sunnuntai 14. kesäkuuta 2020

Tulppaaneista laukkoihin, suurista pieniin

Tulppaanit ovat yhä minun heikkouteni. Ei voi mitään. Niiden kukinta alkaa olla todella loppusuoralla ja uskon parin seuraavan hellepäivän vievän viimeiset rippeet. Onneksi laukat paikkaavat ja myös toki muut kasvit.


Näiden todella tummien Lasting Love-tulppaanien kanssa ovat kukkineet Slawa-tulppaanit. Yhdistelmä selkeästi teki hyvää lasting loven räikeydellekin. Seassa on muutamia viime vuoden raitatulppuja, jotka sekoittivat kyllä pakkaa. Oletan näiden jäävän yhden kevään ihmeeksi. En taida enää hankkia kestävää rakkautta ainakaan tulppaanien muodossa, mutta Slawa sopisivatkin minulla hyvin oranssi-ruskeaan teemaan, jos jostain taas löytäisi syksyllä esim Brown Sugar-tulppaania. Pää käy jo uusia tulppaanisuunnitelmia. Tämä aika on vain paras aika huomata tulpppaanien mentävät aukot ja värimätsäykset jne.

Rapistuvia tulppaneja alkaa olla joka puolella. Enkä ihmettele, onhan nyt kesäkuun puoliväli. Muistini ei riitä, mihin muualle olen ripotellut ukkolaukka Purple Sensationia kuin tähän pieneen rinteeseen (kasvavat tulppaaneja alempana). Pari laukkaa on vielä avautumatta muualla varjoisassa ja jossain muuallakin näitä kukkii. En vain muista tai tiedä, mitkä ovat viime syksyltä ja mitkä muilta vuosilta.


Ukkolaukoista Purple Sensationin muoto ja intensiivinen väri ovat minusta ukkolaukkojen parhautta.


Laukka Gladiator on väriltään valjumpaa sorttia, mutta niin pörriäisten rakastama ukkolaukkojen ohella, että olen oikein tyytyväinen.


Gladiaattorin nimi ei myöskään jää epäselväksi. Onhan se puolet korkeampi kuin korkeat tulppaanit tai jopa ukkolaukat. Istutin osan näistä laukoista vähän liian lähelle suklaakirsikkaa. Aluksi näitä ostin vain 2kpl, mutta jostain alennuksesta nappasin vielä kaksi lisää. Ovat nimensä veroisia.


Vuorijumalten kukka taas jää tällä tontilla vähän piiloon. Se onkin varmaan myös syy, miksi se on hengissä. Paikka on tarpeeksi varjoinen ja vähän kosteahko. Tämä oli toinen tai kolmas yritys. Eikä kasvikaan ole mikään kovin korkea. On kuitenkin hauskaa aina löytää niitä piilossa olevia aarteita, joita ei ihan heti näe.


Sen sijaan tähkäesikon lehdistä ei näy vielä mitään. En edes muista, että ovatko ne tässä vaiheessa jo näkyvillä vai tulevatko ne vähän myöhemmin, kuten koko kukka. Sen sijaan tiedän, että tänäkin vuonna sinivaleunikko ei aio kukkia. Niiden lehtiruusukkeet ovat yhä hengissä. Jättivät myös viime vuonna kukinnan väliin. Siirsin yhden nipun ruusukkeita varovasti, mutta uusikaan paikka ei kasvattanut kukkavartta. Myös joissain pioneissa on vähemmän nuppuja, joissain taas enemmän kuin viime vuonna.

Sain entiseltä työkaverilta jo useita vuosia sitten kuolanpionin siementaimen. Se kukkii nyt ensimmäistä kertaa. Tämä penkki on menossa syksyllä uudistukseen ja täytyy keksiä kuolanpionille paikka, missä se voi kukkia rauhassa ja kasvattaa alaansa.


Tarhapionit poksahtavat auki ihan pian, kun kuumaa kerran on tulossa. Saa nähdä tuleeko samalla myös ukkosia tai muita rankkoja sateita, sillä nämä ovat niin kerrottuja, että aina nuokkuvat avauduttuaan.


Näiden suurien kukkien varjoon voi helposti jäädä kaikkea pientä, kuten morsiusleinikki, joka on taas normaalin kokoinen jonkin vuoden kitukasvuisuuden jälkeen. Se ei kuitenkaan ole minulla tehnyt siementaimia, eikä juuri kasvattanut sen enempää kokoakaan. Onneksi on kuitenkin ollut sitkeä ja kukkii aika kauan.


Pian minulla alkaa olla taas aikaa pyöriä enemmän kukkapenkeissä. On taas rikkaruohot hieman päässeet rehottamaan. Niitä en edes jaksa kuvata.

