sunnuntai 9. lokakuuta 2016

Syyshommia

Tänään löysin itseni tekemästä asioita, joiden luulin jo jäävän kesken.  Epämääräisten multapussien pohjia levittelin kasveille. Havumultaakin löytyi.


Lavakauluksista lähtivät paleltuneet ja lähes kaikki muutkin kasvit pois. Lavakauluksiin laittelin kompostista multaa ja sekaan laitoin vähän haravoituja lehtiä. Ehkä ensi kesänä pääsee nopeammin kylvöpuuhiin.


Kasvimaa on ihan oikeasti vinossa, se on hyvin loivassa rinteessä ja myös laatikot ovat laitettu vähän sinne päin. En käyttänyt vatupassia.


Haravoitavaa riittää paljonkin. Haravoinnista en ota niin suuresti stressiä, mutta suuret lehdet kyllä haravoin.


Hevoskastanja on yhä lähes vihreä, kun taas koivut ovat jo tyhjinä. Haravoitavana on enemmänkin vaahteran ja tammen lehtiä.

Syyskimikki ihanuus on kukassa. Sen tuoksu tulee ajoittain nenään ja tulee aivan kesäinen fiilis.


Sen lähellä olevan kärhö Madame Julia Correvon kukkii nyt, vaikka piti kukinnassa lähes parin kuukauden tauon. Toki nyt kukat ovat hyvin matalalla, olisiko jokin uusi verso.


Myös syysasteri Patricia Ballard kukkii. Tätä siirsin hieman liian kuivaan aikaan, joten nyt siitä on osa huonossa paikassa, osa paremmassa, mutta ei enää ole kovin runsas.


Punahatut kukkivat omenapuun lomassa. Kaikkialla ei ole ruskaa.


Jossain taas on aikalailla sekasotkua. Osa syyskukkijoista ei saa tarpeeksi valoa, kasvavat vinossa. Vierellä rötyisiä kasvinjämiä. Mutta olkoot. Jokainen tähän aikaan kukkiva on pieni aarre.


20 kommenttia:

 1. Siellä kukkii vielä vaikka mitä!
  Minunkin pitäisi lisäillä vielä viljelylaatikoihin multaa, tehokkaasti on maa painunut niissä kesän aikana. Mutta toivottavasti vielä ehtii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävän paljon kukkii. Halla ei ole yltänyt joka nurkkaan.

   Multaa pitää ajoittain lisätä ja nyt oli hyvä paikka kompostimullalle. Kompostori nimittäin piti saada tyhjäksi.

   Poista
 2. Onpa sinulla paljon puuhaa! Kiva, kun on vielä kukkia, vielä hieman muistoja kesästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tekemistä riittää pihalla. Moni homma on vielä kesken. Tai sitten aina keksisi uutta tekemistä.

   Poista
 3. Se on totta että jokainen tähän aikaan kukkiva on aarre, pienikin. Kummasti maa vajuu laatikoissa vaikka minulla on niissä kangas alla. Joka vuosi saa lisätä multaa tai kompostia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maata pitää tosiaan lisätä. Nämäkin varmasti tiivistyvät talven aikana. Keväällä näkee sitten miten lisäykset ovat riittäneet.

   Poista
 4. Aina syksyisin toivon, että kaikki puut pudottaisivat lehtensä samaan aikaan. Juuri, kun tuntee tyytyväisyyttä ahkerasta haravoinnista, tulee kunnon myrskytuuli ja piha on jälkeen täynnä lehtiä. Ellei omia, niin naapureilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haravointi ei tosiaan ole kerralla tehty. Minua ei edes haittaa pienet määrät lehtiä. Ne jätän maatumaan suosiolla. Suuret lehdet suurissa kasoissa ovat vähän hankalampia. Tuuli pöllyttää meilläkin lehtiä vähän minne sattuu.

   Poista
 5. Haravoitavaa riittää vielä pitkän aikaa.. Huoks. Mukavaa uutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin! Haravoitavaa riittää, vaikka olenkin aika suurpiirteinen.

   Poista
 6. Voi, kunpa olisikin vaahteroita, niin meilläkin olis mitä haravoida ;) Muutama iso tammikaan ei olisi pahitteeksi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niiden kasvamista joutuu vähän odottelemaan. Vaahteralle saa kuitenkin kokoa vähän lyhyeämmässäkin ajassa. Nyt toivoisin, että tuon tavallisen vaahteran tilalla olisi jokin vähän erikoisempi lajike.

   Poista
 7. Minäkään en ota stressiä haravoinnista, aina ne viimeistään keväällä on hävinnyt johonkin 😉 sinullapa on vielä ihania kukkia ilostuttamassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin ne lehdet häviävät. Mutta ajoittain haravointia tekee muukin perhe. Kuivia lehtiä on nyt kieltämättä kivempi haravoida kuin likomärkiä haisevia kasoja.

   Poista
 8. Olet taas ollut ahkerana. Siistiltä näyttää. Söpösiä havuja tuossa ekassa kuvassa, onko tämä se uusi penkkisi? Voi kun joku keksisi lehtien/lumen hajottamiskoneen, sellaista Tatu ja Patu -osastoa....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kartiovalkokuusi on ollut tuossa pari vuotta. Marjakuusi istutettu tänä vuonna laajennusosaan ja pallo siirretty laajennusosaan muualta. Eli siinä kohtaan on sekä vanhaa että laajennettua osaa penkistä.
   Lumitöitä en kyllä nyt kaipaile. Kone ois käyevä. Mutta toivon kuitenkin lunta puutarhaan kasvien suojaksi ennen pakkasia.

   Poista
 9. Nyt kukkivat ovat kyllä todellisia aarteita, meillä kukkii enää syreenileimu, muut vei pakkanen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitkeä on syreenileimu. Meillä syysasteri on kestänyt usein pienen pakkasen.

   Poista
 10. Minä en ole päässyt vielä syystöissä kunnolla alkuun, vasta kesäkukkaruukkuja tyhjennellyt. Haravointi on aloittamatta, mutta en ota stressiä, teen kunhan kerkeen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hitaasti ne täällä sujuvat. Ja kohta taidan lopettaa..

   Poista