torstai 4. kesäkuuta 2020

Kesäkuussa tulppaanien runsautta

Kesäkuu on startannut vauhdilla. Kesäkuun toinen päivä otetut kuvat tuntuvat näin kesäkuun neljäs päivä jo vanhoilta, sillä muutoksia on ehtinyt siinäkin ajassa tapahtua. Minä näen ne erot, en tiedä näkeekö muut. Keinun lähellä olevat tulppaanit 2.6.


Samat kasvit tänään 4.6.


Vielä kaksi päivää sitten viimeiset, varjoisemmassa paikassa olevat kirjopikarilalijat, olivat vielä kukassa. Nyt jo kuihtuvat. Nämä saavat valoa aamupäivän aikana ja sitten illalla vielä spottivalon. Spottivaloissa kirkkaina loistavat narsissi Green Eyes. Keskusta on enemmän keltainen, ainakin vielä. Ei niin vihreä, mitä ajattelin.


Samat narsissit tulppaani Exotic Emperorin kanssa tänään tihkusateessa. (Ihanaa, että sataa.) Exotic Emperorin kanssa ei menneet eurot hukkaan. Ovat avanneet kukkansa ensimmäisten joukossa ja jaksaneet kukkia myös silloin, kun myöhäisemmät aloittavat. Tulppaaneille ei-helteinen kevät on sopinut.


Minun vuodenaikakelloani taas on sotkenut koronan lisäksi ei-helteinen toukokuu. On vaikea ymmärtää, että on jo kesäkuu. Kun on ollut paljon muutakin tekemistä, niin ei voi ymmärtää, kuinka kesäkuu tosiaan ehti jo alkaa.

Kirsikkapuu oli vielä valkoisessa kukassa kaksi päivää sitten. Silloin oli nurmikkokin leikkaamatta. Kuvan alalaidassa näkyy kasvit, jotka ovat lähikuvassa yläkuvissa.


Nyt kukkii omenapuut. Naapuriseissa omenapuissa on valtavan paljon kukkia. Meidän pienessä huvituksessa ei ihan samaa määrää. Kuva otettu ikkunasta, yläviistosta. Omenapuun alapuolellakin kukkii. Täälläkin yhä Exotic Emperorit, vanhemmat Apeldoornit sekä Holland Beautyt. Myös lemmikit, valkoiset koiranhampaat ja siniset helmililjat kasvavat tuolla sekaisin.



Tämän penkin yhdellä laidalla kasvaa tuoksumataraa, joka onkin muuten sen verran vikkelä leviäjä, että siinä minulle onkin vähän puuhaa. Muistan, että syksyllä päätin kokeilla kaivaa yhden Holland Beautyn tuoksumatarajuurakon keskelle. Ja sieltä se puski itsensä kukkaan.


Tuon tuoksumataran oli tarkoitus pysyä noiden kivien toisella puolella. Eli täytyy varmaan jakaa tätä johonkin ongelmapaikkaankin ja katsoa, miten tämä tulee toimeen tiukassa, juurakkoissa ja varjoisessa puun alusessa. (Alakuva kahden päivän takaa.) Tuossa on myös näkyvissä multaa, siellä on uusia kukkapenkkejä. Kuvassa näkyvät keltaiset narsissit ovat alkaneet avata kukkiaan jo toukokuun puolivälissä ja yhä kukkivat loppumetrejään.


Kaikki kukkivat kasvit eivät ole nyt sipulikukkia. Kultatyräkki tuo väriä ja loistaa joidenkin tulppaanien kanssa kauas.


Nuo räjähtämäisillään olevat Sun Lover tulppaanit ovat toisaalta tässä viimeisessä vaiheessa tosi hienoja. Kaikkensa antaneena ovat jo valmiit tiputtamaan kohta terälehtensä. Matalat oranssit ovat Princes Ireneä ja muiden nimet ovat sellaisissa vanhoissa arkistoissa, että en enää niitä muista.


Joskus tuossa yläkuvan penkissä kukki yhtäaikaa lähemmäs sata valkoista, keltaista, oranssia ja punaista tulppaania. Nyt siellä on käynyt harvennus (toki ei juuri tässä kohtaa), joten ensi vuonna voi alkaa jo miettimään, että jatkanko täysin samalla väriteemalla vai alanko nostamaan jotain väriä vähän enemmän esiin.

Toisaalla taas tätä melko pitää penkkiä on enemmän lilan ja vaaleanpunaisen sävyjä. Kuva vain olikin hieman epätarkka.


