torstai 29. joulukuuta 2022

Helmet-lukuhaaste 2022

 Blogitauko on ollut vahingossa melkoisen pitkä. Nyt palailen tänne ensin kirjojen muodossa. Tänä vuonna Helmet-lukuhaasteen saattaminen valmiiksi meni hieman tiukille, vaikka kirjoja olenkin lukenut enemmän kuin haasteeseen vaaditaan. Alkoi nimittäin loka-marraskuussa kiinnostus puutarhaa kuten haastekirjojen etsimiseenkin unohtua kokonaan. Loma ja tekemättömyyteen tupsahtaminen sai taas lukemiseen loppuinnon päälle. Puutarhainnon herääminen tapahtuu todennäköisesti reilun kuukauden tai kahden päästä. 

Haasteen ulkopuolelle jää joka vuosi myös puutarhakirjoja tai ammattillista kirjallisuutta, koska näitä en välttämättä lue kannesta kanteen. Lukuhaasteeni on aina ollut hyvin romaanipainoitteinen, vaikka joitakin tietokirjojakin mahtuu joukkoon. Vakavia kirjoja on mukana, samoin hyvin kevyitä. Yllättävän vaikea on myös sijoittaa esim. kohtaan 3 useampia kirjoja, sillä usein kirjat kertovat jostain ikävästä, murroksesta, kriiseistän tai puutteellisista olosuhteista. Kuten kirjailija Antti Tuomainen sanoi kirjamessuilla kirjasarjastaan Jäniskerroin ( Jäniskerroin, Hirvikaava ja Majavateoria), jossa seikkailee entinen vakuutusmatemaatikko Henri Koskinen, että lisää ei ole kirjasarjaan tulossa, koska enemmän kirjoitettavaa löytää, kun ihmisen elämä ei ole tasaisen onnellista. 


Tähti  🌟 perässä niiden kirjojen nimien jälkeen, jotka tekivät minuun vaikutuksen tavalla tai toisella (niitä tuli aika paljon). Joko kirja teki vaikutuksen tai sen lukeminen osui niin hyvään saumaan tai sitten jäin kirjaa miettimään tai sain uuden näkökulman joihinkin asioihin. Tähän haasteeseen en tainut nyt laittaa yhtään taas sellaista kirjaa, jonka lukeminen olisi ollut täysin ajanhukkaakaan. Pari sellaista kyllä tuli jostain syystä kahlattua läpi. Muutamisssa kohdissa on useampi kirja mainittu. 


1. Kirjassa yhdistetään faktaa ja fiktiota

Kanto, Anneli: Piru, kreivi, noita ja näyttelijä 🌟

Luin viime vuonna Anneli Kannon ensimmäisen kirjani. Se teki vaikutuksen ja tänä vuonna olen suorastaan ahminut hänen aiempia kirjojaan. Anneli Kanto tekee aina hyvin taustatyön, joten faktaa ja fiktiota on yhdistelty hyvin. Tämä kirja sijoittuu 1600-luvulle. Pidin tästäkin kirjasta kovasti.

2. Kirjassa jää tai lumi on tärkeässä roolissa

Markkula, Inkeri: Maa, joka ei koskaa sula  🌟

Pidin kirjasta kovasti. Lumi ja jää tärkeässä osassa, ja myös nykyinen ilmastonmuutos. Tämä kirja olisi myös sopinut hyvin kohtaan 9, päähenkilö kuuluu etniseen vähemmistöön.

3. Kirja, jonka tapahtumissa haluaisit olla mukana

Gilbert, Elizabeth: Tämä kokonainen maailmani  🌟

Luin/kuuntelin kirjan helmikuun lopussa. Tämä toi minulle todella paljon lohtua Ukrainan sodan alkamisen lomassa. Pystyin välillä uppoutumaan maailmaan, joka ei ollut sotaisa. Oli hienoa olla juuri silloin tämän kirjan mukana, edes ajatuksissa. 

4. Kirja, jonka tapahtumissa et itse haluaisi olla mukana

Smirnoff, Karin: Sitten menin kotiin  🌟

Tämän kirjan ostin itselleni kirjamessuilta. Ja luin lähes samoin tein. Trilogian päätös. En mitenkään haluaisi olla tapahtumissa mukana. Silti tulen todennäköisesti lukemaan joku kerta trilogian uudestaan läpi. Alakuvassa myös muita kirjoja, joita kirjamessuilta ostin, suurin osa meni lahjoiksi.


