten syntymäpäiviä vähintään herkuttelemalla. Yleensä en muita vieraita juuri kutsukaan. Paitsi erikoistilanteissa, kuten tasakympeissä.
11.  Mikä on lempiruokasi?
Lempiruoka on ihmeen vaikea valita. Tämäkin riippuu vuodesta ja hetkestä ja joskus vuodenajasta. Olisikohan pitsa tarpeeksi laaja vastaus (sisältäen lähipitserian, omat versiot ym.).
 
Pihakuiskaajan kysymykset:
 
1.           Mitkä ovat lempipuuhiasi puutarhassa?
Tänään sanoisin, että korkeintaan valokuvaus. Tuo pihalla oleva viileys ei miellytä minua ollenkaan. Useimmiten kuitenkin uusien istutusalueiden tekeminen ja uusien kasvien tai sipuleiden istuttaminen.
2.           Ja päinvastoin: mikä on puutarhassa sellaista puuhaa, joka ei oikein miellytä sinua?
Tiettyjen rikkaruohojen kanssa taistelu. Olen nimittäin vähän laiska kitkijä. Onneksi ajoittain pääsen kitkiessä sellaiseen mielentilaan, että saan paljon aikaiseksi. Ja ajoittain mikään-ei-huvita.
3.           Millaisia haasteita puutarhasi maantieteellinen sijainti (vyöhyke) aiheuttaa puutarhasi hoidossa?
Ehkä meillä ei ole vyöhykeongelmaa. Olemme kakkosvyöhykkeellä. Meidän piha taas käyttäytyy kuin olisi kolmosvyöhykkeellä. Naapureilla on lämpimämpää. Meillä on paljon suuria puita, viileä savimaa. Ei ole kovinkaan monia helteisiä paikkoja aurinkoa vaativille kasveille.
 
4.           Mikä on se paikka puutarhassasi, missä parhaiten viihdyt?
Tätä asiaa työstetään parhaimmillaan, sillä ei ole ollut vähään aikaan selkää viihtymisaluetta. Enemmän nykyisin kuljeskelen puutarhassa. Välillä vain kuvaillen ja katsellen, välillä tehden asioita.
5.           Onko puutarha sinun ja miehesi yhteinen harrastus?
Yleensä ei. Tänä vuonna on toisin. Yleensä puuhailen itsekseni, mutta tänä vuonna mieheni on tehnyt paljon tulevan terassin paikan eteen. Ja mm. itse jätemateriaaleista tehnyt myös puurahajyrän, joka näkyykin kuvassa.
 
 
6.           Onko sinulla kasvihuonetta?
Valitettavasti ei. Tai jos olisi, siinä olisi pakko olla automaattinen ilmastointi tai luukkujen avaajat. Olen niin hajamielinen, että unohtaisi muuten ilmastoinnin siten, että kasvit joko jäätyisivät tai saisivat saunan. Silti yritän joka vuosi kasvattaa tomaatteja. Tänä vuonna paras sato tomaateista kypsyi sisällä syyskuun lopussa ja nyt lokakuussa.
 
 7.           Miten tulit aloittaneeksi bloggauksen?
Sain puutarhakipinän syksyllä 2011, ihan tuosta vain. Tai olin pitkään tuijotellut pihan erästä ryteikkökohtaa. Aloitin raivaamaan sitä ja tilasin multaa ja otin käyttöön kohopenkkien reunuksina entisen terassin laatat. Talven aikana tutustuin puutarhablogeihin ja kevättalvella 2012 laitoin omani pystyyn ihan puutarhanoviisina. Olenkin oppinut toisten blogeista paljon.
8.           Kuinka usein bloggaat?
Riippuen miten elämä sujuu. Joskus on kiire kaikilla elämän saroilla, silloin ei ehdi bloggaamaan. Joskus ei ole asiaa tai ei huvita. Kuitenkin tässä vuosien aikana on vähintään 3 tekstiä tullut kuukaudessa. Joskus menee yli 10 tekstin.
9.           Pidätkö puutarhapäiväkirjaa?
Blogi on osaltaan puutarhapäiväkirja. En pidä varsinaista puutarhapäiväkirjaa, vaan enemmän laitan tiettyjä muistiinpanoja ylös. Yritän osittain olla järjestelmällinen (sotii luonnettani vastaan) ja kirjoittaa ylös ostamieni/saamani kasvien nimet ja jopa osapuilleen merkitseväni niiden paikat edes itselleni muistiinpanoihini.
10.         Mitä odotat ensi kesältä?
Enemmän lämpöä kuin kesältä 2015. Ja jos tomaatit kypsyisivät avomaallakin pitkästä aikaa. Uuden terassin rakentamista ja sen lähelle kasvien istuttamista. Ja uusien haaveiden suunnittelua. Kuvissa toukokuu ja kesäkuu näyttävät lämpimältä, mutta en kyllä kokenut niitä kovin lämpiminä.
 
