tiistai 1. tammikuuta 2019

Uusi vuosi ja koontia vanhalta vuodelta

Viime vuoden viimeinen päivä meni kunnon räkiksessä (kuten toka vika ja kolmanneksi vika päivä jne). Tämän vuoden ensimmäinen päivä alkoi toiveikkaasti jo paremmassa voinnissa. Tästähän taitaakin tulla mainio vuosi.

Olin koko loppuvuoden 2018 melkoisen kiireinen kaikissa hommissani, joten blogi jäi. Välillä olen käynyt ilman kommentoimista lukemassa toisten blogeja, välillä blogienkin lukeminen on jäänyt.

Tänään oli kummallinen olo: ihan kuin olisi ollut aikaa ja samaan aikaan jopa aivot tuntuvat toimivan. Erikoista ja oikein mukavaa. Vaihtelua jopa. Kun kotitöiden teko saa vielä vähän päässä huippaamaan, on paikallaan oleminen jopa suositeltavaa.

Olemme kulkemassa kevättä ja valoa kohti. Pimein aika kulutettu. Minulla se pimein aika kului tänä vuonna siten, että en oikein edes ymmärtänyt olevan pimeä aika. Koska oli niin paljon tekemistä.

Tulevaa kasvukautta varten minulla on konkreettisia suunnitelmia hyvin vähän, sillä ideat ovat vasta muhimassa. Viime kesänä jouduin ottamaan heti keväällä tiukan talouskurin kasvukauteen. Se selvästi vaikutti ja vei jopa vähän inspiraatiota mennessään. Koska tuleva kasvukausi ei pitäisi olla taloudellisesti niin tiukka, ajattelin jopa säästää tänä keväänä puutarharahaa kevättä ja kesää varten, sillä toiveita on mielessä. Haluan ainakin pihakeinun vihdoinkin.

Palataan kuitenkin vuoteen 2018. Viime kevät alkoi todella pikkuhiljaa meidän tontilla. Maaliskuulta on vain lumikuvia.

Huhtikuussa lumi alkoi tehdä pälvipaikkoja. Kuten aina ennenkin, ero huhtikuun alun ja lopun välillä on kuitenkin varsin suuri. Kuun puolivälissä jouluruusu kukki täydessä kukassa. Se on niin uskomatonta, kuinka jouluruusun kukat ovat vallan suuria kaikkien pienten sipulikukkien kukintojen vierellä.


Toukokuulla kaikki räjähti kukkimaan. Helle ja kuiva kesä alkoi. Silti toukokuun alussa parhaimmat ja "runsaimmat kuvat saa, kun taipuu maan tasaan.


Kun taas toukokuun loppupuolella ei paljon enää tarvitse kumarrella.


Kesäkuussa kuivuus näkyi haaleampana ja vaisumpana kukintana joillakin kasveilla. Laventelillehan tämä sopii, vaikka kovasti pohdinkin, että ovatkohan hengissä. Jos kukaan miettii, laventelille sopivaa kasvupaikkaa, niin allaolevassa kuvaparissa (otettu ihan kesäkuun alussa) on tähän pikkuinen vihje. Ei toki suositeltava.
Eli laventeli ei kärsi allaan olevasta muurahaispesästä. Näköjään. Kuivan kesän takia jouduin vähän häätämään muurahaisia joistain paikoista. Luulen, että muurahaisille oli oikein sopiva kuiva kesä.

Heinäkuussa käytin osan loppulomastani rippijuhlien järjestämiseen. Siistin puutarhaa ja kotia. Lämpöaalto alkoi kunnolla juuri rippijuhlia ennen. Puutarhasta etsittiin varjoisia kohtia.


Ja jätin mm. voileipäkakuista majoneesit pois.


Esikoisen ripille pääsyssä oli paljon itsellekin merkityksellistä. Kasvua ja elämää tuli mietittyä paljon.

Elokuussa kaikki heinäkuussa tehdyt kanttaukset jne olivat hävinneet näkyvistä ja tuli näkyviin jonkinlainen laiskuus puutarhahommiin.


Syyskuussa puutarha alkoi pikkuhiljaa kääntyä lepoon. Ja sumuinen päivä korosti ulkoisestikin puutarhan jäähyväisiä.


Lokakuussa minulle kuitenkin vielä iski inspiraatio. Ja teinkin aika riemulla vanhaa aluetta uuteen uskoon. Tästä on keväällä mukava jatkaa. Jatkamista riittää kyllä kesällekin. Sillä tämä projekti kytkeytyy mielessäni nyt metrejä joka suuntaan (paitsi naapurin tontille). Kun jotain kohennetaan, pitää vierustakin siistiä. Tiedän ainakin tekeväni taistelua juolavehnää vastaan aika lailla.


Tämän projektin myötä toivon meidän pääoven edustan alueen muuttuvan edustuskelpoisemmaksi, koska tämä alue on lähellä meidän pääoveamme. Tällä hetkellä on ihanaa, että kaikkea voi vielä suunnitella.