5. Kirjassa sairastutaan vakavasti

Jalonen, Olli: Stalker-vuodet

Kirja siitä, miten salailu muuttaa ihmistä tai ihmissuhteita. Pääsee myös toiselta näkökannalta mukaan aikaan, jolloin kylmän sodan henki leijaili ilmassa.


6. Kirjan on kirjoittanut sinulle uusi kirjailija

Garmus, Bonnie: Kaikki on kemiaa 

Tähän olisin voinut sijoittaa todella monia kirjoja, sillä tänäkin vuonna luin monien minulle uusien kirjailijoiden kirjoja. Tämä kirja oli ihanan kevyt ja silti hyvin kirjoitettu. Myös omalla tavallaan kirja normien rikkomisesta.

7. Kirja kertoo ystävyydestä

Tuomainen, Antti: Majavateoria

Tämä on kolmas osa Jäniskerroin-trilogiaa. Sarja sisältää mustaa huumoria, voisi sopia myös dekkareita lukeville. Kannattaa kuitenkin lukea järjestyksessä. Tässä osassa myös ystävyys on mainittu useampaan kertaan. 

8. Kirjassa löydetään jotain kadotettua tai sellaiseksi luultua

Kytömäki, Anni: Kivitasku  🌟

Anni Kytömäen romaaneista olen pitänyt paljon. Alussa saatan lämmetä hitaasti. Kun vauhtiin pääsee, tulee harmi, kun kirja alkaa lähestyä loppua. Kuva otettu hotellihuoneesta, kirja oli yhdellä koulutusreissulla mukana.



9. Kirjan päähenkilö kuuluu etniseen vähemmistöön

Osman, Sara: Kaikki, mikä jäi sanomatta

Ruotsiin sijoittuva nuorista naisista kertova kirja, joista yksi kertojista kuuluu etniseen vähemmistöön. Tämä kirja kertoi myös ystävyydestä, joka oli enemmän salailua ja katkeruutta. Ihan kuin tarina olisi jäänyt kesken. 

10. Kirjan nimi on mielestäsi tylsä

Prose, Nita: Huonesiivooja

Nimi ei kerro juuri mitään, kuitenkin tärkeimmän. Onneksi sain tästä suosituksia, ettei jäänyt nimen takia lukematta. Olisi kirjana sopinut useampaankin haasteen kohtaa. Kertoo hotellin huonesiivoojasta, joka joutuu monenlaisiin tilanteisiin osin sen takia, että ajattelee asiat neuroepätyypillisesti.


11. Kirjassa tapahtumia ei kerrota aikajärjestyksessä

Kinnunen, Tommi: Pimeät kuut

Yhä pidän Tommi Kinnusen kirjoista. Kirjoittaa myös hyvin naisten elämästä. Tämänkin kirjan jälkeen olen niin tyytyväinen siitä, että asumme hyvinvointivaltiossa, ja toivotaan, että elämme jatkossakin. Tähän kohtaa sopisi hyvin monta romaania, sillä aina usein romaanissa joudutaan palaamaan taaksepäin, jotta joku asia selviäisi vähän paremmin. 

12. Runokirja, joka on julkaistu viiden viime vuoden aikana

Laaksonen, Heli: Aurinko. Porkkana. Vesi

Runous on minulle vaikea laji. Muistan jo lapsena kärsineenä satukirjoista, joissa oli paljon runoja. Siis kärsin runoista. Ihan oikeasti. Onneksi murteella kirjoitetut, oivaltavat oivallukset voivat olla muutakin kuin loppusointuisia väkisin runnottuja runoja. Niitä jaksan eri tavalla. 

13. Lasten- tai nuortenkirja, joka on julkaistu 2000-luvulla

Haig, Matt: Poika nimeltä joulu

Tämä taitaa olla toinen kirjailijan kirjoittama kirja, jonka luen. Sopii myös aikuisille luettavaksi. Mukana on tarpeeksi satua ja pieniä piirroksia. 


14. Kirja kertoo historiallisesta tapahtumasta

Köngäs, Heidi: Dora, Dora 🌟

Kirja sijoittuu vuoteen 1943. Kun sota runteli Eurooppa, tuntui oudolta lukea sota-aikaan sijoittuvia kirjoja. Pidän kuitnekin Heidi Köngäksen tavasta kirjoittaa, joten tätäkin luin mielelläni. 

15. Kirja käsittelee aihetta, josta haluat tietää lisää

Oranen, Raija: Ackté!

