sunnuntai 16. kesäkuuta 2013

Voihan kärhö

Ostin eilen elämäni ensimmäiset itse ostetut kärhöt. Lahjaksi olen pari jo saanut, joista toinen on elinvoimainen, toinen ei. Ostin pari muutakin kasvia. Loman aloituksen kunniaksi.



Niitä tänään istuttelin, juuri parahiksi ennen sadetta sain homman valmiiksi. Ostin vain yhden ylimääräisen kärhön. Ajatuksella, että kyllähän sille on paikka. No, paikka vähän vaihtui, kun aluksi ajateltu ei oikein ollutkaan hyvä.

Ja tässä vaiheessa alkaa homma livetä.

Nimittäin jossain vaiheessa oli ajatus laittaa kukkapenkin takariviin parsaa kasvamaan, kohopenkkiin. Vähän pöhkö paikka ajattelin nyt. Salamana tuli uusi suunnitelma. Parsoille oma laatikko jonnekin muualle. Siihen penkkiin kärhöt, suojaamaan naapurin katseilta. Pari muttaa vain.

Värisävyt eivät saisi riidellä pahasti etualalla olevien kasvien kanssa. Ei taida siis onnistua, kun edessä on leimuavia oranssia, keltaista ja punaista. Kärhöissä on niin paljon sinistä, liilaa, vaaleanpunaista.

Ja äsken vähän googlettelin. Löytyi keltainenkin kärhö ja punaisia ja valkoisia. Eli ongelma ratkaistu. Kauppapaikkakin olisi matkalla huomisille synttäreille.(kyydissä oleville lapsille pitänee hommata jotain palkintoa, jotta kestävät äitiään ja kärhöjä)

Mutta

Niille kärhöille kai pitäisi olla joku tuki. Ja minä en maksa kaaresta omaisuuksia kärhöihinkin voi mennä omaisuus , jos kaaren läpi ei edes kävellä. Kun pitäisi olla se näkösuojakin.

Minä en osaa rakentaa.

Mieheni osaisi.

Mutta pitäisi rakentaa se kärhötuki, uusi viljelyhässäkkä tai laatikko parsoille. Tai saada mies tästä innostumaan. Se on se yksi mutta. Toinen mutta: Mahtua syksyllä kaivamaan väärässä paikassa kasvavat vadelmat muualle (kasvavat parsapenkin ja naapurin orapihlajan välissä ryteikkönä). Sinne menen vaikka ryömien.

Eiköhän tästä jotenkin selvitä.

Huh. Mikä päivä. Suunnitelmia senkun viuhuu vaan. Ei minulle usein käy näin.

(kuvan pusseissa Tarha-alppikärhö " Clematis macropetala Blue Bird", Tarha-alppikärhö Clematis Apina-ryhmän Cecile, Tarha Kellokärhö Clematis x diversifolia Aljonushka ja patjarikkoa ja kurjenmiekkoja ja kurjenpolvea)

4 kommenttia:

  1. Mielestäni loistokärhöt ovat vähän huonoja peittäjiä. Niiden maanpäälliset osat tahtovat kuolla talvisin, joten niiden harvat lehdet muodostavat vasta loppukesällä peittävän pinnan. Meillä on kiinankärhö, jonka pitäisi talvehtia paremmin, mutta sekin paleltui viime talvena. On vielä aika onneton. Sekoitinko nyt lopullisesti suunnitelmat?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tullut sekoituksia suunnitelmiin. Sillä edessä on perennapenkki, joka on myös kohopenkki. Eli tuo kasveineen näkösuojaa jo metriin - puoleentoista. Ja on mielessä jo muitakin perennoja / köynnöksiä, joita voi sekaan laittaa. Olisi ollut järkevää ostaa jo heti se ruusunätkelmä, kun sitä kerran kaupattiin..

      Poista
  2. Voipi olla että ekana kesänä kärhöt ei kasvakaan hirmu paljon, (tai sit kasvavat) ;) Jotta isomman tukiviritelmän vois tehä myöhemminkin. Olen katsellut mainoksista jotain aita rititäelementtejä (puisia)sellainen voisi olla helpompi pystyttää. Niitä on kapeampia ja leveämpiä. Mulla on myös vielä yksi kärhö unelmissa ostaa ja kaivaa sille kunnon kuoppakin vielä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä kaikki omat viritelmät ovat mielessä. Taidetaan käyttää jotain ihan (muiden mielestä kummallista) kokeilua jo tänä vuonna ja jos ei miellytä silmää, niin onneksi voi säätää myöhemmin lisää.

      Poista