Minä en vielä kylvä mitään, mutta voin kuvitella, että joillakin alkaa jo pian ensimmäiset siemenet uppoamaan multiin.

Oikein ihanaa puutarhavuotta 2019!

22 kommenttia:

 1. kauniit kuvat! Hyvää uutta vuotta!

  VastaaPoista
 2. Nuo kevätkuvat ovat niin ihania! Ajatella, neljän kuukauden kuluttua pitäisi olla jo lumien aika vähissä ja ensimmäisten kukkien kukassa. Kukkaisaa, ihanaa uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kevätkuvien kanssa on tähän aikaan vuodesta niin uskomaton olo. Miten kaikkea noin ihanaa on kasvanutkaan.

   Poista
 3. Niin tuttua tuo, että kun jotain paikkaa kohentaa, leviää kohentamisen tarve yli äyräiden. Onneksi tontin rajat tulevat vastaan. Kesän kuivuus vei vähän innostusta koko puutarhailuun, mutta nyt into näyttää taas nostavan päätään. Tällaisia kesäkuuta katsellessa kylvöt alkavat pyöriä päässä.
  Toivottavasti kuntosi kohenee nopeasti. Nyt on tosiaan vielä hyvää aikaa suunnitteluun ja myös unelmointiin.
  Oikein hyvää uutta vuotta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Välillä tosiaan dominoefekti leviää projekteissa. Into taas löytyy puutarhailuunkin. Keväällä tulee olemaan pitkä aika taas odottaa lumien sulamista.
   Flunssa onneksi on ohimenevää.

   Poista
 4. Ihania kasvukauden kuvia ja kukkia! Puutarha tosiaankin viettelee...jostain alkaa niin jatkumoa riittää niin kauan kuin vain jaksaa puuhata...sittenkin kun työkalut viedään suojaan, päässä raksuttaa uudet kohennettavat paikat.

  Ihanaa, että vointisi on kohentunut - räkätautia ja sitkeää kuumetta tuntuu olevan paljon liikkeellä.

  Ihanaista alkavaa uutta vuotta ja kevään odotusta - aika kuluu siivillä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi tällä kertaa sekä kuume että oksu osasivat kiertää kaukaa.
   Puutarha tosiaan tupsahtelee taas mieleen, kun sille voi antaa aikaa. Kevät tulee taas ja kohta alkaa puutarhahommat, vähintään sisällä.

   Poista
 5. Harmillista, että vuoden loppu on mennyt sairastellessa. Mahtavia näkymiä kesältä. Oikein hyvää ja kukkaisaa uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Minulle tuntuu kuuluvan perinteisiin napata jokin tauti joka vuosi joulun ja loppiaisen välillä.

   Poista
 6. Kiva lukea ja katsella kuvia kesästä. Mulla meni kesä, syksy ja alkutalvi myös vähän muissa jutuissa.
  Samoin vuoden lopussa oli myös flunssaa pitkästä aikaa, nyt alkoi helpottaa (toivottavasti).
  Oikein hienoa vuoden alkua ja antoisia suunnitelmien tekemisen aikoja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesän saa kuvien kautta taas lähelle. Muutenhan ei taas ilmastossa ole mitään kesäistä.
   Toivottavasti paranet kokonaan föunssasta. Tylsä seuralainen.

   Poista
 7. Ihania kuvia. Sairastaminen on ikävää ja toivottavasti sairastelut helpottavat alkaneena vuonna. Onnellista uutta vuotta 2019!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Terveys on tärkeää. Sekä isommissa että pienemmissä asioissa.

   Poista
 8. Ihanaa uutta vuotta! Toivottavasti olosi kohenee edelleen paremmaksi. Valon lisääntyminen ainakin piristää, kun mennään kevättä kohden. Rippijuhlat olivat teillä oikein vuoden kohokohta viime vuonna! 👍💜

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Rippijuhlat olivat monella tapaa tärkeät sekä merkittävät juhlat.

   Onneksi valo lisääntyy, vaikka sen huomaakin konkreettisesti vasta vähän myöhemmin.

   Poista
 9. Mukava katsaus kuluneeseen kasvukauteen. Mukavaa ja antoisaa uutta kasvukautta ja koko vuotta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Toivotaan kasvukaudesta mukavaa. Toivottavasti kasvukausi yllättää iloisesti.

   Poista
 10. Hyvää alkanutta vuotta. Viime vuosi oli muurahaisten vuosi, niillä oli pesiä jopa keskellä nurmikkoa, niin kuivaa oli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muurahaisia tosiaan riitti viime kesänä. Ei tarvinnut paeta vesikuuroja.

   Poista
 11. Mukavia pohdintoja sinulla. Minäkin halusin mökille keinun ja nyt niitä on jo kaksikin. Kaikki ostettu alen alesta. Minäkään en varmaan kylvä mitään tai luulen ainakin niin...mutta projektit jatkuu, aina on jotain jäänyt kesken.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Projekteja on mukava jatkaa sitten uudella innolla. Alelöytöjä kannattaa hyödyntää.

   Poista