Googlailin tämän lukemisen aikana ja jälkeen Ackteesta ja suvustaan vähän enemmän. On paljon suomalaisia joilla on kansainvälinenkin ura, joista en tiedä mitään. 

16. Kirjan luvuilla on nimet

Marsh, Henry: Elämästä, kuolemasta ja aivokirurgiasta

Oli ehkä liikaa minulle tietoa erilaisia diagnooseja, yhtään en niistä enää muista. Tämän kirjan jälkeen kuitenkin ymmärtää paremmin aivojen monimutkaisuutta.

17. Kirja on aiheuttanut julkista keskustelua tai kohua

Schulman, Alex: Unohda minut.

Alexin kirjat kai ovat ylipäätään kohauttaneet. Avaa paljon omaa sukuaan ja sukulaistensa ongelmiaan. Tässä kirjassa keskiössä Alexin äiti, jonka alkoholismin vaikutuksia käy läpi lapsuudestaan aikuisuuteen. 

18. Kirjan on kirjoittanut toimittaja

Rantanen, Tiia: Suurin piirtein

Minulla oli hauskaa tätä kirjaa lukiessa. Tiia Rantanen kertoo omasta elämästään todella hauskasti ja tämä taisi olla kirjan tarkoituskin.

19. Kirjassa on vähintään kolme eri kertojaa

Adler-Olsen, Jussi: Natriumkloridi

Dekkari, joka jatkaa  Osasto Q-sarjaa. Tämä kytki mukaansa myös korona-aikaa. Korona-aika on osassa kirjoista ohitettu tai alitettu. Tähän kirjaan se oli istutettu hyvin.

20. Kirjan hahmoilla on yliluonnollisia kykyjä

Blune, T.J: Talo taivaansinisellä merellä

Tämä kirja oli monella tapaa yllättävä, varsinkin niiden yliluonollisten kykyjen puolelta. Oli oikein virkistävä kirja.

21. Kirja liittyy lapsuuteesi

Silvola, Sakari: Nukkumatin kylmä sota

Olen katsonut telkkarista aika monta nukkumattikohtausta sekä itse Pikku Kakkosesta että myös pikkuveljeni kanssa omassa lapsuudessani. En ole ikinä tajunnut niiden historiaa ja DDR:ssä ollutta ajankohtaisuutta. Tämä kirja kertoo näistä teemoista.

22. Kirja sisältää tekstiviestejä, sähköposteja tai some-päivityksiä

Sigurðardóttir, Yrsa: Synninpäästö

Luin näitä dekkareita aika putkeen, olin lainannut näitä juuri ennen sairastumista koronaan, joten näistä tulee sairasvuode mieleen. Olivat tietyllä tavalla aika raakaakin kuvausta, koska pääosassa tässä sarjassa on lapsiin kohdistuneet rikokseet.

23. Pieni kirja

Toivola, Jani: Pantteri ja minä

Kuuntelen usein paljon enemmän kirjoja, kuin luen. Tai luen niitä myös loppuun e-kirjoina. Olen siis hävittänyt käsityksen, mitä pieni kirja voisi tarkoittaa. Tässä ei ollut kovin montaa tuntia kuunnteltavaa, siksi pääsi tähän kohtaan. Jani on herkkä ja ajattelevainen ihminen ja vanhempi. Ja hänen ja Pantterin eli lapsensa elämää on hieno seurata tätä enenn jo somessa ja nyt kirjana. 

24. Kirjan on kirjoittanut Lähi-idästä kotoisin oleva kirjailija

Hosseini, Silvia: Tie, totuus ja kuolema

Älykkäitä esseitä. Monia lauseita, joiden ääreen pysähdyin ja luin uudestaan. Kirjailija on syntynyt Iranissa, asuu vahvasti Suomessa ja matkustelee paljon. Kirjassa on bonuksena kaunis kansi. 

25. Kirjan nimessä on ilmansuunta

Murakami, Haruki: Rajasta etelään, auringosta länteen

Tämä kirja oli siitä lähes poikkeuksellinen, että eteni todellakin aikajärjestyksessä. Lähes kaikki muut kirjat ovat sellaisia, että sopisivat kohtaan 11, kun lähes aina taustaa tms selitetään siten, että aikajärjestys sekoittuu. Olen joskus koettanut jotain Murakamin kirjoja lukea, tämän sain kahltattua läpi. En kuitenkaan ole innoissani tarttumassa seuraavaan. 

