perjantai 18. tammikuuta 2013

Haasteen vastauksia

Kiitos Tiinalle haasteesta Pionihulluutta ja puutarhaunelmia-blogiin. Tässä ihan aloittelevana puutarhaintoilijana opettelen vasta - vähän kaikkea.


1.Kaikkien aikojen paras puutarhaohjelma?
Tähän kysymykseen olisin vastanut ehkä viime vuonna jotain muuta. Nyt on pakko sanoa, että Monty Donin Italian puutarhoissa (linkki). Tallensin ne boxille toukokuussa ja katsoin jonain päivänä tässä vuoden pimeimpään aikaan ne lähes putkeen (kun muu perhe lomaili sukuloimassa). Taisin nähdä ne silloin kolmatta kertaa. Nyt ehkä ei tarvitse neljättä kertaa katsoa, ainakaan heti.

2.Luottotaimistosi?

Tähän voi olla vaikea näin vähäisellä kokemuksella sanoa juuri mitään. Netin kautta oli ihana ostaa ja avata Korpikangas Siemen Frön lähetystä. Meidän tienoilla on kaksi sellaista live-kauppaa, joista ehkä tulee lemppareita. Toisessa on hyvä perenna-valikoima ja toisessa loistavat siemen, esikasvatetut kukat/yrtit ja sipulivalikoimat ja saa kaikki muutkin pihaan liittyvät tykotarpeet helposti.


 Yllä oleva kuva Keukenhofista, mieheni ottama kuva. Harmillisen pitkä matka vain tuonne olisi ostoksille. Mutta ehkä vielä piakkoin. ;)


3.Oletko innostuneempi puuvartisista vai perennoista?
Puuvartisia on piha jo edellisen jäljiltä sen verran täysi, että nyt on kukkivien perennojen vuoro. Tosin pari hedelmäpuuta on suunnitteilla, kunhan tajuan paikan, jossa ne saavat niiltä muilta puilta tarpeeksi valoa.

4.Kuulutko johonkin puutarhaseuraan tms?
Olen vasta tajunnut, että on olemassa sellaisiakin kuin puutarhaseuroja.

5.Kuka on puutarhaguru, jonka kätten jäljet/filosofia on tehnyt sinuun vaikutuksen?
Ööh, tuota, ööh. Viittaan tuohon aloitukseen. Olen niin aloittelija, etten ymmärrä vielä guruista.

6.Mikä on parasta talvisessa puutarhassasi?
Meidän pihalla ei talvellakaan juuri tarvitse varoa muuta kuin katolta tippuvia lumia. Joten lasten lumileikit silloin, kun lumi antaa mahdollisuudet hyviin leikkeihin.

7.Onnistutko kylvöissä ja taimien esikasvatuksessa?
Viime vuonna onnistuin. Juhuu!! Tai siis ei ollut vertailupohjaa, että olisko pitänyt sujua vieläkin paremmin. Mutta olin ihan tyytyväinen. Mitä nyt pari taimikasvatusprojektia epäonnistui, mutta niistä vain opitaan seuraavaa vuotta varten.

8.Löytyykö puutarhastasi hedelmäpuu tai useampi?
Kaksi, joista toinen ei vielä tuota mitään ja toinen vasta tuotti kaksi epäonnistunutta yksilöä. Siksikin pari ihan oikeasti tuottavaa hedelmäpuuta on suunnitteilla.

9.Entäpä jonkinlainen vesiaihe tai oletko aikeissa tehdä/hankkia sellaisen?
Juu ja en. Tekisin, jos tietäisin, että sitä myös jakaisin hoitaa. Tyhjennellä ja vaihdella vesiä, jos tarve vaatii. Joten ehkä alkaa mieli kääntyä johonkin sellaiseen, jossa saa lähes samanoloista efektiä, mutta ilman sellaista vaivannäköä. (ööh, miten..) Metsän vieressä meillä on myös niin paljon sellaisia pieniä verenimijöitä, että seisovaa vettä en pihalle enempää halua hyttysten poikasten kasvualustoiksi.

10.Oletko valmis näkemään vaivaa jonkin tietyn kasvin vuoksi (esim talvisuojaus) eli kokeiletko arempiakin kasveja vai hyväksytkö puutarhaasi vain ns. varmoja menestyjiä?
Minun täytyy hyväksyä oma luonteeni. Jos joku täytyy suojata useampana vuonna, tuskin niin tulee käymään. Ensimmäisenä vuonna voin olla vielä niin hyvämuistinen ja vähän innokkaampi, että talvisuojaukset tai jotkut muut erikoisemmat rituaalit voisvat onnistua. Sen jälkeen tuskin sellaista tulee toista kertaa tapahtumana, ellei mies innostu hoitamaan minun jäljiltäni niitä rutiinihommia. Joku voisi tästä arvata, että kuka meidän omenapuun on viime vuosina verkottanut.

11.Selkeää ja modernia vai rönsyävänhallittua kaaosta?
Selkeää ei minun kätten jäljitäni löydä mistään. Kaaos tulee luultavasti olemaan jatkossakin teemana. Missä tahansa liikunkin. Myös pihalla. Jos joku näkee selkeyttä, se on vain silmänlumetta ja kestää vain hetken.

Tätä haastetta pitäisi jatkaa 11 blogiin 11 uudella kysymyksellä. Tämä on kuitenkin jo monin erin kysymyksin kiertänyt, joten ei minun mielikuvituksellani enää pysty uusia kysymyksiä keksimään.

Olen nyt ottanut ensimmäisen askeleen omassa haasteessani itselleni ja ostin jollekin ihmiselle tai kylälle kasvimaan jonnekin tuonne vähän kauemmaksi toisenlaisten lahjojen kautta. Niillä rahoilla olisin saanut tännekin omaan siemenlaatikkooni odottamaan monta siemenpussia. Sen saman rahan olisin saanut myös tuhlattua ihan extempore kaikkeen muuhunkin, kuten herkkuihin, joten parempi näin. Mietin omia siemenostoja vielä hetken, ihan maltillisesti. Ehkä vain huomiseen, jos yhdessä lempparilivekaupassani olisi jo jotain siemenpusseja hyllyissä. Ehkä hieman unikkoa ja tsinniaa ja tomaattia ja basilikaa ja yrttejä ja parsaa (vaikka sen kasvattaminen kysyykin pitkäjänteisyyttä) ja salaatteja ja papuja jne.

6 kommenttia:

 1. Näin on :D Heti kun näkee kaupassa siemenhyllyn täytyy mennä katsastamaan olisko mitään sopivaa. Yhden hyllyn jo näin, eikä ollut mitään sopivaa. EN minäkään osta kuin porkkanaa, tuoksuhernettä...eikä sitten paljon muuta. Tai saa nähdä ;) Vannomatta paras!
  Tuonne Viron puolelle olisi kyllä kiva päästä kevätretkelle ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika monessa paikassa on myynnissä siemeniä, kun osaa katsoa. ;)

   Poista
 2. Kiva kun tartuit haasteeseen,mukavia vastauksia :) Sulla vasta-alkajalla on kyllä onni matkassa,kun oot nyt jo osunut tänne blogimaailmaan,täältä löytyy neuvoja ja apua,jos oot niiden tarpeessa :)
  Mukavaa viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nykyään kyllä blogit ovat oikein mainioita vinkkipaikkoja. Ei tarvitse yksin pähkäillä.

   Poista
 3. Keukenhofissa pitäisi joskus käydä - ehdottomasti!

  VastaaPoista