18 kommenttia:

  1. Rikat rehottaa täälläkin, ihan epätoivoista yrittää kitkeä niitä kun maa on jo rutikuivaa. Pitää odotella sateita. Slawa nimi pitää laittaa muistiin kun mietin omalle Lasting Love-tulppaaneille kaveria. Morsiusleinikki taitaa olla aika nirppanokka, siirsin omani kun edellisessä paikassa ei suostunut kukkimaan, yksi kukka avautui.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voikukasta ei jää kuin lehdet käteen. Silti joitain pitää repiä irti, kun siementen määrä on muuten vielä kamalampi. Morsiusleinikki tosiaan onkin vaateliampi, mitä luulisi. Minullakin kasvaa aika kuivassa, mutta rutikuivaa ei ihan siedä.

      Poista
  2. Ihanan näköistä kaikkialla! Kauniit tulppaaniyhdistelmät. Brown Sugar onkin ihanan värinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on kaunista, kun luonto vehreytyy. Väriä riittää vielä hetken tulppaaneissakin.

      Poista
  3. Kukkapenkkien nirppanokat ovat sekä odotettuja että ärsyttäviä kasveja; kun kerran on perennan penkkiinsä hankkinut, toivoisi se siinä kasvavan ja kukoistavan. Joskus pitää paikkaa vaihtaa, mutta se, että toisena vuonna kukkii ja sitten taas vetäytyy jurottamaan, ei tunnu puutarhurista mukavalta. Minua onnisti tänä vuonna sekä morsiusleinikin että sinivaleunikon kanssa, mutta oikutteleviä kärhöjä löytyy useampia. Kärsivällisyyttä sinne ja tänne:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kärsivällisyys kasvaa puutarhan hoidossa. Onneksi sinivaleunikkoa voi aina kokeilla uudestaan. Ja joskus kasvit vain tarvitsevat kai huilitauon. Toivottavasti kärhösi ilmestyvät.

      Poista
  4. Tänä vuonna oli oikeastaan aika hieno tulppaanikukinta. Jotkut tulput ovat rähjäisinäkin hauskan näköisiä. Täällä viimeisetkin tulppaanit alkavat pudottaa terälehtensä. Sinulla niitä riittää ehkä vielä juhannukseksikin.
    Kuivaa on taas. Luvassa on ukkossateita. Toivottavasti tulevat ja maltilla, ettei kaikki makaa sen jälkeen pitkin penkkejä - kukat siis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muutamia todella kauniita rähjäisiä tulppaaneja on minunkin penkeissäni ollut. Tulppaanien kukinta oli lopulta taas pitkä. Ukkossateista ei ikinä tiedä, millä voimalla iskkevät juuri omaan pihaan.

      Poista
  5. Kaunista on ja suosittelen muuten laittamaan sipulitilauksia hyvissä ajoin niin saat mitä haluat👍 Minä olen jo tulppaanit tilannut😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sipulikukkatilauksen tosiaan voisi jo tehdä. Kiitos muistutuksesta.

      Poista
  6. Tulppaanit alkavat lopetella kukintaa meilläkin, ihanahan niitä on ollut seurata. Todella kuivaa on olut, ja kastelu on ollut pakollista uusille istutuksille. Saa nähdä, mitä on luvassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti uusia istutuksia on pitänyt kastella ja helle vielä kuivattaa mullan nopeammin.

      Poista
  7. Meilläkin tulppaanien kukinta alkaa olla ohi.
    Sade olisi taas hyvin tervetullutta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt taas on monin paikoin satanut. Täälläkin vähän.

      Poista
  8. Kaunista! Pidän tuosta punaisen ja violetin sävyissä liikkuvasta värimaailmasta. 'Purple Sensation' on todella hyvä laukkalajike, sillä se kukkii näyttävästi ja on melkeinpä takuuvarma vuodesta toiseen kukkija. Vuorijumaltenkukka pitänee lisätä ostoslistalle. Minäkin toivoisin jo sadetta, jotta saisi kasteluvettä kasvimaalle ja ruukkukukille. Maa on onneksi vielä kosteaa syvemmältä, mutta eipä sade silti pahaa tekisi. Toivotaan tarpeeksi vettä, mutta maltilliseen tahtiin sataen, jotta kukat eivät lakoonnu. Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä pidän tämän päivän tauon kastelusta, sillä vähän tuli jo sadetta ja toivon yöllä pikkasen lisää. Jos ei sadetta tule enempää, aamulla sitten ehtii kastella. Purple Sensationkin taantuilee minulla. Pitää aina istutella lisää.

      Poista
  9. Kauniita alkukesän kukkijoita. Minulla olisi varmasti piha täynnä tulppaaneja jos ne eivät menisi parempiin suihin. Aionkin tästedes keskittyä narsisseihin ja laukkoihin, ne eivät kelpaa sorkkajaloille.
    Hyvää juhannusta sinne vaaleanvihreään paratiisiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sorkkajalkojen ruokavalio on ärsyttävän laaja. Onneksi laukoista ja narsisseista löytyy paljon kauniita lajeja.

      Kiitos ja hyvää juhanusta autuaan olon kauneuteen!

      Poista