26. Kirja liittyy kansalaisaktivismiin

Kanto, Anneli: Veriruusut 

Kirja kertoo Suomen sisällissodan kehittymisestä ja sodasta punaisten näkökulmasta, kuitenkin myös yleislakot mainittu ja naisyhdistykset. Tässä kohtaa hieman väljemmin tulkitsen haastekohtia.


27. Kirjaa on suositellut toinen lukuhaasteeseen osallistuva

Turton, Stuart: Evelynin seitsemän kuolemaa

Tässä kirjassa riittää kaikenlaista jännittävää kirjan rakenteessakin. Ja mikään tavallisin dekkarin muoto. Toista ihan samanlaista kirjaa en olisi pystynyt perään lukemaankaan, sillä meinasi aivot mennä solmuun kaikesta paljastuksen paljastuksesta. Mutta siis on kyllä ihan huikea murhamysteeri, vanhan ajan tunnelmaa mukana.

Ishiguro, Kazuo: Pitkän päivän ilta

Tämä sijoittuu brittihovimestarin nahkoihin. Sinänsä tarinassa ei tapahdu paljon, vaikka tapahtuukin vaikka mitä. Kirjoittaja ja suomentaja on saanut tuotua hyvin brittiläisen hovimestarin puhe/ajattelutyylin sanoiksi. Nobel-kirjailija.


28. Kirjan päähenkilö on alaikäinen

Cowley Heller, Miranda: Paperipalatsi

Sisältää muutamia rankkoja kohtia, jotka voivat tuntua olevan liikaa. Ne eivät kuitenkaan jatku samanlaisina, joten lukeminen helpottuu. Paljon salaisuuksia, traumoja ja niiden vaikutuksia.

29. Kirjassa kuvataan hyvää ja pahaa

Lemaitre, Pierre: Näkemiin taivaassa

Kertoo ensimmäisen maailmansodan loppuvaiheista ja sen jälkeisestä ajasta. Joitain todella erikoisia juonenkäänteitä. 

Tähän kohtaan olisi sopinut lähes kaikki lukemani dekkarit, joista suurimman osan nyt jätin haasteen ulkopuolelle.


30. Kirjassa muutetaan uuteen maahan

Lester, Natasha: Pariisin ompelijatar

Kirjassa muutetaan sodan jaloista pois ja taitaa jotain muitakin muuttoja olla. Kirja olisi sopinut moneen muuhunkin kohtaan. 

31. Kirjassa on jotain sinulle tärkeää

Tammi, Kaisa: Naisvankilan pomo  🌟

Tässä on yksi tämän vuoden kirjoista, jotka ovat mielestäni tärkeitä elämänkertoja. Minua ei niinkään kiinnosta julkkisten elämänkerrat, mutta tämä kirja on sekä tärkeä että mielenkiintoinen. Onneksi maailmassa on Kaisa Tammen kaltaisia ihmisiä, jotka jaksavat seistä oman asiansa äärellä. Tärkeää minulle on kirjassakin mainittu traumatietoisuuden lisääminen.

32. Kirjassa rikotaan yhteisön normeja

Nissinen, Camilla: Meitä vastaan rikkoneet  🌟

Todella hyvä esikoiskirja. Kertoo Jehovan todistajissa kasvamisesta ja yhteistöstä irrottautumisesta sekä sairastumisesta syömishäiriöön. Olisin toivonut tälle kirjalle jotain palkintoa tai muuta huomionosoitusta.

33. Kirjan tapahtumat sijoittuvat Afrikkaan

Adébáyò, Ayòbámi: Älä mene pois

Kirja oli sekoitus Nigerian nykyaikaa viime vuosituhannen lopulla, vallankumouksien vaikutuksia sekä vanhoja uskomuksia. Sekä salaisuuksia, joita ihmiset kantavat yksin.


34. Kirjailijan nimessä on luontosana

Vuori, Katariina: Kasvun paikka

Kirjassa kasvaminen on sekä henkistä että huonekasveihin liittyvää. Jos kasvien hankinta on ikinä lähtenyt lapasesta, on tässä hyvää vertaistukea.

35. Kirjassa on oikeudenkäynti

Kuoppamäki, Venla: Sun poika kävi täällä

Äidin kertomus lapsensa psyykkisestä sairastumisesta useamman vuoden ajalta. Traaginen tarina, jota aiheen vakavuudesta huolimatta pystyi lukemaan hyvin.

