sunnuntai 31. tammikuuta 2016

Etupihan lumeton tai lähes lumeton kausi, osa 2

Etupihalla tapahtuu eri penkeissä kaikkea myös kevään ja alkukesän jälkeen. Mutta vähemmän tulee kuitenkin kuvattua tulppaanikauden jälkeen.

Pioneja on useampia, tarkoitus olisi, että kiinanpioneja ja muitakin löytyisi vähän joka puolelta pihaa pikkuhiljaa. Ei olisi vain yhtä pionipenkkiä, vaan pionit olisivat osana kukkapenkkejä. Osa on vielä niin nuoria taimia, että ei tiedä, miten niiden kukinnan käy.


Päivänkakkaroita ovat vähän ravinteikkaassa etupihalla ihan luonnostaan.


Etupihan liljat ovat vaaleanpunaisia, taustalla kukkii vaaleanpunainen ruusu, jonka nimi on just nyt kadoksissa. Myskivalva ei pysy millään pystyssä.Elokuussa taas aloittivat kärhöt. Vähän myöhässä. Tässä madame Julia Correvon. Sen istutin ihan väärällä tavalla väärään paikkaan ihan minikokoisena. Kesti jotenkin hengissä kolme vuotta, joka vuosi kasvoi ihan pikkasen enemmän. Viime kesänä se kasvoi kunnolla puuta pitkin ja teki myös kukkia. Toivottavasti alkuvuoden kovat pakkaset eivät tappaneet sitä.

 
Kuvista myös selvisi, että se oli elokuu, kun pesin ikkunoita (eli vastahan ne pesin). Nimittäin seuraavat kuvat ovat otettu toisen kerroksen (meillä on pieni talo ja toisen kerroksen ikkunatkaan eivät ole kovin korkealla) ikkunasta. Sään vuoksi kuvissa turhan paljon varjon ja valon sotkua, mutta tuota ikkunaa en ihan turhan päiten jaksa availla. 
Puu on matalahko (kerran kärsinyt vahinkoa) rusotuomipihlaja ja siinä kasvaa edellä esitelty kärhö. Sen alle tein viime vuonna uutta varjoisaa penkkiä, koska ei tuossa nurmikaan oikein kasva. Ensi kesänä pitää vielä sitä täydentää.
 

Ylhäältä kuvattuna saa korkealle kasvavat ruusumalvatkin samaan kuvaan matalampien syysleimujen kanssa.


Ja lähimpänä tietä toisen rusotuomipihlajan ympärille kasattu kukkapenkki, joka tulee varmaan näkemään vielä muutamia kasvisiirtoja.

 
Syyskuussa etupihalla alkaa olla jo yksipuolisempaa kukintaa. Kärhö jatkoi, syysleimut lopahtivat, ruusumalva sinnitteli muutamalla kukalla. Yksi syysvuokko aloitteli, samoin syysasteri ja syyskimikkiä jännäilin, että ehtiikö kukkia.
 


Lokakuussa sitten kuvailin vain syysasteria ja syyskimikkiä. Tai siltä ihan tuntui.
 


Marraskuussa olikin sitten ollut jo yksi pakkasjakso, joka tappoi syysvuokot ja muut. Mutta asteri vielä sinnitteli, kunnes jäi lumikuorman alle hetkeksi ja taisi lopettaa kukkimisen pian tämän jälkeen.


Etupihalla tapahtui kyllä muutakin heinäkuusta marraskuuhun. Jostain syystä kesällä tulee paljon vähemmän otettu pienistä kasveista kuvia kuin huhtikuussa.
 
Onneksi huomenna alkaa helmikuu ja minun (itselleni tehty lupaus) sokeriton 4 viikon kausi loppuu. Ja taas yksi kuukausi on talvesta selvitty.
 
Seuraava vuodenaika on Kevät.


16 kommenttia:

 1. Olipas mukava katsaus puutarhan vuoteen. Ja mikä parasta siirrymme taas askeleen kohti kevättä kun helmikuu alkaa =) Kaipuu kevääseen on jo melkoinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä taas talvella odottaa kevättä aika kovasti. Täällä on vielä lunta sekä melkoiset pääkallokelit, joten ei voi erehtyä vuodenajasta.

   Poista
 2. Kiva katsaus. Ihanan keväisiä kuvia. Nyt alkaa jo helmikuu eli ollaan jo taas lähempänä kevättä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helmikuu on jo toiveikas kuukausi. Ainakin valon määrän lisääntymisen huomaa joka helmikuu.

   Poista
 3. Hienoa! Niin sanottiinkin jotta kynttilänpäivästä alkaa kevään odottelu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se kevät on jo mielessä. Vielä ei voi oikein tietää, milloin ensimmäiset kukka-aarteet ilmestyvät.

   Poista
 4. Helmikuu on jo ihan selkeää kevään esimakua. Ja helmikuussa saa tehdä kylvöt esikasvatusta varten :)
  Kaunis kärhö.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helmikuussa saisi jo kylvää. Yritän nyt kuitenkin malttaa sinne maaliskuulle.

   Poista
 5. Ihanan kukkaisa katsaus. Meillä malvat tuppaavat myös pääosin pakoilemaan pitkin pituuttaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Malvat ovat tosiaan välillä vähän enemmän maata myöten kuin kohti taivasta.

   Poista
 6. Onnittelut, sulla on hienosti kukkivia herkkuja joka kuukaudelle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Nyt vasta tämän kommentin myötä jotenkin tajusin, että nykyisin alkaa olla kukkivia kasveja useammalle eri kuukaudelle. Silloin puutarhaharrastuksen alussa oli tavoite lisätä kukkivia pikkuhiljaa. Ensin keväällä kukkivia perennoja, sitten kesällä ja lopuksi syksyllä kukkivia perennoja. Nyt on jotain jo siitä tavoitteesta saavutettu.

   Poista
 7. Kaunis ja kukkaisa katsaus. Tuo 'Julia Correvon' onkin ihana ja runsaskukkainen kärhö ja odotahan vain, kun se pääsee kunnolla kasvuvauhtiin, niin saat siitä todellisen katseenvangitsijan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti on pitkäikäinen ja olisi vielä hengissä. Vähän jännittää nuo tammikuun paukkupakkaset ilman suojaava lunta. Vielä en ole nähnyt painajaisia koko puutarhan tuhosta, mutta viimeistään kevään alla näen taas varmasti painajaisia, jossa koko piha on kesällä täysin mennyttä.

   Poista
 8. Voi itku miten ihania kasveja. Kestitkö koko kuukauden ilman sokeria, miten kauheaa :) Kiitos osavuotiskatsauksesta, onneksi kevät on tulossa, en millään jaksaisi nyt odottaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, oli se tammikuu ilman sokeria aika kauhea. :) Oma valinta oli kuitenkin. Toisen pakottamana en olisi sitä kestänyt. Nyt taas on sokerin himo vähäisempi. Olen nimittäin aivan addiktoitunut sokeriin. Himo kasvaa vain syödessä. Nyt tämän kuurin jälkeen sokerin kulutus on ehkä järkevää sinne pääsiäiseen tai kesään saakka.

   Poista