sunnuntai 30. syyskuuta 2012

Suunnitelmia ja yllätyksiä

En ole kovin suunnitelmallinen ja järjestelmällinen. Lähipiiri voi tämän todistaa. Suurpiirteinen on oikein hyvä sana. Olen kuitenkin yrittänyt tehdä suunnitelmaa niille ensi kevään kukkijoille. Kirjoitan sitä uskollisesti nyt ylös. Mitään en istuta, ennen kuin nimi on kirjoitettu muistiin, ehkä ostopaikkakin ja suunniteltu, että mihin ne laitan. Toteutus on sitten sellainen, että lähden kaivamaan kuoppaa uusille isoille ja pienille sipuleille. Päätänkin viime hetkillä laittaa (varmuuden vuoksi) pari pikkuista sipulia toiseen paikkaan, jos ne eivät tässä kohdin menestykään. Hieno uusi suunnitelma tuli tehtyä. Sitä ei vain merkitty mihinkään. Ja en minä enää seuraavana päivänä muista, mitä suunnittelin.  Ensi keväänä on sitten yllätyksiä. Ehkä. Jos tajuan niitä etsiä.

Ajattelin eilen lykkästä kaikki ostamani sipulit penkkeihin. Mutta jos on koko sateisen syyskuun vältellyt pihatöitä, on siellä pihalla varsin raskasta työskennellä. Siirtää niitä perennoja, joita on koko kesän miettinyt. Lykätä kottikärryjä savivellissä. Meidän takapihan ongelmallisimpiin paikkaan jää kävellessä jalanjäljet rikkaruohikkoon.Viime vuonnna vasta lokakuussa sai tällaiset jäljet aikaiseksi. Tänään siis on ryhdyttävän ojan (tai edes pienen puron) kaivuuseen, ettei minun ihanat sipulini mädännyt märkään Kohopenkissä. Siis kohopenkkikiäkin uhkaa kohta vedenpaisumus. Olisin siis tyytyväinen ennätysvähäisen sateista lokakuussa.

Eilen oli siitä kiva ja kummallinen pihapäivä, että meilläpäin näkyi valoilmiö, jota auringoksi kutsutaan. Sain sentään kadun varren puiden lehtiä kuvailtua, kun vahdin poikani pyöräilyjä.


Ja niistä yllätyksistä ja suunnitelmistä sen verran, että itselleni sitten kevääksi tiedoksi:
- olen takapihan penkistä siirrellyt jotain (ehkä pienen koristelaukan/krookuksen) sipuleita myös toiseen penkkiin, siihen vieressä.
- samasta penkissä väärässä paikassa kasvaneita kukkasipuleita(punaisia tulppaaneja) olen näköjään siirtänyt myös viereiseen penkkiin ja yllätyksekseni niitä löytyi myös etupihan penkistä (taas näitä loistoajatuksia)
- eilen olin jo muka siirtänyt kaikki sipulit. Tulin sisälle, siivosin paikat ja käteni jne. Muistin tunnin kuluttua, että siellä on penkissä onkin lisää niitä sipuleita sateen armoilla. Kaivoin ne johonkin.. ehkä ikkunan alle.. Eikä enää hajuakaan, että mitä sipuleita.
- olen myös jakanut narsisseja ikkunan alla olevasta penkistä. Värit ovat varmasti nyt menneet sekaisin. Jos niitä narsisseja ilmestyy myös muualle, niin syytä tätä viikonloppua.

Tästä syystä pidän kovasti tämän puutarhakaaoksen - blogin nimestä, jostain syystä minun suunnitelmani eivät ole kaikkien mielestä varmaan kovin hyvin toteutettuja. Keväällä sitten nähdään, miltä näyttää.

4 kommenttia:

 1. Pitkän talven jälkeen mikä tahansa kukkija on tervetullut. Värien sekamelska näyttää harmaan talven jälkeen vain piristävältä. Luulen, että istutuksesi antavat iloa seuraavan keväänä olivat ne järjestyksessä tai sekaisin. Ja voihan niitä siirtää sitten kevääksi 2014, kun näkee mitä nousee mistäkin kohdasta.

  VastaaPoista
 2. Taidan laittaa jemmaan kevättä ja kesää varten erivärisiä langanpätkiä/tikkuja tms. Niille voi sitten merkata kaikki paikat, joissa kasvaa jotain sellaista jota haluaa siirtää sitten syksyllä. ;) Ajattelin ehkä perustaa yhden penkin, jossa tarkoituksella on aina ne jämät/joiden nimeä ei tiedä/varakappaleet/siirtoa odottelevat kasvit.

  VastaaPoista
 3. No kiva, että valoilmiö näkyi teilläkin päin. Meillä päin se on aivan kiitettävästi välkkynyt. Mitäs sitä savimaahan neuvotaan lisäämään, taisi olla hiekkaa ja turvetta, niin se kevenee. Olet varmaan niitä lisännytkin kukkapenkkeihisi.

  Toisaalta ei tämä puutarhaharrastuskaan tarvitsisi olla niin suunnitelmallista, siitä pakkaa tulla turhaa stressiä. Monen mielestä puutarhan kuuluukin olla sellainen, että sieltä sun täältä pilkottelee erilaisia kukkia :)

  VastaaPoista
 4. Viime vuonna olen lapioinut hiekkaa useamman kottikärryllisen noiden perustettujen paikkojen pohjille. Turvetta en ole lisännyt, mutta olen lisännyt ja jättänyt risuja ja kaikkea ilmavuutta tuovaa maatuvaa materiaalia matojen ruoaksi pohjille myös.

  Nyt parina iltana olen ehtinyt miettiä, että taidan kaivaa pari liljan sipulia paikastaan pois ja kaivaa vähän enemmän yhtä penkkiä niille kodiksi. Näin ne sipuliraukat ehkä selviävät paremmin..

  VastaaPoista