36. Kirjassa seurataan usean sukupolven elämää

Lundberg, Sofia: Tapaa minut tammen alla

Omalla tavallaan hyvän mielen kirja, vaikkakin suruakin tässä on. Tammi on myös tärkeässä osassa.

37. Kirjan kansi tai nimi saa sinut hyvälle mielelle

Kinsella, Sophie: Kuokkavieraana kotona

Tulen väkisin hyvälle mielelle Kinsellan uusista kirjoista. Tästä nimestä ehdin jo miettiä useamman kerran, että miten kotona ollaan kuokkavieraana. Sekin asia selvisi, kun luki kirjan. 

38. Kirjassa toteutetaan unelma tai haave

 Ohlsson, Kristina: Myrskyn vartija

Nyt en enää muista, mikä haave tässä toteutettiin. Dekkarisarjan ensimmäinen osa sijoittuu Ruotsiin melko pieneen kylään. 

39. Novellikokoelma

Päivi Liski: Erään kanan tarina

Erikoisia ja erilaisia novelleja. Joidenkin novellien kanssa meni hetki, että pääsin sisään, että onko novelli täysin erillinen edellisestä novellista vai ei.

40. Kirja kertoo maasta, jota ei enää ole

Kanto, Anneli: Pyöveli  🌟

 Tässä ollaan 1600-luvulla monenkin sellaisen maan kamaralla, jotka eivät enää tottele sitä nimeä, mitä silloin. Uudessa, vuoden 2023, lukuhaasteessa sopisi myös kohtaan 37, kertoo elämäntavasta, jota ei enää ole. 

41. Sarjakuva tai kirja, joka kertoo supersankarista

Havukainen, Aino ja Toivonen, Sami: Tatu ja Patu Supersankareina

Tämä tuli kaivettua esiin kotoa. Tai lapset kaivoivat. Sodan syttymisen jälkeen lapsille tuli tarve lukea kirjoja, joita heille tai heidän kanssaan luettiin pienempinä. Luin tämän itsekin uudestaan (ehkä sadannen kerran) pidemmän tauon jälkeen läpi.

42. Kirjassa asutaan kommuunissa tai kimppakämpässä

Bolouri, Joanna: Paras aika vuodesta

Tämä olikin yllättävn kinkkinen kohta. Tämä täyttyi minulla sattumalta, sillä kirjan alussa ja keskivaiheilla asutaan vielä kimppakämpässä. Tietyllä tavalla arvattava kirja, mutta oikein hyvä kevyt, joulukirja.

43. Kirja sopii ainakin kolmeen haastekohtaan

Liksom, Rosa: Everstinna

Kertomus todellisesta naisesta ja myös todellisista tapahtumista. Tässä on ollut persoona. Olen tutustunut Rosa Liksomin kirjoihin vasta viime vuodesta alkaen ja jatkan hänen kirjojensa lukemista.  

44. Kirjan nimessä on kaupungin nimi

Bergstrand, Mikael: Delhin kauneimmat kädet

Tämän sain suosituksena, kun toivoin suheellisen kevyttä äänikirjaa, joka ei ole tolkuttoman pitkä ja lukija ei ärsytä. Oli oikein hyvä ja toi juuri toivottua kepeyttä siihen hetkeen. Meni viime talven lumikaaos-työmatkat kävellen vähän mukavammin, vaikka Intian kuumuus kirjassa ja lumiset jalkakäytävät live-elämässä eivät ihan kohdannneet.

45. Palkittu esikoisteos

Valkama, Meri: Sinun, Margot

Luin, koska oli saanut kiitosta. Pidin, vaikka en ehkä saanut ihan siitä kaikesta irti, mitä jotkut. Kohutuille kirjoille tuppaa tulemaan paineita, joiden takia luulee kirjoista joskus ihmeitä. 

46. Kirjan kannen pääväri on punainen tai kirjan nimessä on sana punainen

Smirnoff, Karin: Viedään äiti pohjoiseen  🌟

Vaikka tähän sarjaan ei olekaan tullut muutosta: on synkkää, ilman isoja kirjaimia ja pilkkuja. Pidän silti tästä sarjasta. Jokin tässä imaisee mukaansa. Tämä on keskimmäinen osa trilogiaa.

