torstai 14. heinäkuuta 2016

Urajärven kartano

Kävimme alkuviikosta Urajärven kartanossa vierailulla sellaisena päivänä, kun sadekuurojen uhka oli olemassa. Urajärven kartanon ystävät mahdollistavat nyt museokierrokset.

Käynnin jälkeen meillä on ollut kaksi (!) sateetonta päivää, jotka minä olen ollut kuumeessa.

Urajärven kartano ja oppaan kertoman jutut tempasivat minua näköjään kovasti mukaansa, sillä näin viime yönä unta kartanon puiston teiden kanttaamisesta. Nukuin tosi levottomasti ja koko yön kanttailin. Oli aika rasittava yö.


Urajärven kartanon pääsisäänkäynti on kohti järveä.


Takaa kartano näyttää tältä. Toinen kerros on käytännössä käyttämättä. Toinen kerros rakennettiin osin ulkonäkösyistä. Ikkunasta näkyy niitä kartanon puutarhan kantattavia polkuja.


Kartanoon saa tutustua vain oppaan johdolla. Kierros alkoi keittiöstä, joka noin sata vuotta sitten oli hyvin nykyaikainen.


Ovenpieleen oli jätetty maalikerroksia eri vuosista näkyviin. Museoviraston tarkoitus on palauttaa ne sävyt ja maalit, joita Hugon ja Lillyn aikana kartanossa oli 100 vuotta sitten.


Herraväen osat kartanosta olivat hienoja. Ruokasali on vielä kalustettu hillityin, mutta arvokkain värein.Salin punainen sävy on juhlallinen ja verhot loisteliaat. On siinä eri säädyt tosiaan erottuneet toisistaan.

Lillyn huone on sisustettu valko-siniseksi.


Käynti vierashuoneeseen oli salista. Hugon ja Lillyn tuomia matkamuistoja on esillä.


Vierashuoneessa oli sängyt valmiina vieraita varten. Silloin vieraat eivät olleet minikokoisia, vaan sängyt olivat jatkettavia.


Hugo-veljen huone oli hyvin miehekäs, vieressä (jonne ei pääsyä) olisi ollut Hugon maakusoppi.Vieressä oli rakennus, jossa Hugon ja Lillykin joutuivat kovina pakkastalvina olemaan, jotta lämpö olisi riittänyt.


Samaisessa rakennuksessa olivat tallella puutarhan alkuperäiset patsaat sisätiloissa. Näistä kopioita löytyi puutarhasta.

Kuten Herkules.


Ja neito.


Kävimme myös katsomassa Lillyn ja Hugon ja heidän äitinsä hautaa.


Ja myös Valhallaa, jossa pystyi järjestämään teatteriesityksiä.


Kyltit pitivät tiellä.


Onneksi poistuimme pihalta kahvion puolelle, sillä ohi meni sellainen sadekuuro, jossa ei olisi paljon sateenvarjotkaan (joita meillä ei ollut mukana) auttaneet.

Suosittelen käymistä. Museo on ainutlaatuinen sen vuoksi, että kaikki tavarat ovat kartanon omia.

11 kommenttia:

 1. Puutarhurin painajaisetkin ovat ihan omanlaisiaan: kartanon käytävien kanttaamista, huh.
  Onpa hieno paikka. Kivoja nämä erilaisten kohteiden esittelyt. Tulee moni paikka tutuksi, vaikka ei itse fyysisesti katsomaan pääsisikään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä kuumeen aiheuttama lihaskipu tuntui ihan puutarhatöiltä.
   Urajärven kartano on käymisen arvoinen paikka. Maksaa aikuiselta 6 euroa käynti kartanossa. Ulkona oleminen ei maksa mitään.

   Poista
 2. Voi ei mikä rasittava yö kantatessa! Ihana Urajärven kartano, kävin pari vuotta sitten ja se on niin hieno paikka, sekä kartano esineineen ja tarinoineen sekä puisto, kaikki nuo mielikuvitusta kutkuttavat patsaat ja elementit. Upea sijaintikin järven niemellä. Kiva, että pääsitte käymään suunnilleen sateettomana päivänä, tai ainakin vain ajoittain sateisena. Tänne odottelen puolestaan nyt kovasti huomista sadetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasto teillä on nyt satanut. Meillä on taas yksi puolisateinen päivä.
   Urajärven kartano on hienossa paikassa ja upeasti museoitu.

   Poista
 3. Ompa upea paikka! Itselläni on viimeistään eläkepäivien to-do listaan merkittynä ainakin eteläisen suomen kartanoiden läpi käymistä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuolla kyllä kannattaa käydä. Samalla reissulla voi käydä Hollolan puolella Pyhäniemen kartanossa.

   Poista
 4. Urajärvi on mahtava paikka johon on päästävä joka kesä. Oppaat osaavat kertoa jotain uutta joka vuosi. Punainen sali on huone johon olen täysin rakastunut, kuten myös Lillin huoneeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Punaisen salin voisin ottaa meille milloin vain. Ihania yksityiskohtia. Ensi vuonna pitää käydä myös.

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista