Kun ei ole paljon satanut, ovat sadepäivät tärkeitä. On ihanaa nähdä, miten vettä tulee taivaalta, eikä sitä tarvitse itse kantaa kasveille. Eilen sadetta ei vielä tullut niin paljon kuin olisin toivonut, onneksi tänään on satanut runsaammin. Ruska syventyy päivittäin. Sen verran täällä puraisi halla, että yhtenä aamuna oli viime viikolla auton ikkunat jäässä. Silti osa kesäkukista jatkaa vielä. Kuvan punertavin puu on rusokirsikka, se punertuu yhtä enemmän päivä päivältä. Se on meidän puutarhassa ensimmäinen ruskapuu ja ensimmäisenä lehdetön. Voi johtua myös siitä paikasta, missä rusokirsikka meillä on.
Viime viikolla sain vielä kuvia pörriäisistä ja perhosista. Vaikka osa kasveista heräsi vähän myöhään, kuten syyssyrikkä, on siitä onneksi ollut iloa näin myöhemminkin. Meillä oli tänä vuonna paljon vähemmän perhosia kuin viime vuonna. Onneksi kuitenkin jonkin verran. Alla amiraaliperhonen ja syyssyrikkä.
Kuitenkin ykkössija ötökkämagneettina on kuitenkin keltatörmäkukka. Ainakin silloin kun minä olen ollut näkemässä. Kimalaiset pitävät.
Perhoset pitävät, vaikka tuo vaalea perhonen onkin kovin vikkelä.
Kukkakärpäsilläkin ontekemistä.
Onneksi vierailijoita käy myös syysvuokoilla.
Mistä muuten tietää, että on harrastanut puutarhaa jo jonkin aikaa? Siitä, että kärhö, jota ei ole istutettu, löytää oman tukensa.
Ja mistä tietää, että ei ole kitkenyt eikä siivonnut kovin usein? Koska se tuki on harja. Kasvakoot tuossa kevääseen saakka.
Alkuhan tuolla kärhöllä (varmaan alppikärhö siemenestä) on niinkin "hyvin perustettu" kuin tuo tuossa. Ei mitään suojaa juuristolla ja toinen verso on matkalla taas toiseen suuntaan. Keväällä, jos käthö on hengissä, sen voisi siirtää johonkin tukeen. Tässä on siis talvi aikaa miettiä sitä tukea. Luulen, että harja jää pian pieneksi. Kitken usein tuosta kivikosta vain keväällä kaikki voikukat (kasvavat kyllä uudestaan) ja muut rikat. Onneksi en ole ollut kovin tarkka, sillä tämä olisi voinut tulla kitketyksi ihan vahingossa.
Tuo jalkapallo pyörii pitkin puutarhaa, eikä ole tosiaan aina ollut kärhön juurta varjostamassa. Mukavaa viikon jatkoa!
Perhosia on näkynyt meilläkin huomattavasti normaalia vähemmän. Kimalaisia sentään lähes tavanomaisesti.
VastaaPoistaIhana pinkki syysvuokko. Mikä mahtaa olla lajike.
Alppikärhö näyttää löytäneen ihan hauskan tuen.
Meilläkin satoi tänään pitkästä aikaa ja lisää on luvassa.
Pinkki syysvuokko taitaa olla puolikerrottu Pamina. Ostin sen, kun oli niin edullinen syysvuokoksi. Olen ostanut saman joskus ennenkin, eikä se ole selvinnyt talven yli. Nyt laitoin tuon penkkiin, joka on uusi, mutta ei hallanarin paikka.
PoistaMeillä on onneksi satanut myös lisää. Kärhö päätti sitten itse, että tuki olisi tarpeen.
Etsin kauan aikaa: mikä pallo, ennen kuin bongasin sen kuvan alalaidasta 😉 Hauska tuki kärhöllä 🌿
VastaaPoistaKauniit kuvat kukkasista ja lentävistä.
Pallo naamioituu. Se pallo pyörii huonokuntoisena pitkin pihoja, vaikka sillä ei kukaan enää mitään teekään.
PoistaKärhö päätti, että ei tarvitse käyttää harjaa.
Minäkin olen tehnyt saman huomion; keltatörmänkukassa on ihan hurja kuhina kaikkia lentäviä lajeja.
VastaaPoistaVaikka kukka on aika lailla vaatimaton, se näyttää vetävän puoleensa magneetin lailla.
Eilen satoi täälläkin vähän noin 6 mm, yöllä ropisi myös, mutta pahaksi onneksi sääaseman sademittarista loppui patteri. Täytyy käydä katsomassa perinteistä sademittaria, jotta saa selkoa määrästä.
Hauskan oma-aloitteinen tuo sinun kärhösi.
Keltatörmäkukalla on nyt pörinää aina, kun sää yhtään sen sallii. Tuo kuvissa oleva yksilö on jo aika puska, joten siinä riittää kukkia monille.
PoistaToivottavasti saatte vielä lisää vettä.
Kärhö löysi itse tukensa.
Mukavaa, että pörriäiset jaksavat yhä vierailla. Meillä perhoset ovat olleet vähissä, mutta leppäkerttuja oli viime viikonloppuna kriikunapuissa uskomattoman paljon.
VastaaPoistaHauska kärhö/harja-tarina. Miksiköhän monet kasvit villiintyvät viihtymään usein niissä "väärissä paikoissa"?
Meillä ei taas näkynyt leppiksiä. Kärhö tosiaan on itse itsensä nyt tuohon istuttanut. Täytyy se siirtää ensi vuonna, sittenhän se ei ehkä enää viihdykään.
PoistaKylläpä keltatörmänkukassa käy kuhina! Taitavat monet törmäkukat olla hyviä pörriäiskasveja. Kiva, että myös syyssyrikkäsi ehti kukkaan ennen talvea, vaikka sitä aiemmin vähän epäilitkin.
VastaaPoistaJostain syystä kivikkoon, sepeliin tai vastaaviin paikkoihin ilmestyy tavattoman kekseliäitä ja elinvoimaisia taimia. Itämisprosenttikin on parempi kuin tarkoituksella sopiviin paikkoihin kylvettyjen siementen. Hauskan tuen oli kärhö keksinyt.
Mukavaa viikonloppua!
Jos tarkoituksella tekisi sepelikolle siemenkasvattamon, tuskin ne sitten siellä kasvaisi. Syyssyrikkä sai jollain brittipuutarhurilla sakset käteen, ettei siemennä joka paikkaa täyteen uusia syriköitä. Se ei täällä ole suurena vaarana.
Poista