Immonen, Helena: Operaatio Punainen Kettu

Tämän kirjan avulla tajusin, miksi en lue juuri tietynlaisia sotakirjoja. Voin lukea sodan vaikutuksista ihmisiin: ymmärrän shokkeja ja järkytystä ja mielen maisemaa. Mutta sotilasoperaatioiden ja sotimisen kuvailu saa minut pitkästymään. En ymmärrä mitään strategioista, en pysty kuvittelemaan luodetta, länttä tai aseita. Ihan sama, kuvaako kirja (kuten tämä) mahdollista hyökkäystä Suomeen vai kuvaako kirja aivan fantasiaa. Voin tunnustaa, että Taru sormusten herran kaikki sotimiskohtaukset olen skipannut, koska keskittymiseni ei vain riitä niihin. Yhtä haastavaa lukea miekkailukohtauksista kuin sinkokohtauksista. 

47.-48. Kaksi kirjaa, joiden kirjoittajat kuuluvat samaan perheeseen tai sukuun

Eve Hietamies: Numeroruuhka

Eve Hietamiehen Antti Pasasen sarjaa olen innolla lukenut aina uusien kirjojen ilmestyttyä. Tämäkin kirja oli hyvä ja oli kiva taas lukea Antti ja Paavo Pasasen elämästä. Kirjasarja alkaa Yösyöttö-kirjalla. Kirjat mielestäni hauskempia kuin elokuvat.

Laila Hirvisaari: Kruunupuisto

Vihdoin aloitin tämän haasteen innoittamana Imatra-sarjaa. Olen Imatralta kotoisin, en tosin ihan syntynyt kirjan kuvaamien aikoihin 1900-luvun alussa. Tuttuja paikkoja siellä silti vilisee, vaikka Vuoksen tunnen vain valjastettuna, en vapaana kuohuvana. 

49. Kirja on julkaistu vuonna 2022

Satu Rämö: Hildur

Satu Rämön ensimmäinen romaani. Edellisistä tietokirjoistaan olen pitänyt. Tämäkin oli hyvä ja olen iloinen kirjan saamasta menestyksestä. Hieno sekoitus eri asioita dekkariin, kuten Islanti, suomalainen poliisiharjoittelija jne. Eikä liian väkivaltainen, jota osa lukemistani tämän vuotisista dekkareista taas oli. 


50. Kirjaa on suositellut kirjaston työntekijä

Doerr, Anthony: Kaikki se valo, jota emme näe  🌟

Tämän kirjan kanssa olisin voinut viettää enemmänkin aikaa, vaikka ei ollut mikään lyhyt kirja. Uppouduin mukaan. Kiitos siis kirjailijalle ja suomentajalle. 


Kerään lukemani kirjat taulukkoon, josta kasaan ne kirjat haasteen valmistuttua luetteloksi. Osa kirjoista jää pois, sillä tänä vuonna luettuja kirjoja oli lähes 80 kappaletta. Ja kesken jätettyjä kirjoja vielä jonkinlainen kasa päälle. Kuuntelen nykyisin paljon kirjoja. Tai aloitan kuuntelemalla ja esim. työmatkan aikana päätän, että jatkanko vai en. Joskus valitettavasti lukijan (toki myös joskus ihan kirjan vuoksi) takia on jäänyt kirja kesken tai olen siirtynyt e-kirjaan tai lainannut kirjan. Myös luen yhä perinteisinä kirjoina osan kirjoista. Ensi vuonna on tiedossa myös muutakin lukemista, joten en tavoittele tämän haasteen saamista samalla tavalla valmiiksi kuin tänä vuonna. 

Tämän vuoden haaste on pikkasen vielä kesken, tulee kuitenkin valmiiksi tässä parin vuorokauden sisällä, ellei vuorokauden sisällä. Kolme kirjaa on tällä hetkellä yhtä aikaa kesken (ennen en olisi sellaista osannut tehdäkään). Yksi kirja fyysisenä, joka ei tähän haasteeseen mahdu. Yksi kirja e-kirjana ja yksi kirja äänikirjan ja kirjastosta lainatun paperikirjan miksauksena. Voin siis äänikirjana edistää kirjaa, jos lähden esim. lenkille tai teen jotain tylsää kotihommaa. Koska olen aika nopea lukija ja priorisoin loppuvuoden viihteeksi lukemisen, tulee haaste aika hyvin tehtyä.

Uusi haaste onkin jo ilmestynyt helmet-kirjaston sivulla. Ensi vuodeksi tavoitteeni on saada lukuhaasteesta 25-30 kohtaa täytettyä eri kirjoilla. 