Alakuvassa on Monte Negro tulppaani. Niitä kukki useampia heti istutuksen jälkeen ja heti tekivät sivusipuleita. Eivät kuitenkaan olleet kovin pitkäikäisiä, sillä enää kaksi kukkii. (Taustalla tämän tontin vikat kukkivat valkovuokot.) Näiden viereen lykkäsin syksyllä tulppaneja, joiden väritys ei ihan käy minun muistiinpanoihini. Olen kuitenkin saattanut ostaa vielä viime hetkillä myös pussillisen tulppaaneja, jotka ovat saaneet sitten paikan näiden vierestä.


Dream Touch tulppaanit ovat minusta hienoja, mutta nämä taas ovat sen verran matalia, että näiden vieruskaverit pitää valita tarkkaan, jos tekee sekaistutuksen. Myös ovat näköjään vähän vähäravinteissa ja kuivassa paikassa, sillä osa näistä ovat vähän toisia matalampia. Näiden suhteen olen asennoitunut täysin, että ovat yhden kevään kukkijoita.


Olen alkanut olla syksyisin joidenkin kärhöjen alasleikkaamisen suhteen varovainen. Odotan usein mielummin kevääseen, sillä eri syistä johtuen pari sellaista kärhöä, jotka luulin, että aloittavat kasvun aina uudestaan, ovatkin alkaneet tehdä lehtiä vanhoihin versoihin. Eikä kyseessä ole keväällä kukkivat kärhöt.


Onneksi kuitenkin myös tämän pihan ainoa alppikärhö tai tarha-alppikärhö on saanut olla leikkausinnoltani rauhassa ja kukkii tänä vuonna ihan näyttävästi. Tuki sille on vain vähän surkean pieni.


Joskus tähän aikaan vuodesta on aivan viimeiset tulppaanit enää kukkimassa. Nyt on vielä muutama tulppaani avautumassa. Ja samaan aikaan moni perenna tekee kiivaasti nuppuja on pian valmis kukkimaan. Kai se on uskottava, että nyt on kesäkuu.

18 kommenttia:

  1. Minusta kesäkuu tuli ihan liian äkkiä, en ollut ehtinyt päästä kunnolla sisään toukokuu-fiilikseen. Täällä alppikärhöt kärsivät selvästi talvesta, kukkivatkin heikosti, pääasia että ovat hengissä. Ihana tunnelma näissä kuvissa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tämä vehreä luobto saa tunnelman aikaan. Minulla on kuollut ruusuja. Taitaa olla istuttajan vika.

      Poista
  2. Ihania tulppaaneja sinulla! En ole ikinä leikannut kärhöjä, tänä vuonna ajattelin leikata vanhan alppikärhön matalaksi heti kukinnan jälkeen, jotta saan edellisen omistajan laittaman ruman tukiviritelmän pois, se kaiken lisäksi aina kaatuu kärhön painosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tukiviritelmien vaihtaminen onkin haastavaa kärhöille, ellei niitä raaski leikata. Minullakin tuo tuki on niin rimpula, että se ei varmaan kohta kestä.

      Poista
  3. Sinulla on hienot tulppaanikukinnat. Exotic Emperor kukkii upeana pitkään ja se on hieno vielä viimeisilläkin hetkillään.
    Kärhöjä en enää leikkaa syksyllä ollenkaan ja keväälläkin vasta sitten, kun varmasti näen versojen olevan kuolleita. Mm. Multi Blue ja Rouge Cardinal ovat versoneet kuivan näköisten varsien latvuksiin. Samoin lumikärhö ja pienikukkainen kärhö, jonka olen ostanut Princess Dianana, mutta ei ole Diana. Alppikärhön leikkasin toissa vuonna ihan alas, jotta sain uudistettua sen risuuntuneeksi muuttuneen olomuodon. Menetin viime kevään kukinnan, mutta nyt se jo kasvaa reippaasti ja kukkiikin mukavasti.
    Kesäkuu tuli jotenkin yllättäen. Lumettomuuden vuoksi koko talvi oli yhtä kevään odottamista. Ilmeisesti se tunne jäi päälle, eikä tahdo kesäksi muuttua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kärhöjen kanssa alan minäkin olla varovainen. Täytyy jaksaa odottaa ja katsoa, mitä risukosta ilmaantuu.