 
11.         Millainen olisi unelmiesi lomamatka?
Unelmien lomamatkaa välillä mietin. Rajattomalla ajalla ja budjetilla olisi varmasti reissussa vähän kauemmin ja kiertäisin kaikki maailmalla olevat sukulaiseni (samalla reissulla) ja poikkeaisin välillä vähän muuallakin. Matka pitäisi silloin sisällään ainakin Kanadan, Iso-Britaniassa pari eri kohdetta ja Hollannin.
Lomamatka ilman sukulointia olisi varmastikin myös pitkä ja olisi maissa, joissa en palele. Vaikka kyllä haluaisin käydä myös Islannissakin.
Luulen, että tekisi hyvää minulle ja lasten yleissivistyksellä käydä läpi myös kaikki Pohjoismaiset pääkaupungitkin. Listat ovat siis pitkät ja niistä on vaikea valita täydellistä unelmien lomamatkaa.
Seuraava lomamatka voisi todellisuudessa olla viikon reissu lasten syys-talvi-loman aikana lämpimään. Joka myös on haave, johon pitää säästää järjestelmällisesti.
 
Haaste lähtee seuraaville blogeille:
 
 
Tämän voi napata myös muutkin.
 
 
 Tässä seuraaville matkaavat kysymykset:
1.     Mikä on pieni puutarhahaaveesi?
2.     Entä suurempi puutarhahaaveesi?
3.     Jos saisit suurehkon summan rahaa, mutta sitä ei saisi käyttää puutarhaan. Mitä muuta olisi hankintalistalla?
4.     Onko sinulla joku johtotähti puutarhan hoidossa? Ihminen puutarhojen takana, tai joku tietty tyyli tai tietty puutarha, josta otat mallia.
5.     Minkä koet puutarhassasi haasteeksi?
6.     Onko mielessä lempikirja tai lempikirjailija, jota suositella muille?
7.     Miten rentoudut?
8.     Tiedätkö heti, mitä haluat, vai joudutko paljonkin pohtimaan eri vaihtoehtoja?
9.     Teetkö asiat hyvissä ajoin, viime tipassa vai myöhässä?
10.   Mistä tulet hyvälle mielelle?
11.   Miltä toivot puutarhasi näyttävän viiden vuoden kuluttua?

 
Mukavaa viikonlopun jatkoa!

14 kommenttia:

 1. Ihan kohtuullisen hyvinhän sinun kärhösi vielä jakselevat. Meillä on pakkanen puraissut ja lehdetkin ovat kuihtumassa. Parissa kärhössä olisi vielä nuppuja, mutta tuskin ne enää ehtivät kukkia. Harmi!

  Kiitokset haasteesta! Kivoja kysymyksiä, yritän vastailla niihin lähiaikoina. Tuplasetti siis minullakin odottamassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli taas kylmä yö, joten kärhöjen laita on kohta toinen. Onneksi kohta on pieni tauko pakkasissa.

   Poista
 2. Meilläkin kärhöt vielä kukkivat. Kivat vastaukset. Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kärhöt ovat ihmeen sitkeitä. Mukavaa sunnuntaita sinnekin!

   Poista
 3. Hienot kärhöt vielä, luulin ihan omani jo lopullisesti rupsahtaneen, mut kyllä ne on sitkeitä.

  Kiitos haasteesta. Vastailen samantien kun vastailen edelliseen. Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa sunnuntaita sinnekin. Kärhöjen sitkeys yllättää. Kuitenkin öisin ollut hyvinkin viileää.

   Poista
 4. Kiitos haasteesta! Olen otettu. :) Palaan haasteeseen piakkoin, kun minullekin niitä tupsahti peräti nyt sitten kaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon kysymyksiä vastailtavaksi. Kiva, että vastailet.

   Poista
 5. Kiitos sinulle haasteesta, kivat kysymykset, vastailen mieluusti! Ihanasti teillä vielä kukkii, upeat kärhöt. Onpa sinulla pitkä tyttö, nykyajan lapsista tulee hurjan isoja kyllä. Hauska oppia taas lisää sinusta, olette oikeita tehokierrättäjiä, ihastuksen huokaus pääsi täällä päässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole niin kova kierrättämään kuin vielä voisi. Meillä loppuu vain säilytystilat, jos ei kierrätetä osaa tavaroista säännöllisesti.
   Tyttäreni on kyllä pitkä, onneksi ei voi enää kasvaa kymmentä senttiä vuodessa.

   Poista
 6. Kiitos haasteesta! Vastailen kysymyksiisi sopivan ajan koittaessa ;)

  VastaaPoista
 7. Oooo, oletpa ollut ahkera vastaamaan. Kiitos, oli kiva lukea!

  VastaaPoista