17 kommenttia:

  1. Luet todella paljon. Minulla ei puolestani ikinä täyty tuo 50 kirjaa, tänä vuonna olen yllättävän lähellä, vain muutama kohta jää vajaaksi. Kesällä tulee luettua todella vähän, silloinkin luen illalla sängyssä kirjaa, mutta simahdan usein jo kahden kappaleen jälkeen. Äänikirjoihin tulee kesäaikaan noin kolmen kuukauden tauko, kun illat ovat niin valoisia, ettei ole niitä tunteja istuttavaksi sohvalla kutimen ja äänikirjan parissa. Koska kuuntelen tabletilla (en omista älypuhelinta), niin lenkille tms. en voi äänikirjaa mukaan ottaa. Autoa ajaessani en enää uskalla, kun jo tokalla kuuntelukerralla huomasin, että en edes tajua ajavani, kun uppoudun tarinaan niin - hoksasin tämän ajaessani reippaasti ylinopeutta ihan tutussa paikassa olevaan kameraan ja se tuli kalliiksi :-D Mutta samalla huomasin homman olevan aivan liian vaarallistakin.
    En ole lukenut mitään näistä kirjoistasi, mutta kuuntelin nyt syksyllä Kannon Rottien pyhimyksen ja se oli aivan mahtava. Mukava kuulla, että hänellä on samanlainen ote muissakin romaaneissa, rohkaisee lukemaan lisää.
    Pidän todella paljon tavastasi kertoa jokaisesta kirjasta jotakin, se antaa paljon enemmän kuin pelkkä haastekohta-kirja -listaus.
    Nythän seuraavan vuoden haaste on jo julkaistu, mutta tapani mukaan tsekkaan sen vasta, kun olen pistänyt edellisen pakettiin. Vielä on aikaa saada yksi romaani ja yksi äänikirja valmiiksi (ehkä)!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla menee työmatkoihin kävellen noin 40min suuntaansa, välillä on pätkä, jossa en pysty mitään kuuntelemaan. Bussimatka älypuhelimen ja vastamelukuulokkeiden kanssa (työmatka 15min) on myös äänikirjamahdollisuus. Ilman vastamelukuulokkeita en bussissa kuullut tiettyjen lukijoiden ääntä ollenkaan. Olen todella iloinen vastamelukuulokkeistani myös kotona, jos lapsi pelaa esim. kavereiden kanssa omia tietokonepelejään, on meteli kotona aikamoinen (meillä on myös huono äänieristys). Voin silloin sulkeutua myös itse omiin äänikirjoihin rauhassa.
      Autolla ajaminen ja äänikirja on tosiaan hieman riskialtista. Joskus onnistuu, joskus ei.
      Rottien pyhimys oli todella hyvä ja myös esim. pyöveli-kirja oli erittäin hyvä. Nimen takia sitä ehkä aluksi karsastin.
      Mielelläni kirjoitan kirjoista aina pienen asian ylös. Samalla muistan aika paljon myös itsekin hetkistä, jolloin luin kirjan.

      Tuleva vuosi tuo päiviin taas niin paljon muuta lukemista, että en tavoittele ensi vuonna samanlaista kirjamäärää.

      Poista
  2. Suuri Kiitos tästä listasta! Olen itsekin koettanut täytää tätä lukuhaastetta, en saanut kaikkia kohtia luettua. Muutenkin lukeminen jäi nyt vähemmäksi. Mutta saatan laittaa kirjalistan blogiini, kunhan vuosi vaihtuu ja ehdin :) Hyvää vuodenvaihdetta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lukeminen on ihan parasta viihdettä. 50 kirjaa en kuitenkaan kuluta vuodessa. Äänikirjat sopivat hyvin yksinkertaisten puuhien, kuten kaikenlaisen pintaremontin ja käsitöiden lomaan. Mieluiten kuitenkin pitelen vielä kirjaa käsissäni. Uni ei tule jos ei ensin lue edes vähän jotakin, koko elämän pituinen piintynyt tapa.

      Poista
    2. Listan kirjoittaminen puhtaaksi kesti hetkensä. Lukeminen on kivaa. Äänikirjat taas ovat saaneet minulle viihdettä puuhailun kanssa, koska en oikein jaksa kuunnella musiikkia tai radiota. Äänikirjat ja kirjojen lukeminen ovat minulla toisiaan täydentäviä.