      Näköjään en ole ainoa, jonka mielestä kesä ei ikään kuin olisi vielä alkanut. Muistan kevään, jolloin tyttäreni syntyi ja toukokuu oli kylmä. Silloin ihmettelin ystävälle, että johtuuko tämä synnytyksestä, kun vaikea käsittää, että kesäkuu on, eikä tunnu kesältä. Silloin ystäväni realisoi, että kyllä se johtuu vain kylmästä ilmasta, että mieli ei tajua vuodenajan vaihtuneen.

      Poista
  4. Valtavasti tulppaaneita ja hienoja kuvia. Olipa kiva tehdä visiitti hienoon puutarhaasi 🌸

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tulppaanien määrä on minulla usein sadoissa (vähintään parissa sadassa), silti ne hukkuvat tänne penkkeihin. Tähän postaukseen toki jotkin penkit ovat kuvattu useaan kertaan.

      Poista
  5. Ihanaa tulppaanien loistoa!
    Minäkään en meinaa perässä pysyä tämän kesän tulon kanssa. Olen vieläkin ihan keväässä, vaikka kesäähän tässä jo eletään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä pari hellepäivää saisi oman kellon kohdalleen. Kukinnan aloittavista kasveista päätellen on jo kesä. Eka unelmatädyke ja morsiusleinikki ovat nyt kukassa.

      Poista
  6. Kauniit tulppaanit. Nyt täällä on satanut koko päivän ja kuinka hyvää se tekeekään luonnolle ja kasveille.
    Mukavaa alkanutta viikonloppua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täälläkin on satanut ja se on ollut hyvä luonnolle. Ihana tuoksu myös tullut sateen aikana ja jälkeen.

      Poista
  7. Toukokuu oli ja meni. Vähän erilainen kuin yleensä räntäsateineen. Aika menee niin vauhdilla, vähän liiankin. Tuoksumataraa on mökkipihassa ja tykkään siitä kovin. Se on sellaisessa paikassa, että toivonkin sen leviävän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli vähän erilainen. Tuoksumataraa taidan minäkin laitta paikkoihin, joissa sen leviäminen ei haittaa.

      Poista
  8. Kauniita kuvia! Narsissit spottivaloissa on oikein onnistunut otos. Lämpimät säät saavat sipulikukat kukkimaan niin nopeasti, että pari päivää aiemmin otetut kuvat todellakin ovat "vanhoja". 'Exotic Emperor' on upea tulppaani, jota pitää ehdottomasti hankkia lisää aina kun sen sipuleihin törmää jossain. Harmikseni en ole niitä pariin vuoteen löytänyt, mutta onneksi vanhat sipulit kukkivat edelleen kohtuullisesti.
    Minustakin tuntuu vähän kummalliselta, että on jo kesäkuu. Olen kyllä ihan kesäfiiliksissä, mutta aivan kuin "se kunnon" kevät olisi jäänyt välistä. Hypättiin alkukeväästä suoraan kesään. On tämäkin vuosi: ensin jatkettiin syksyä talven yli, sitten hypätään kevään yli! Toivottavasti kesä on kuitenkin kunnon kesä eikä syksy ala etuajassa.
    Ole onnellinen noista kärhön versoista ja kukista! Minulla on herännyt vasta nejä kärhöä, kahdeksan antaa edelleen odottaa itseään. Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kärhöjen herääminen tapahtui lopulta vauhdilla, tosin ihan kaikki eivät olleet samanlaisessa kasvussa. Olenkin niistä supertyytyväinen. Myös muista myöhäisistä herääjistä ilahduin, kuten peruukkipensaan elämisestä.

      Poista
  9. Kiirettä pitää, niin vuodenaikojen mukanapysymisessä että kasvien näkemisessä, ennekuin ehtivät lopettaa kukintansa. Kun on aina muutaman päivän poissa kahden puutarhan ja yhden mökkipihan combosta, ehtii usein nähdä vain osan kukinnasta. Ihanan värikästä ja monenlaista tulppaania sinulla kasvaakin. Minusta väriä saa olla ja ei haittaa, vaikka jotakin kukkaa on enää yksi jäljellä - se on ollut sinnikäs, arvostetaan sitä! Kärhöt ovat jotenkin kituliaita, osa ei ilmaantunut ollenkaan. Sinun alppikärhösi kukkii ihanasti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulla on aika paljon puutarhurointia. Onneksi pidät siitä. Minulle saattaisi olla liikaa, jos olisi monta pihaa. Tulppaanit ovat minun heikkouteni.

      Poista