      Poista
  3. Luet todella paljon ja monipuolisesti. Tämä on hieno yhteenveto, jollaisesta näköjään jään tänäkin vuonna haaveilemaan. Löysin listastasi muutamia kiinnostavia kirjoja ja sellaisia, jotka olen itsekin lukenut.
    Alkuvuodesta innostun Helmet-haasteesta, mutta en sitten mukamas ehdi sijoittaa lukemiani opuksia ajallaan otsakkeiden alle. Enkä myöhemmin enää muista. Jonkin sortin yhteenveto kuluneen vuoden lukemisista on sentään tekeillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä en ollut aina ihan heti laittamassa taulukkoon kirjoista, joten se vähän vaikeuttaa aina tätä viimeistelyä. Sillä joku kirja voisi sopia toisiinkin kohtiin. Minä luen nykyisin paljon monipuolisemmin kuin ennen. Joskus pahimmassa ruuhkavuosiajassa en kaivannut kirjoilta juuri kuin viihdettä. Nyt viihteen lisäksi kaipaan myös paikoittellen tietoa, oivalluksia jne. Jaksan myös paremmin todella pitkiä, vakaviakin romaaneja paremmin, kun keskittymiskykyä ei koko ajan venytetä muualta.

      Poista
  4. Kiitos tästä koosteesta. Mahtava määrä kiinnostavia kirjoja, tämä lista auttaa etsimään itsellekin uutta luettavaa. Kuuntelen tosi paljon äänikirjoja, koska silmäni eivät enää kestä lukemista samalla tapaan kuin ennen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Äänikirjat ovat tosiaan hyvää silloin, kun ei pysty samalla tavalla lukemaan kirjaa. Äänikirjoissa on todella tärkeää se lukija myös. Valitettavasti on pari lukijaa, joita en pysty oikein kuuntelemaan. Taas hyvän lukijan mukaan olen josksu etsinyt uusiakin kirjoja.

      Poista
  5. Olet ahkera lukija!
    Itse kuuntelen äänikirjoja ja podeja.
    Hyvää Uutta vuotta ✨✨✨

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On pari-kolme vuotta ollut taas aikaa kirjallisuudelle ja tosiaan äänikirjojen olemassaolo on minulle sopiva, kun voin samalla puuhailla asioita. Jotkut kuuntelevat samalla radiota tai musiikkia, minä taas kulutan kirjallisuutta.

      Poista
  6. Itse en ole päässyt äänikirjoihin kiinni. Niissä ikäänkuin joku ajettelisi puolestani vaikka niin ei ole. Kirjaa lukiessa oma sisäinen ääni pääsee paremmin valloilleen, ehkä se toimii paremmin näköaistin kuin kuulon kanssa.
    Kirjoja tuli luettua mutta suurin osa oli kevyttä romaania tai dekkareita. Tästä inspiroituneena voisin käydä pitkästä aikaa kirjastossa, kaikki kotona olevat kirjat on luettu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on vielä kotona joitain lukemattomia kirjoja, mutta kirjastoon täytyy mennä palauttamaan kirjoja. Sen verran on nyt muita lainauksia odottamassa, että uusia ei kannattaisi vielä lainailla. En meinaa aina ehtiä lukea niitä pinoja, joita vahingossa tarttuu mukaan.

      Kirjojen kuunteleminen ei sovi kaikille ja hyvä niin. Ja onhan myös lukijoissa ihan todella paljon eroja. On lukijoita, joiden ääni on todella miellyttävä omaan korvaani. Ja sitten en taas sellaista näyttelemiseen lipsahtavaa lukemista jaksa ollenkaan.

      Poista
  7. Olethan huomannut jo Doerrin uudemman kirjan, se on erilainen, mutta todella hyvä! Minäkin pidin tänä vuonna kovasti sammaltutkijan maailmasta (kohta 3, Gilbert) Innostuin myös julkaisemaan oman listani, kun luin Saaripalstan listan, joka taas mainitsi sinun listasi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uusin Doerr on odottelemassa. Sekin on vain sellainen järkäle, että ei ihan pikkuvälissä saa sitä luettua. Kiva, että julkaisit oman listasi, kävin sen juuri lukemassa.

      Poista
  8. Helmet on kyllä tosi kiva juttu! Saa vinkkejä moniin itselle tuntemattoihin tarinoihin. Kiitos että avasit näitä kirjoja hieman, muutama meni jo listalle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, että oli jotain kiinnostavaa. Minä aloitin tämänkin vuoden jo kirjoilla ja uusista luetuista kirjoista varsinkin Suomaa on ollut huippu.

      Poista